ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ
Ερευνητές εξέτασαν 612 γιαούρτια φυτικής και γαλακτοκομικής προέλευσης και συμπέραναν ποιο ήταν εκείνο με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
Κάθε φορά που στέκομαι στο ράφι με τα γαλακτοκομικά στο σούπερ μάρκετ βρίσκομαι αντιμέτωπη με ένα σοβαρό δίλημμα. Ποιο γιαούρτι να επιλέξω; Πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο; Πλήρες ή light; Ξαφνικά το δίλημμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αφού στο παιχνίδι μπαίνουν και τα προϊόντα χωρίς λακτόζη αλλά και τα φυτικά γιαούρτια.
Ερευνητική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να με βοηθήσει να δώσω τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο αναποφασιστικότητας μέσα από έρευνα που δημοσίευσε σχετικά με το ποιο γιαούρτι είναι πιο θρεπτικό.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition συνέκρινε τη θρεπτική αξία 612 γιαουρτιών φυτικής και γαλακτοκομικής προέλευσης και διαπίστωσε ποιο είναι εκείνο που έχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία. Οι συγγραφείς της μελέτης αξιολόγησαν όλα τα γιαούρτια χρησιμοποιώντας το «Nutrient Rich Foods Index», ένα επίσημο σύστημα βαθμολόγησης που κατατάσσει τα τρόφιμα με βάση την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό τους επέτρεψε να συγκρίνουν τα γιαούρτια με κριτήριο συστατικά όπως η πρωτεΐνη, οι φυτικές ίνες, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο και η βιταμίνη D.
Ποιο γιαούρτι κέρδισε την πρωτιά;
Συνολικά οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης μπορεί να έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα γιαούρτια γαλακτοκομικής προέλευσης, ανάμεσα στα οποία είναι η υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και η λιγότερη ζάχαρη.
Από τα 612 γιαούρτια της μελέτης, τα 159 ήταν πλήρη γαλακτοκομικής προέλευσης, τα 303 ήταν χαμηλά σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά επίσης γαλακτοκομικής προέλευσης, τα 61 ήταν από γάλα καρύδας, τα 44 από γάλα αμυγδάλου, τα 30 από γάλα κάσιους και τα 15 είχαν ως βάση τη βρόμη.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα γιαούρτια αμυγδάλου είχαν την υψηλότερη θρεπτική πυκνότητα από όλα τα εξεταζόμενα προϊόντα με βάση το σύστημα βαθμολόγησης που χρησιμοποίησαν. Τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης έχουν συνολικά λιγότερα ολικά σάκχαρα, λιγότερο νάτριο και περισσότερες φυτικές ίνες αλλά και λιγότερες πρωτεΐνες, ασβέστιο και κάλιο από τα γαλακτοκομικά, όπως ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας Astrid D'Andrea σε ανακοίνωση τύπου.
Η ίδια πρόσθεσε ότι όταν εξέτασαν τη συνολική θρεπτική πυκνότητα, συγκρίνοντας τα διάφορα είδη μεταξύ τους, κατάλαβαν ότι το γιαούρτι αμυγδάλου είχε σημαντικά υψηλότερη θρεπτική πυκνότητα από το γιαούρτι γαλακτοκομικών και όλα τα άλλα φυτικής προέλευσης.
Το φυτικό γιαούρτι βρόμης είχε επίσης υψηλή βαθμολογία στην κατάταξη λόγω των χαμηλών επιπέδων ολικών σακχάρων, νατρίου και κορεσμένων λιπαρών.
Μια υβριδική μορφή που θα μας παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι φυτικές επιλογές μπορεί να χρειαστεί να εμπλουτιστούν με βασικά θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τα φυτικά προϊόντα, προκειμένου να βελτιωθεί η διατροφική τους αξία.
Μια επιλογή που προτείνουν είναι η δημιουργία ενός υβριδικού γιαουρτιού που να είναι τόσο φυτικής όσο και γαλακτοκομικής προέλευσης. Τα γιαούρτια γαλακτοκομικής προέλευσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ο παραπάνω συνδυασμός θα μπορούσε να αυξήσει τη βιταμίνη Β12 και το ασβέστιο, καθώς και να περιορίσει την κατανάλωση ζάχαρης, νατρίου και κορεσμένων λιπαρών.
Επιπλέον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα ακόμη πλεονέκτημα ενός «μεικτού» γιαουρτιού θα ήταν το ότι ένα τέτοιο προϊόν θα είχε λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.