ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΡΟΦΩΝ ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΑΞΕΙΣ
Μάθε ποια υπολείμματα τροφών μπορείς να αξιοποιήσεις, εξοικονομώντας χρήματα και περιορίζοντας τη σπατάλη τροφίμων.
Αν μαγειρεύεις έστω και λίγο, θα έχεις παρατηρήσει πόσα υπολείμματα μαζεύονται στον πάγκο της κουζίνας κατά την προετοιμασία των τροφών, ιδιαίτερα όταν οι συνταγές περιλαμβάνουν λαχανικά.
Κάποια από αυτά μπορούν να διοχετευτούν στους κάδους κομποστοποίησης που έχουν βάλει αρκετοί δήμοι (αν και συχνά οι δημότες πετάνε μέσα ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή). Κάποια άλλα μπορείς να τα κρατήσεις και να τα αξιοποιήσεις στη μαγειρική σου, μειώνοντας τα διατροφικά απορρίμματα και εξοικονομώντας χρήματα.
1. Τα περισσεύματα λαχανικών
Το εξωτερικό στρώμα των κρεμμυδιών και του σκόρδου, τα πράσινα μέρη του πράσου, οι κορυφές του μάραθου, η φλούδα των καρότων, οι μίσχοι των μανιταριών είναι μερικά από τα περισσεύματα λαχανικών που μπορείς να αξιοποιήσεις. Πώς; Φτιάχνοντας με αυτά σπιτικό ζωμό λαχανικών. Αποθήκευσε τα περισσεύματα σε μεσαίου μεγέθους σακούλες κατάψυξης και κάθε φορά που γεμίζει μία σακούλα ρίξε το περιεχόμενό της σε μια κατσαρόλα, πρόσθεσε νερό και μπαχαρικά και άφησε τα υλικά να σιγοβράσουν.
Ωστόσο, φρόντισε να πλένεις καλά τα λαχανικά πριν τα χρησιμοποιήσεις, ώστε τα υπολείμματα να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρά και έτοιμα για χρήση αμέσως μετά το κόψιμο. Μια βούρτσα λαχανικών θα διευκολύνει τη διαδικασία αυτή.
2. Τα παντζάρια και τα ραπανάκια
Αν είσαι λάτρης των παντζαριών (αλλιώς κοκκινογούλια), κατά πάσα πιθανότητα το γνωρίζεις ήδη: Πέρα από την ρίζα, μπορείς να καταναλώσεις και τα φύλλα, των οποίων η γεύση είναι πιο ήπια. Μπορείς να τα απολαύσεις σοταρισμένα με ψιλοκομμένο σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο, ή να τα βράσεις και να τα κάνεις σαλάτα. Το ίδιο ισχύει και για τα φύλλα από το ραπανάκι, που καλό είναι να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου, προσθέτοντάς τα σε σούπες ή σαλάτες.
3. Τη μαραθόριζα
Η αλήθεια είναι ότι τα φύλλα του φινόκιο (μαραθόριζα στα ελληνικά) μοιάζουν πολύ με τον άνηθο, αλλά έχουν πιο ήπια γεύση από τον βολβό. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να γαρνίρεις σούπες ή να τα ψιλοκόψεις και να πασπαλίσεις ψημένο φιλέτο ψαριού. Μπορείς, επίσης, να τα προσθέσεις σε πράσινες σαλάτες.
4. Το μπαγιάτικο ψωμί
Μπορεί να μην είναι πλέον ζεστό και μαλακό, ώστε να απλώσεις πάνω βούτυρο και μέλι ή να φτιάξεις το αγαπημένο σου σάντουιτς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το μπαγιάτικο ψωμί είναι για πέταμα. Βάλε το στον επεξεργαστή τροφίμων και φτιάξε τριμμένη φρυγανιά, χρησιμοποίησέ το σε μπιφτέκια ή κόψε το σε κύβους και ψήσε το στο φούρνο για να φτιάξεις κρουτόν.
5. Κόκαλα από πουλερικά
Αφού ψήσεις το κοτόπουλο και πριν το βάλεις στο τραπέζι, ξεκοκάλισέ το. Χρησιμοποίησε τα κόκαλα αυτά για να φτιάξεις ζωμό κοτόπουλου, προσθέτοντας στο νερό κρεμμύδι, σέλινο και καρότα. Βράσε τα για περίπου 4 ώρες και στη συνέχεια χρησιμοποίησε τον ζωμό σε σούπες ή ρίξε τον σε παγοθήκες και διατήρησέ τον στην κατάψυξη.