ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Το να πίνουμε νερό με το φαγητό είναι μια συνήθεια ριζωμένη στην κουλτούρα μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει τι πρέπει να προσέξεις σχετικά.
Πολύ πιθανόν να έχεις κι εσύ αυτή τη συνήθεια. Άλλωστε, ένα μπουκάλι νερό έχει πάντα τη θέση του στο τραπέζι του γεύματος ή του δείπνου. Σύμφωνα με νέα έρευνα, όμως, αυτή η πρακτική επηρεάζει τον έλεγχο του βάρους. Τα ευρήματά της αποκαλύπτουν πως η κατανάλωση νερού την ώρα του φαγητού μπορεί να είναι ένδειξη ότι το άτομο έχει διαταραγμένα διατροφικά μοτίβα και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση τροφής.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024 στο επιστημονικό περιοδικό Appetite. Έγινε από ομάδα διατροφολόγων στο Πανεπιστήμιο του Πενν που θέλησαν να εξετάσουν σε πραγματικές συνθήκες διάφορες διατροφικές συμπεριφορές και συνήθειες, και να εντοπίσουν ποια σύνδεση μπορεί να έχουν με την υπερκατανάλωση τροφής και την παχυσαρκία.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η συνήθεια του να καταναλώνει κανείς νερό με το φαγητό του οδηγούσε τα άτομα που κατέβαλαν προσπάθεια να ελέγξουν την παρόρμησή τους για φαγητό σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής.
Τρώγοντας macaroni and cheese στο εργαστήριο
Για να μελετήσουν τη σύνδεση συγκεκριμένων διατροφικών συμπεριφορών με την υπερκατανάλωση τροφής, οι ερευνητές παρακολούθησαν σε συνθήκες εργαστηρίου 42 άτομα να καταναλώνουν το δημοφιλές αμερικανικό πιάτο macaroni and cheese για τέσσερις συνεχείς μέρες.
Η επιλογή του δείγματος των συμμετεχόντων περιελάμβανε ένα ποσοστό ατόμων με φυσιολογικό βάρος, ένα ποσοστό υπέρβαρων και ένα ποσοστό παχύσαρκων ατόμων. Η ποσότητα των μακαρονιών που τους σέρβιραν στο εργαστήριο στη διάρκεια του πειράματος ξεκινούσε από τα 400 γραμμάρια και αυξάνονταν κατά 100 γραμμάρια κάθε ημέρα, μέχρι που έφτασε τα 700. Επιπλέον, στην διάρκεια κάθε γεύματος οι συμμετέχοντες έπρεπε να καταναλώσουν 700 ml νερό.
Οι ερευνητές παρατηρούσαν και κατέγραφαν μεταξύ άλλων τον χρόνο που μεσολαβούσε από τη μια μπουκιά στην άλλη, το μέγεθος κάθε μπουκιάς, τις διακοπές στο φαγητό αλλά και τον τρόπο κατανάλωσης νερού κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Πριν το πείραμα της κατανάλωσης φαγητού υπό ελεγχόμενες και συγκεκριμένες συνθήκες, οι συμμετέχοντες είχαν περάσει από ένα τεστ το οποίο υπολόγιζε τον βαθμό ελέγχου που είχαν σε σχέση με την κατανάλωση φαγητού. Οι ερευνητές τους παρουσίαζαν συγκεκριμένα πιάτα με φαγητό, προσπαθώντας να καταλάβουν αν και πόσο λειτουργούσε η ανασταλτική τους ικανότητα να αντισταθούν στην κατανάλωση τροφής.
Ανεξάρτητα από τη βαθμολογία στο τεστ χρόνου αντίδρασης, οι συμμετέχοντες έτρωγαν συνολικά περισσότερο όταν λάμβαναν μεγαλύτερες μερίδες φαγητού. Το πόσο γρήγορα έτρωγαν και το μέγεθος της μπουκιάς τους δεν φάνηκε να επηρεάζει την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν. Αντίθετα, το να πίνουν συχνά νερό στη διάρκεια του γεύματος την επηρέαζε, όπως προέκυψε από το πείραμα.
Τα άτομα που δεν τα πήγαν καλά στο τεστ που μετρούσε την ικανότητά τους να αντισταθούν στην κατανάλωση φαγητού κατανάλωσαν περισσότερο νερό στη διάρκεια του γεύματος από αυτούς που τα πήγαν καλύτερα. Αυτό οδήγησε την ερευνητική ομάδα να υποθέσει πως «πιθανόν οι συμμετέχοντες με μειωμένο ανασταλτικό έλεγχο εναλλάσσουν πιο συχνά μπουκιές φαγητού με γουλιές νερού προσπαθώντας να παρατείνουν τη διάρκεια αλλά και την απόλαυση του γεύματος».
Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν πως «η περαιτέρω μελέτη αυτής της σύνδεσης θα μπορούμε να καταλήξει στο πως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με μειωμένο έλεγχο στην πρόσληψη τροφής στο να διαχειριστούν την κατανάλωση τροφής, το βάρος τους αλλά και να υιοθετήσουν πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες».