iStock

ΑΥΤΗ Η ΤΡΟΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως καταναλώνοντας τακτικά μια συγκεκριμένη τροφή μειώνεις τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Μάθε ποια είναι και πόσο τακτικά να την καταναλώνεις.

Αγαπάς το γιαούρτι; Αν ναι, τα νέα είναι καλά, καθώς σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut Microbes, η κατανάλωση δύο μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα μπορεί να σε βοηθήσει να προστατεύσεις από καρκίνο μια συγκεκριμένη περιοχή του παχέος εντέρου.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που είχαν τη συνήθεια να τρώνε δύο ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα έτειναν να εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου στο εγγύς τμήμα του παχέος εντέρου (γνωστό και ως τυφλό), δηλαδή στην αρχή του, όπου εντοπίστηκαν κύτταρα θετικά στο Bifidobacterium, ένα είδος βακτηρίου που βρίσκεται στο γιαούρτι.

Σύμφωνα με το WebMD, που αναδημοσιεύει την ανακοίνωση την ερευνητών, ο καρκίνος του εγγύς παχέος εντέρου εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά του και μπορεί να έχει χειρότερα ποσοστά επιβίωσης από τους καρκίνους στο περιφερικό κόλον στην αριστερή πλευρά.

Αυτή η τροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου
iStock

Η αύξηση των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους προβληματίζει τους επιστήμονες

Μετά την έκθεση κόλαφο της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (2023) περί ανησυχητικής αύξησης στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους, όλο και περισσότεροι επιστήμονες διερευνούν όχι μόνο γιατί συμβαίνει αλλά και πώς θα αντιστραφεί η κατάσταση.

Όπως αναφέρει η παραπάνω μελέτη, «το γιαούρτι φαίνεται να αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου, έχοντας προστατευτική δράση κατά του καρκίνου». Το εύρημα αυτό βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που συνδέουν την τακτική κατανάλωση γιαουρτιού με τη συνολική γαστρεντερική υγεία και τον χαμηλότερο κίνδυνο παθήσεων όπως η οστεοπόρωση και ο διαβήτης.

ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.

«Αυτή η μελέτη προστίθεται στα αυξανόμενα στοιχεία που καταδεικνύουν τη σύνδεση της διατροφής, του μικροβιώματος του εντέρου και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε στην ανακοίνωση ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Andrew T. Chan, επικεφαλής της Μονάδας Κλινικής και Μεταφραστικής Επιδημιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. «Παρέχει μια πρόσθετη οδό για να διερευνήσουμε τον ειδικό ρόλο αυτών των παραγόντων στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες από περισσότερες από 100.000 εγγεγραμμένες νοσοκόμες και 51.000 άνδρες επαγγελματίες υγείας. Στους συμμετέχοντες τέθηκαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένης της ημερήσιας μέσης πρόσληψης απλών γιαουρτιών, επιδόρπιων γιαουρτιού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αυτή η τροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου
iStock

Η μελέτη φυσικά είχε περιορισμούς: Οι συμμετέχοντες ανέφεραν οι ίδιοι τις πληροφορίες, ενώ δεν προέρχονταν από τον γενικό πληθυσμό, παρά εργάζονταν σε έναν συγκεκριμένο κλάδο, την υγειονομική περίθαλψη.

Επίσης, δεν αναλύθηκε εάν τα επιδόρπια ή τα απλά γιαούρτια ήταν πιο αποτελεσματικά στην παροχή οφελών για την υγεία, αν και οι ειδικοί στη διατροφή λένε γενικά ότι το απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Τέλος, η μελέτη δεν απέδειξε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού οδηγεί σε γενική μείωση του συνολικού κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για αυτό το θέμα, όπως είπαν και οι ερευνητές. Ωστόσο, καταλήγει σε μία ενδιαφέρουσα διατροφική πρόταση που, όπως φαίνεται, μπορεί να έχει και όφελος για την υγεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.