ΑΥΤΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΑΜΠΟΤΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΣΟΥ
Αν δυσκολεύεσαι να κάνεις δίαιτα ή να ακολουθήσεις ένα ορισμένο πρόγραμμα διατροφής, ίσως η ευθύνη δεν είναι όλη δική σου.
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν συμφωνήσει ότι η οικογένεια, οι φίλοι και οι σύντροφοι μπορεί με τη συμπεριφορά τους να εμποδίσουν ή να υπονομεύσουν τις προσπάθειες ενός ατόμου που κάνει δίαιτα και προσπαθεί να χάσει βάρος. Αντί να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη και ενθάρρυνση, μπορεί να ενεργοποιούν ή να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που εξουδετερώνουν τις προσπάθειες του άλλου.
Αυτό συμβαίνει με διάφορες μεθόδους. Για παράδειγμα, μέλη της οικογένειας ενδέχεται να ετοιμάζουν σνακ και γεύματα με πολλές θερμίδες. Οι φίλοι να μας προσκαλούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις που χαρακτηρίζονται από ανθυγιεινές επιλογές διατροφής. Οι σύντροφοι παραγγέλνουν παχυντικά φαγητά και τα τρώνε μπροστά στον άνθρωπο τους, που αγωνίζεται να υλοποιήσει έναν στόχο.
Οι ερευνητές έχουν ενημερώσει επίσης, πως αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς διαφορετικούς λόγους (π.χ. επιθυμία διατήρησης κοινωνικών κανόνων ή αποφυγή συγκρούσεων), αλλά έχει αντίκτυπο και μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση έως και εγκατάλειψη του στόχου.
Ποιος δεν σέβεται ότι κάνεις δίαιτα;
Ομάδα επιστημόνων από το University of Surrey της Αγγλίας ανακάλυψε ότι συχνά τα αγαπημένα μας πρόσωπα προσπαθούν να σαμποτάρουν τις προσπάθειές μας για δίαιτα. Ακόμα και συμπεριφορές οι οποίες ξεκινούν από καλή πρόθεση ενδέχεται τελικά να αποσυντονίσουν όποιον προσπαθεί να χάσει βάρος.
Όπως είπε η Jane Ogden, καθηγήτρια Ψυχολογίας Υγείας στο Surrey και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, «η απώλεια βάρους συχνά οδηγεί σε αλλαγές, από το αποκτά ένα άτομο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μέχρι να τροποποιείται η δυναμική των σχέσεων του. Πολλοί δεν καλωσορίζουν τέτοιες αλλαγές και μπορεί –συνειδητά ή ασυνείδητα– να προσπαθήσουν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες ενός ατόμου να χάσει βάρος, προκειμένου να διατηρηθούν τα πράγματα ως έχουν.
»Πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω αυτόν τον τομέα, προκειμένου να αναπτύξουμε παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να στοχεύουν στην οικογένεια και τους φίλους, ώστε να είναι πιο υποστηρικτικοί και να βοηθούν εκείνους που είναι στο περιβάλλον τους και θέλουν να χάσουν βάρος».
Ανακαλύφθηκε και ότι αν έχουμε συνηθίσει τους αγαπημένους μας να τρώμε ό,τι μας ετοιμάζουν (δείχνουμε έτσι την εκτίμηση μας και δεν τους κακοκαρδίσουμε), μάλλον δεν θα καταφέρουμε να μείνουμε συνεπείς στη δίαιτα.
Η κατακλείδα της δουλειάς που έκαναν οι ερευνητές του Surrey είναι πως οι άνθρωποι επιδιώκουν την απώλεια βάρους για διάφορους λόγους, είτε για τη γενική τους υγεία, είτε για να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους. Η υποστήριξη από φίλους και οικογένεια μπορεί να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους.
Ποιες συμπεριφορές να προσέξεις
Ο David Katz, γιατρός και συγγραφέας του βιβλίου The Way to Eat, επισημαίνει ορισμένες συμπεριφορές των άλλων που μπορεί να σαμποτάρουν τη δίαιτά σου:
- Εκφράζουν φόβους για την υγεία σου με φράσεις του τύπου: «Αδυνάτισες υπερβολικά, μήπως χάνεις βάρος πολύ γρήγορα;» ή «Μήπως αυτή η δίαιτα ανεβάσει τη χοληστερίνη σου;»
- Παίρνουν προσωπικά την άρνηση να φας κάτι: «Δεν σου αρέσει το φαγητό μου;» ή «Εσύ τρελαινόσουν γι’ αυτό το γλυκό».
- Μπερδεύουν το φαγητό με την αγάπη: «Δεν θα έρθεις να φάμε; Δε μας αγαπάς πια;»
- Σε κάνουν να νιώθεις ανεπιθύμητος κάπου: «Εσύ δεν τρως, καλύτερα να μην έρθεις».
- Αφήνουν φαγώσιμα παντού και γενικά γεμίζουν τα ντουλάπια με πειρασμούς που θα έπρεπε να αποφεύγεις.
- Επικαλούνται γιορτές και εξαιρετικές περιστάσεις: «Είναι τα γενέθλιά σου, τι πειράζει να φας λίγη τούρτα;»
- Κάνουν γενικόλογες αρνητικές επισημάνσεις: «Όσοι πάνε σε διαιτολόγο μετά τα ξαναπαίρνουν» ή «Δεν έχεις τόση πλάκα από τότε που άρχισες δίαιτα».
Αν κάτι από αυτά σου χτυπήσει «καμπανάκι», κάνε μια δεύτερη σκέψη πριν αποφασίσεις ότι δεν έχει νόημα εκείνη τη στιγμή να τηρήσεις το όποιο διατροφικό πλάνο.