ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ
Οι διατροφικές συνήθεις των Ελλήνων όσον αφορά τα ψάρια είναι λίγο πολύ πατροπαράδοτες. Υπάρχουν όμως κάποια είδη ψαριών που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Μεσόγειο και καλό θα ήταν να βρουν τη θέση τους στο τραπέζι σου.
Ενώ το 58% των πληθυσμών ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται και πολλά γνωστά είδη, όπως ο μπακαλιάρος, δέχονται μεγάλες πιέσεις, υπάρχουν ορισμένα είδη ψαριών που είναι εξαιρετικά θρεπτικά και οικονομικά, αλλά είναι ακόμη άγνωστα στον Έλληνα καταναλωτή.
«Πρόκειται για ψάρια όπως η αγριόσαλπα, γνωστή και ως «Γερμανός», το λεοντόψαρο και ο σαρδελόγαυρος που έχουν έρθει από την Ερυθρά Θάλασσα και είναι εξαιρετικά νόστιμα και θρεπτικά», εξηγεί ο Μιχάλης Μαργαρίτης, υπεύθυνος αλιείας πεδίου του WWF Hellas. Και συνεχίζει: «Κάποια άλλα άγνωστα ακόμη είδη είναι το μπλε καβούρι, τα 3 είδη ξενικών μπαρμπουνιών (μαυρολοχίας, λοχίας και ξενικό γκριζομπάρμπουνο), η τρομπέτα, η ξενική γαρίδα (Ατλαντικού) και το σιουπιοκαλάμαρο. Όλα αυτά έχουν έρθει, έχουν εγκατασταθεί και έχουν εξαπλωθεί στις θάλασσές μας αλλά παραμένουν ακόμη άγνωστα στο ευρύ κοινό».
Οι Γερμανοί μόνο είναι γνωστοί εδώ και πολλά χρόνια στα Δωδεκάνησα, γιατί έφτασαν πρώτα εκεί και έχουν ήδη ενταχθεί στις διατροφικές συνήθειες των ντόπιων. Η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών, η υπεραλίευση των αποθεμάτων ντόπιων ειδών που προκαλεί μείωση στους πληθυσμούς τους και η γενικότερη υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την εγκατάσταση και εξάπλωση των χωροκατακτητικών ξενικών ειδών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στις Κυκλάδες και στην Πελοπόννησο. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος δεν τα γνωρίζει ακόμη και συνεπώς δεν τα καταναλώνει.
Πέρα από το ότι τα ξενικά αυτά ψάρια είναι εξαιρετικά θρεπτικά, η κατανάλωσή τους βοηθά και τις θάλασσες μας γιατί η μεγάλη τους εξάπλωση απομακρύνει τα ενδημικά είδη. «Τα χωροκατακτητικά αυτά ξενικά είδη έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, αφού αλλάζουν την τοπική βιοποικιλότητα και πολλές φορές δρουν ανταγωνιστικά με τα ντόπια μεσογειακά είδη, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν χώρο και τροφή. Επίσης, έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στην οικονομία, αφού πλήττουν την αλιευτική δραστηριότητα, καταστρέφοντας τα αλιευτικά εργαλεία», αναφέρει ο κ. Μαργαρίτης.
Η θρεπτική αξία των ξενικών ψαριών
Η σημαντική διατροφική τους αξία έχει μελετηθεί και έχει αποδειχτεί από σχετικές έρευνες, όπως στην πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου «Διερεύνηση της βιολογίας και της προοπτικής για οικονομική αξιοποίηση τεσσάρων ξενικών ειδών από τις ελληνικές θάλασσες», με συντονιστή από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το WWF Ελλάς. Τα ψάρια αυτά είναι πλούσια σε αμινοξέα και «καλά» λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6, ενώ δεν στερούνται θρεπτικών συστατικών συγκριτικά με τα μεσογειακά ψάρια.
Η διατροφική αξία του γερμανού, του σαρδελόγαυρου και του λεοντόψαρου είναι εξαιρετική. Αποτελούν αποδεδειγμένα πλέον πλούσια πηγή πρωτεΐνης άριστης ποιότητας (20%) η οποία είναι εφάμιλλη του κρέατος, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και υψηλά ποσοστά Ωμέγα-3 λιπαρών, γνωστών για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ακόμα το αραχιδονικό οξύ που περιέχεται στους γερμανούς, ένα ξεχωριστό Ωμέγα-6 λιπαρό οξύ, αποτελεί βασικό δομικό χαρακτηριστικό των νευρικών κυττάρων και είναι απαραίτητο για την εγκεφαλική υγεία, καθώς και για την καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος
Αυτή την περίοδο είναι ιδανική ευκαιρία να δώσεις σε αυτά τα «άγνωστα» ψάρια μια ευκαιρία, να τα εντάξεις στην διατροφή και στο τραπέζι σου αλλά και να τα αξιοποιήσεις σε νόστιμες συνταγές. Επωφελήσου από τα θρεπτικά στοιχεία τους, κάνοντας ταυτόχρονα κάτι καλό για το περιβάλλον.