ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΙΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Αν αναρωτιέσαι ποια είναι η πιο αποτελεσματική δίαιτα για την παχυσαρκία μακροπρόθεσμα, μια νέα έρευνα που βασίστηκε σε 56 προηγούμενες δίνει την απάντηση. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η εξατομίκευση και η αυστηρή παρακολούθηση είναι απαραίτητες.
Με την παχυσαρκία να φτάνει σε ποσοστό 23% στους Ευρωπαίους και τις προβλέψεις να δείχνουν ότι 1 στους 4 ενήλικες θα είναι παχύσαρκος μέχρι το 2025, η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Διαιτολόγων αποφάσισαν να συγκεντρώσουν όλες τις τελευταίες έρευνες και τα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και να προσφέρουν στους επαγγελματίες υγείας έναν πλήρη οδηγό διαχείρισης.
Το πρώτο κομμάτι των εργασιών αφορούσε την εύρεση της πιο αποτελεσματικής δίαιτας. Η έρευνα βασίστηκε σε συστηματική ανασκόπηση 56 κλινικών μελετών και μετα-αναλύσεων που δημοσιεύτηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Μαρτίου 2021.
Οι δίαιτες που ωφελούν την υγεία
Η ανασκόπηση επιβεβαίωσε –ανάμεσα σε άλλα– ότι η μεσογειακή διατροφή, οι χορτοφαγικές δίαιτες, οι διαιτητικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης (DASH), η σκανδιναβική διατροφή και οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων σχετίζονται με βελτιωμένη μεταβολική υγεία, με ή χωρίς αλλαγές στο σωματικό βάρος.
Υπάρχει όμως μία πιο αποτελεσματική δίαιτα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες; Οι ειδικοί, αφού μελέτησαν τα δεδομένα, τόνισαν ότι οι η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι πράγματι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, γι' αυτό και όχι τυχαία νέα φάρμακα ρίχνονται στη μάχη εναντίον της, ενώ απαιτείται μακροπρόθεσμη παρακολούθηση και ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και όχι μόνο μία δίαιτα.
Κετογονική δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων
Σύμφωνα πάντως με τα ευρήματα, φαίνεται ότι η κετογονική δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων συγκεντρώνει τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να κριθεί ως η πιο αποτελεσματική για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Πλην όμως υπό προϋποθέσεις.
Σε συνέντευξή του, ο Enric Sánchez, MD, διαιτολόγος και διατροφολόγος στο νοσοκομείο Santa María στη Lleida της Ισπανίας και συντονιστής της ομάδας εργασίας, δήλωσε: «Αυτό είναι το πρώτο έγγραφο που αναφέρει την κετογονική δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων ως τη βέλτιστη συνιστώμενη θεραπεία για την παχυσαρκία - με την έγκριση των EASO και EFAD - καθώς συγκεντρώνει τα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία».
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ο αντίλογος
Όταν ρωτήθηκε για τη σύνδεση της κετογονικής δίαιτας με καρδιαγγειακές παθήσεις, ο ίδιος απάντησε ότι τα δεδομένα αυτά έχουν ξεπεραστεί και ότι η κετογονική δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους, ενώ βελτιώνει παράλληλα διάφορους δείκτες υγείας και συννοσηροτήτων που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος, όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, ο διαβήτης τύπου 2 και η λιπώδης ηπατική νόσος.
Είναι όμως έτσι; Στον διαβήτη και τη δυσλιπιδαιμία η απόδοση της κετογονικής δίαιτας παραμένει αμφιλεγόμενη. Ναι μεν υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν πως δεν επηρεάζει την καρδιά, οι περισσότερες όμως μελέτες λένε το ακριβώς αντίθετο: η κετογονική δίαιτα μπορεί να βλάψει την καρδιά.
Στην πραγματικότητα, μια κετογονική προσέγγιση θα πρέπει να επιλεγεί μετά την προσεκτική λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και να εφαρμοστεί εξατομικευμένα και με αυστηρή παρακολούθηση, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα βλάψει την καρδιαγγειακή υγεία του ασθενούς.
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημά της ωστόσο, είναι ότι η απώλεια βάρους παραμένει σταθερή για περίοδο έως και 2 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι τα στάδια παρακολούθησης και συντήρησης εκτελούνται σωστά, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η κετογονική δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων έχει λοιπόν τα καλύτερα αποτελέσματα στην παχυσαρκία σε βάθος χρόνου και εφόσον εφαρμοστεί προσεκτικά και υπό προϋποθέσεις.
Το σε βάθος χρόνου στη θεραπεία της παχυσαρκίας δεν μπορεί να εγγυηθεί καμία μέθοδος, ούτε καν οι χειρουργικές επεμβάσεις, τόνισαν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι οι διάφορες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κοινού και υποστηρικτικά.
Τι μπορεί να ενισχύσει τη συγκεκριμένη δίαιτα;
Μία μέθοδος που συνδυάζεται με την κετογονική δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων είναι η μέθοδος PronoKal, η οποία αρχικά βασίζεται στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες που προάγουν μια κατάσταση ελεγχόμενης κέτωσης.
Η μέθοδος PronoKal απαιτεί εξατομικευμένη παρακολούθηση από μια ομάδα ειδικών - διαιτολόγου, personal trainer και ψυχολόγου - και βασίζεται σε ένα αυστηρό πρόγραμμα που ελέγχει την πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων από τον ασθενή, ενώ μειώνει την πρόσληψη λιπιδίων και υδατανθράκων.
Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν τη σημασία της εξατομίκευσης ως απαραίτητης προϋπόθεσης όχι μόνο για να λειτουργήσει η όποια δίαιτα, αλλά κυρίως για να μη δημιουργήσει προβλήματα υγείας.