ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
Η διάθεσή μας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η διατροφή. Ανακαλύψτε ποιες τροφές μας «ανεβάζουν» και προάγουν την υγεία του εγκεφάλου.
Η διάθεσή μας εξαρτάται από πληθώρα πραγμάτων, μεταξύ των οποίων το πόσο μας επηρεάζουν όσα συμβαίνουν γύρω μας, πόσο τα βάζουμε μέσα μας, πόσο ευάλωτοι νιώθουμε σε συγκεκριμένες περιόδους (π.χ. τα Χριστούγεννα) και με συγκεκριμένες εμπειρίες. Ακόμα κι αν έχουμε δουλέψει τα πάντα με θεραπευτή, μπορεί και πάλι να επηρεαζόμαστε από ανισορροπίες στις ορμόνες μας, που παρουσιάζουν διακυμάνσεις και στα δύο φύλα.
Όταν δεν είμαστε καλά, υπάρχουν τρόποι να επανέλθουμε. Ένας είναι να εντοπίσουμε τον λόγο και να τον διαχειριστούμε. Αν βέβαια πρόκειται για κάτι που συνέβη στο παρελθόν, δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, άρα επικεντρωνόμαστε στο πώς θα πάμε παρακάτω χωρίς το αχρείαστο βάρος.
Αν το θέμα είναι ορμονικό, πριν καταφύγουμε σε συμπληρώματα –πάντα με τη συνδρομή ειδικού– υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά τις γυναίκες που βρίσκονται στην περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.
Σε περίπτωση που δουλεύουμε με τον εαυτό μας για να κλείσουμε πληγές και να διεκδικήσουμε ένα μέλλον υπό καλύτερους όρους, μπορούμε να αναζητήσουμε στην κουζίνα κάτι που θα μας ανεβάσει – και δεν μιλάμε για ό,τι θεωρεί καθένας comfort food.
Όπως ενημερώνουν ειδικοί, για να βελτιώσουμε την υγεία του εγκεφάλου και τη διάθεσή μας μέσω της διατροφής μπορούμε να εστιάσουμε στην κατανάλωση τροφών που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν τις γνωστικές λειτουργίες και τη συναισθηματική ευεξία. Ποιες είναι αυτές; Σημειώστε:
– Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα, σαρδέλες κ.ά.) είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, λίπη ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, που ενισχύουν τη διάθεση και μειώνουν δυνητικά τα συμπτώματα κατάθλιψης.
– Τα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα φλαβονοειδή, τα οποία καθυστερούν τη γήρανση του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη μνήμη. Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου.
– Τα αβγά είναι πρωτεΐνη υψηλής απορρόφησης, απαραίτητη για την επιδιόρθωση των ιστών μας, τη δημιουργία ενζύμων για καλή πέψη και βασικών συστατικών για τη χημεία του εγκεφάλου. Οι κρόκοι είναι εξαιρετική πηγή χολίνης, που απαιτείται για τον εγκέφαλο για την παραγωγή ακετυλοχολίνης (βασικό νευροχημικό για το άγχος και τη γενική υγεία του εγκεφάλου).
– Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά (τροφές όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, είναι γεμάτα με εξαιρετικές πρεβιοτικές ίνες για να τροφοδοτούν τα μικρόβια του εντέρου, ενώ οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από οξειδωτική βλάβη.
– Οι ξηροί καρποί παρέχουν υγιή λίπη, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά που σχετίζονται με τη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας και της διάθεσης. Τα καρύδια διακρίνονται ιδιαίτερα για την περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3, που αναφέραμε ήδη πόσο υποστηρίζουν την υγεία μας – σε σώμα και μυαλό.
– Η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (από 75% και πάνω) περιέχει φλαβονοειδή, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, να αυξήσουν την εγρήγορση και να βελτιώσουν τη διάθεση. Τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου ηρεμούν το νευρικό σύστημα, οι πολυφαινόλες τροφοδοτούν τα μικρόβια του εντέρου, ενώ η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος των «χαρούμενων» χημικών ουσιών του εγκεφάλου (σεροτονίνη και ανανδαμίδη).
– Ο κουρκουμάς έχει ως ενεργό συστατικό την κουρκουμίνη, με ισχυρά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη. Ενισχύει δυνητικά τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο και συνδέεται με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
– Τα δημητριακά ολικής άλεσης (τρόφιμα όπως η βρόμη, το καστανό ρύζι και η κινόα) παρέχουν μια σταθερή παροχή γλυκόζης στον εγκέφαλο, κύρια πηγή ενέργειας που βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσης.
Από εκεί και πέρα, η ενυδάτωση και η σωματική δραστηριότητα βοηθούν να ξεφορτωθούμε αυτό το αίσθημα του «κάτι έχω και δεν μπορώ», όπως και στη γενικότερη υγεία του εγκεφάλου. Δεν βοηθούν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, τρανς λιπαρά και επεξεργασμένα συστατικά. Τουναντίον, μας βυθίζουν στο ναδίρ μας.