Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΒΑΘΥ ΥΠΝΟ

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ζώα έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορούσε να τα αποτρέψει από το να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Παίζει ρόλο η διατροφή στον ύπνο; Οι ειδικοί απαντούν πως ναι και μάλιστα πολλά στοιχεία έχουν δείξει ότι ο ύπνος και το σωματικό βάρος είναι δύο αλληλένδετες έννοιες. Σύμφωνα με διατροφολόγους, υπάρχουν τροφές που μπορούν να σου προσφέρουν έναν πιο ήρεμο ύπνο, όπως τα λιπαρά ψάρια ή τα ακτινίδια.

Ένα άλλο σχετικό ερώτημα έρχεται να απασχολήσει τώρα τους επιστήμονες: «Μπορεί μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες να προάγει τον βαθύτερο ύπνο;». Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell διαπίστωσε ότι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι θετική, τουλάχιστον όσον αφορά τα ποντίκια και τις μύγες.

Στα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στα τρωκτικά και τα έντομα, διαπιστώθηκε ότι εκείνα που έτρωγαν περισσότερη πρωτεΐνη ήταν λιγότερο πιθανό να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου από διαταραχές που σχετίζονταν με την κίνηση. Μπορεί, όμως, να ισχύει το ίδιο και για τον άνθρωπο;

Μύγες που ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ξυπνούσαν πιο δύσκολα

Όταν πέφτετε για ύπνο σταματάτε να αντιλαμβάνεστε συνειδητά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πραγμάτων που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο, λέει η Dragana Rogulja, καθηγήτρια νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μία από τους συγγραφείς της μελέτης. «Θέλαμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν να καταστείλεις την αισθητηριακή διέγερση», προσθέτει εξηγώντας τον σκοπό της έρευνας.

Όπως αναφέρει το διαδικτυακό περιοδικό New Scientist, η ίδια και οι συνάδελφοί της αξιολόγησαν πώς 3.400 γονίδια επηρεάζουν τον ύπνο στις φρουτόμυγες, γένος δίπτερων εντόμων της οικογένειας Drosophilidae. Δουλεύοντας με ομάδες των οκτώ μυγών, οι ερευνητές σίγασαν κάθε ένα από αυτά τα γονίδια μεμονωμένα, έχοντας ένα σύνολο 27.200 μυγών γονιδιακής επεξεργασίας. Έπειτα, παρακολούθησαν τις μύγες καθώς κοιμούνταν σε πλατφόρμες πάνω σε μεγάφωνα, τα οποία παρήγαγαν δονήσεις ανά διαστήματα.

Οι δονήσεις χαμηλής συχνότητας ξύπνησαν περίπου το 85% των μυγών στις οποίες οι επιστήμονες είχαν σιγάσει το ένα από τα δύο ακόλουθα γονίδια: ένα που καθορίζει την παραγωγή ενός χημικού αγγελιοφόρου γνωστού ως CCHa1, ο οποίος ρυθμίζει την κιρκάδια συμπεριφορά, και ένα άλλο που καθορίζει τον υποδοχέα για τον CCHa1. Και τα δύο γονίδια εκφράζονται στο νευρικό σύστημα και στο έντερο.

Η αφαίρεση αυτών των γονιδίων από το έντερο ήταν αρκετή για να αυξήσει τις πιθανότητες των εντόμων να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια των δονήσεων. Περαιτέρω ανάλυση διαπίστωσε ότι ορισμένα κύτταρα στο έντερο παράγουν τον CCHa1 όταν εκτίθενται σε πρωτεΐνες, ο οποίος στη συνέχεια ταξιδεύει από το έντερο στον εγκέφαλο, όπου καταστέλλει τη διέγερση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

ύπνος
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Πώς επηρεάζει τον ύπνο η κατανάλωση πρωτεΐνης;

Συνολικά, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η πρωτεΐνη παίζει ρόλο στην πρόληψη της διέγερσης κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως εξηγεί το New Scientist. Για να το επιβεβαιώσει αυτό, η ομάδα τάισε τις μύγες είτε με διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είτε με κανονική διατροφή για μία ημέρα. Οι μισές μύγες που έλαβαν τη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ξύπνησαν ως απάντηση στις δονήσεις σε σχέση με τις μύγες που έλαβαν κανονική δίαιτα. Αντίστοιχο πείραμα σε ποντίκια έδωσε ανάλογα αποτελέσματα.

Η εμπλουτισμένη με πρωτεΐνες διατροφή δεν οδήγησε σε αύξηση της συνολικής ποσότητας ύπνου αλλά μάλλον σε «καλύτερα ενοποιημένο» ύπνο, τον οποίο οι ερευνητές όρισαν ως «μεγαλύτερες περιόδους ύπνου που διακόπτονταν από λιγότερα ξυπνήματα».

Ισχύει το ίδιο για τους ανθρώπους;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα είναι λογικά, δεδομένου ότι όταν ικανοποιούνται οι ανάγκες ενός ζώου, αυτό μπορεί να αφιερώσει χρόνο στον ύπνο. Επομένως, το να έχει καλής ποιότητας διατροφή, όπως είναι μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, σημαίνει ότι είναι πιθανό να κοιμάται βαθύτερα. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους.

Επιπλέον, τα ευρήματα αφορούν μόνο μηχανικά ερεθίσματα όπως το κούνημα, ενώ οι γενετικές παρεμβάσεις των επιστημόνων δεν έδειξαν το πόσο εύκολα ξυπνούσαν τα ζώα σε άλλα ερεθίσματα όπως η θερμότητα ή ο ήχος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.