Pexels Cottonbro

ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΥΣΩΝΑ

Υπάρχουν τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγεις κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, για έναν απλούστατο λόγο: ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έκαναν την εμφάνισή τους τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον έως την Κυριακή 21 Ιουλίου (καλώς εχόντων των πραγμάτων). Αν κάνεις μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα δεις ότι έχουν γραφτεί όλα όσα μπορούν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες. Βρήκαμε, ωστόσο, κάτι που δεν έχει προς το παρόν επισημανθεί: τα τρόφιμα που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που δεν θες την περίοδο του καύσωνα.

Αυτό που μας ενδιαφέρει όσον αφορά τα τρόφιμα αυτά είναι το λεγόμενο φαινόμενο της θερμικής επίδρασης (Thermic Effect of Food - TEF). Ο όρος χρησιμοποιείται προκειμένου να ορίσουμε την ποσότητα ενέργειας που καίει το σώμα μας κατά την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που προλαμβάνουμε μέσω της τροφής.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι θα ήταν καλό να αποφεύγεις μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία.

1. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Aν θες να ακολουθήσεις μια διατροφή που θα ωφελήσει τον οργανισμό σου, τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια είναι στην κορυφή των συστάσεων των επαγγελματιών υγείας.

Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγεις όταν έχει καύσωνα
iStock

Όταν όμως έχει υψηλές θερμοκρασίες, καλό είναι να τα αποφεύγεις, καθώς όση περισσότερη πρωτεΐνη έχει αυτό που τρως, τόση περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να το χωνέψεις σε σχέση με τους υδατάνθρακες ή τα λίπη.

2. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Κάποια άλλα τρόφιμα που ανήκουν στα must όσων προσέχουν τη διατροφή, άρα και την υγεία τους, είναι τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. βρόμη, καστανό ρύζι, κινόα).

τροφές καύσωνας
iStock

Στον καύσωνα καλό είναι να μένεις κάπως μακριά τους, γιατί η υψηλή περιεκτικότητα που έχουν τα τρόφιμα αυτά σε φυτικές ίνες αναγκάζει το σώμα να εργαστεί πιο πολύ για να τα διασπάσει. Αυξάνεται έτσι η εσωτερική σου θερμοκρασία.

3. Τζίντζερ, κανέλα, μαύρο πιπέρι

Τι συμβαίνει με τα αγαπημένα αυτά μπαχαρικά;

  • Το τζίντζερ έχει θερμαντικές ιδιότητες και μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία, κάτι που οδηγεί σε ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
  • Η κανέλα μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
  • Όσο για το μαύρο πιπέρι, περιέχει πιπερίνη, μία ένωση που μπορεί να αυξήσει το TEF.

4. Υγιεινά λίπη

Άλλη μια κατηγορία τροφίμων που καλό είναι να αποφεύγεις στον καύσωνα είναι τα καλά λίπη, όπως π.χ. αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο και στους ξηρούς καρπούς. Αν και δεν προκαλούν άμεσα αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, κρατώντας σε ζεστό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.