ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ;
Υπάρχει μια γλυκιά τροφή που φαίνεται να κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς μας. Είναι το μέλι, χάρη στην ιδιαίτερη σύνθεσή του, και ορισμένοι τύποι φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμοι από άλλους.
Είναι βασικό συστατικό των γνήσιων μελομακάρονων (μιας και πλησιάζουν οι μέρες των Χριστουγέννων) και πολλών άλλων γλυκών. Επίσης, ταιριάζει με το γιαούρτι και τους ξηρούς καρπούς, ακόμα και με το μοσχαράκι στην κατσαρόλα και τις πράσινες σαλάτες.
Το μέλι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσουμε λίγη γεύση και γλύκα στα φαγητά και τα σνακ μας, αλλά όπως φαίνεται προσφέρει και κάτι στην υγεία μας.
Το μέλι ευφραίνει την καρδιά
Η προσθήκη λίγου μελιού στα γεύματά μας βελτιώνει βασικούς δείκτες της καρδιομεταβολικής υγείας, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι το μέλι μείωσε τα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας στο αίμα, την ολική και την LDL (ή «κακή») χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και έναν δείκτη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Ταυτόχρονα, αύξησε την HDL (ή «καλή») χοληστερόλη.
«Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, επειδή το μέλι αποτελείτε κατά περίπου 80% από σάκχαρα. Είναι, όμως, και μια σύνθετη σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που πιθανόν έχουν οφέλη για την υγεία», δήλωσε ο Tauseef Khan, επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα της Επιστήμης της Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου.
Για καιρό, οι ειδικοί που ασχολούνταν με τη δημόσια υγεία και τη διατροφή θεωρούσαν όλα τα σάκχαρα ίδια. Ωστόσο, «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει», αναφέρει ο John Sievenpiper, αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής.
Αλλά πόσο μέλι και ποιο;
Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews, 18 δοκιμές και πάνω από 1.100 συμμετέχοντες. Η μέση ημερήσια δόση μελιού ήταν 40 γρ. (περίπου δύο κουταλιές) και η μέση διάρκεια της δοκιμής οκτώ εβδομάδες.
Πολλά από τα ευεργετικά οφέλη για την καρδιά προέρχονταν από το λεγόμενο άθερμο (ακατέργαστο στην ουσία) μέλι, καθώς και από το μέλι που προερχόταν από μονοανθικές καλλιέργειες.
Αν και κατά την παστερίωση το επεξεργασμένο πια μέλι χάνει μέρος της ευεργετικής του δράσης, παρ’ όλα αυτά δεν καταστρέφονται όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες.
«Δεν λέμε ότι πρέπει να αρχίσετε να καταναλώνετε μέλι, εάν αποφεύγετε τη ζάχαρη. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσει είναι ότι εάν χρησιμοποιείτε επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι ή άλλη γλυκαντική ουσία, η αντικατάσταση των σακχάρων αυτών με μέλι μπορεί να μειώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους», εξηγεί ο ο Khan.