iStock

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

Τα τριγλυκερίδια είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας όσο δεν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο. Η διατροφή μας παίζει τον κυριότερο ρόλο για να τα κρατήσουμε χαμηλά.

Στη λίστα των εργαστηριακών εξετάσεων, ακριβώς κάτω από την Χοληστερίνη βρίσκονται τα Τριγλυκερίδια, τα οποία σύμφωνα με τα ενδεικτικά όρια για τους ενήλικες θα πρέπει να αντιστοιχούν σε έναν αριθμό μικρότερο του 150. Οι περισσότεροι τα γνωρίζουμε όλα αυτά, όμως λίγοι έχουμε κατανοήσει τον ύπουλο ρόλο τους.

Πού βρίσκονται τα τριγλυκερίδια στον οργανισμό μας, πού χρησιμεύει η μέτρησή τους, γιατί πρέπει να φροντίζουμε να τα διατηρούμε χαμηλά και πώς θα το πετύχουμε αυτό;

Τι είναι τα τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λίπους που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος. Για την ακρίβεια, είναι ο πιο συχνός τύπος λίπους στο σώμακαι μία από τις βασικές πηγές ενέργειας του οργανισμού.

Τα τριγλυκερίδια δημιουργούνται από τροφές όπως το βούτυρο, τα λάδια, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και άλλα λιπαρά τρόφιμα. Το σώμα χρησιμοποιεί κάποια από αυτά ως άμεσα «καύσιμα», ενώ αποθηκεύει τα υπόλοιπα για μελλοντική χρήση. Επιπλέον, το σώμα δημιουργεί τη δική του παροχή τριγλυκεριδίων στο ήπαρ.

Παρόλο που τα τριγλυκερίδια είναι χρήσιμα στον οργανισμό για τη σωστή λειτουργία του, σε υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικού. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα παρακολουθεί κανείς με σχετικές εξετάσεις, ώστε να τα κρατά κάτω από το όριο των 150 μονάδων. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της διατροφής, η οποία πρέπει να μένει χαμηλά σε λιπαρά και σάκχαρα.

Οι τροφές που σου ανεβάζουν τα τριγλυκερίδια
iStock

Ποιες τροφές να αποφεύγεις για να διατηρείς χαμηλά τα τριγλυκερίδια

Σύμφωνα με μελέτη του 2021, το να ακολουθείς μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Τέτοιες τροφές είναι:

– Τα κορεσμένα λιπαρά

Τα κορεσμένα είναι τα λεγόμενα «κακά» λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την LDL Χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Αυτά περιέχονται κυρίως σε ζωικές τροφές, όπως:

  • βοδινό κρέας,
  • αρνί,
  • χοιρινό,
  • πουλερικά,
  • βούτυρο,
  • τυρί,
  • λαρδί,
  • παγωτό.

– Τα τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά είναι ένας ακόμα τύπος ανθυγιεινών λιπαρών που αυξάνουν τα επίπεδα LDL χοληστερόλης, μειώνοντας την «καλή» HDL χοληστερόλη. Εξαιρετικά επιβλαβή είναι τα τρανς λιπαρά που προκύπτουν τεχνητά από επεξεργασμένες τροφές, όπως:

  • τηγανητά, όπως τα ντόνατς και τηγανητές πατάτες,
  • αρτοποιήματα (π.χ. μπισκότα),
  • κατεψυγμένη πίτσα,
  • μαργαρίνη.

Οι τροφές που σου ανεβάζουν τα τριγλυκερίδια
iStock

– Οι τροφές και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης

Ένα μεγάλο ποσοστό ζάχαρης μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια στο σώμα. Τροφές όπως τα φρούτα περιέχουν φυτικά σάκχαρα, καθώς και φυτικές ίνες, τα οποία αποτελούν μέρος μιας υγιούς διατροφής. Όμως, τροφές με πρόσθετα σάκχαρα συμβάλουν στην αύξηση των τριγλυκεριδίων. Ενδεικτικά:

  • Ζαχαρωτά
  • Κέικ
  • Μπισκότα
  • Γλυκά
  • Πίτες
  • Ντόνατς
  • Παγωτά

Καθώς και ποτά όπως:

  • Αναψυκτικά
  • Φρουτοχυμοί
  • Ζαχαρούχα γάλατα και καφέδες
  • Ενεργειακά ποτά
  • Αρωματισμένα νερά

– Οι τροφές με υψηλή θερμιδική αξία

Τροφές όπως οι παρακάτω ανεβάζουν τα τριγλυκερίδια και μαζί το βάρος:

  • Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το μπέικον και το σαλάμι.
  • Fast food.
  • Τηγανητά.
  • Συσκευασμένα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια και οι σοκολάτες.

– Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Πρόκειται για τροφές που έχουν χάσει πολλά από τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες τους. Είναι οι λεγόμενες «κενές» θερμίδες, που αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα και επεξεργασμένα δημητριακά. Τέτοιες τροφές είναι:

  • λευκό ψωμί,
  • λευκά ζυμαρικά,
  • λευκό ρύζι,
  • ζαχαρωτά,
  • μέλι,
  • σιρόπια,
  • επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού.

– Τα αμυλούχα τρόφιμα

Τα αμυλούχα τρόφιμα περιέχουν ένα σημαντικό σύμπλεγμα υδατανθράκων με βιταμίνες, μέταλλα και ίνες. Είναι, λοιπόν, ωφέλιμα για την υγεία και την θρέψη του οργανισμού. Ωστόσο, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες αμυλούχων τροφών κινδυνεύουμε να αυξήσουμε τα τριγλυκερίδιά μας. Έτσι καλό είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε τις παρακάτω τροφές σε μεγάλη ποσότητα:

  • ψωμί,
  • πατάτες,
  • ζυμαρικά,
  • noodles,
  • δημητριακά,
  • κράκερ,
  • ρύζι,
  • καλαμπόκι.

Οι τροφές που σου ανεβάζουν τα τριγλυκερίδια
iStock

– Το αλκοόλ

Αρκεί ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα για να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων μας κατά 5-10%, σύμφωνα με τη μελέτη που αναφέρθηκε παραπάνω. Ακόμα πιο επιρρεπή σε αυτή την αύξηση είναι τα άτομα που έχουν ούτως ή άλλως υψηλά τριγλυκερίδια, αλλά και υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.