ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΗ ΧΩΝΕΨΗ
Αν διαπιστώνεις ότι όσο περνούν τα χρόνια η χώνεψη μετά το φαγητό γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ίσως είναι συγκεκριμένες τροφές που σε πειράζουν. Μάθε ποιες μπορεί να είναι.
Αν παρατηρείς πως μεγαλώνοντας υποφέρεις όλο και συχνότερα από δυσπεψία, λυπούμαστε που θα είμαστε εμείς που θα σου το αποκαλύψουμε, αλλά δεν θα είναι κάτι προσωρινό: όπως ισχύει με όλους τους μυς στο σώμα, έτσι και οι μύες του γαστρεντερικού σωλήνα, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου και του εντέρου, ατονούν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να δυσχεράνει τη χώνεψη και να αυξήσει συμπτώματα όπως η παλινδρόμηση ή η δυσκοιλιότητα.
Την ίδια ώρα, έχει παρατηρηθεί πως όσο μεγαλώνουμε το σώμα μας παράγει όλο και λιγότερα πεπτικά ένζυμα. Χωρίς αυτά, η άπεπτη τροφή περνά στο παχύ έντερο προκαλώντας φούσκωμα, αέρια και διάρροια.
Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις όλα αυτά; Καταρχάς να επισκεφθείς γαστρεντερολόγο για να εξασφαλίσεις ότι δεν υποφέρεις από κάποια πάθηση που εκδηλώνεται με σχετικά συμπτώματα. Την ίδια ώρα, φρόντισε να μειώσεις την κατανάλωση τροφών που είναι δύσκολες στη χώνεψη. Αυτές που θα απέφευγες, δηλαδή, αν υπέφερες π.χ. από κάποια γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση, γιατί θα έκαναν τα συμπτώματα ακόμα χειρότερα.
Οι τροφές που κατά κανόνα δυσκολεύουν τη χώνεψη
Καταρτίσαμε μια λίστα με τις τροφές που θεωρούνται κατά κανόνα δύσκολες στη χώνεψη, αλλά δεν επηρεάζουν κάθε άνθρωπο με τον ίδιο τρόπο. Το κατά πόσο μια τροφή θα ταλαιπωρήσει το γαστρεντερικό σου σύστημα έχει να κάνει τόσο με την ηλικία σου όσο και με ενδεχόμενες παθήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το πεπτικό έλκος ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Εξυπακούεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το διαιτολόγιό σου θα πρέπει να βασίζεται στις οδηγίες του γιατρού σου.
Κατά τ’ άλλα, αν θέλεις να ακολουθείς μια διατροφή που γενικά δεν επιβαρύνει τη χώνεψή σου, θα σε βοηθήσει να μειώσεις την κατανάλωση των παρακάτω τροφών:
- Λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες ή/και ωμά, όπως ωμό μπρόκολο ή κουνουπίδι, αγκινάρες, σκόρδο και κρεμμύδια.
- Τροφές με σκληρές ίνες ή χοντρούς μίσχους, φλούδες και σπόρους, όπως μπρόκολο, σπαράγγια και ρόδια.
- Όσπρια, όπως φασόλια, ρεβίθια και φακές.
- Ξηροί καρποί, σπόροι και αποξηραμένα φρούτα.
- Ποπ κορν.
- Όξινα τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή και τα προϊόντα με βάση την ντομάτα.
- Πικάντικα φαγητά.
- Αλκοόλ.
- Ροφήματα με καφεΐνη, όπως ο καφές και το μαύρο τσάι.
- Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τηγανητά.
- Επεξεργασμένα κρέατα, ειδικά λουκάνικα.
- Τεχνητά γλυκαντικά.