7 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙΣ ΤΙΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΣΕ ΠΙΑΤΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
Αν αποφεύγεις τις σαλάτες με το που πέφτουν οι θερμοκρασίες, σου έχουμε 7 τρόπους να τους δώσεις μια χειμωνιάτικη νότα.
Έχω παρατηρήσει πως όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι σαλάτες εξαφανίζονται από το μενού μου. Τον χειμώνα προτιμώ να καταναλώσω κάτι πιο ζεστό, όχι δροσερά λαχανικά. Μήπως και στο δικό σου μυαλό οι σαλάτες δεν είναι χειμωνιάτικα πιάτα, αλλά καλοκαιρινά;
Ψάχνοντας τρόπους να τις φέρω ξανά στο τραπέζι μου, βρήκα μερικές πρακτικές συμβουλές, που προσαρμόζουν τις σαλάτες στις χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής και τις κάνουν πιο λαχταριστές.
1. Ψήσε μερικά λαχανικά
ΟΚ, η βάση σου θα είναι κάποιο πράσινο φυλλώδες λαχανικό. Μετά, όμως, μπορείς να ψήσεις και να βάλεις από πάνω λαχανάκια Βρυξελλών, ραπανάκια, κολοκυθάκια και παστινάκι. Τα παραπάνω συνδυάζονται εκπληκτικά με αχλάδι, κράνμπερι και ρόδι. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις μπρόκολο, απλά αντί να το βράσεις θα το ψήσεις.
Τώρα, αν δεν θες επιπλέον λαχανικά, μπορείς απλά να προσθέσεις κάποια πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, ψάρι, κρέας ή τόφου.
2. Ξηροί καρποί σε χειμωνιάτικες σαλάτες
Βάλε σε ένα τηγανάκι λίγους ξηρούς καρπούς και ζέστανέ τους ελαφρά. Επειδή έχουν τα δικά τους έλαια, δεν χρειάζεται να προσθέσεις λάδι στο τηγάνι. Αφού τους ψήσεις, ρίξε τους στη σαλάτα σου (ιδίως αν έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση) και θα προσθέσουν στο πιάτο βουτυρώδη, καπνιστά στοιχεία.
3. Δοκίμασε νέες γεύσεις
Άσε το μαρούλι, το σπανάκι και τη ρόκα στην άκρη. Πόσες φορές να φας την ίδια σαλάτα; Εκμεταλλεύσου τα λαχανικά που σου προσφέρει αυτή η εποχή: λαχανάκια Βρυξελλών, ραντίτσιο, σέσκουλο, κέιλ. Με μια βόλτα στη λαϊκή αγορά θα ανακαλύψεις πολλές νέες γεύσεις.
4. Οι χειμωνιάτικες σαλάτες θέλουν άλλο ντρέσινγκ
Είναι η ώρα να αποχαιρετήσεις το κλασικό λαδόξιδο και να δοκιμάσεις πιο κρεμώδη dressing, όπως μια εύκολη σος ταχίνι με λεμόνι. Στο διαδίκτυο θα βρεις πάρα πολλές ιδέες. Έτσι, θα έχεις ένα πιο στιβαρό γευστικό προφίλ και μια υφή που δένει καλύτερη με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Εναλλακτικά, μπορείς να ετοιμάσεις dressing με βάση το μιλόξιδο μαζί με σάλτσα σόγιας ή tamari.
5. Μην φοβάσαι το τυρί
Αν θες να ζεστάνεις τη σαλάτα σου, μία λύση είναι να βάλεις πάνω από τα λαχανικά κάποιο τυρί που έχεις ψήσει, όπως π.χ. χαλούμι. Μπορείς, όμως, να δώσεις μια πιο πλούσια γεύση στο πιάτο σου προσθέτοντας τυριά με έντονη γεύση, όπως ένα κατσικίσιο και η γκοργκοντζόλα.
6. Πρόσθεσε λίγη βιταμίνη C
Τα εσπεριδοειδή είναι τα κατεξοχήν φρούτα του χειμώνα. Πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ και γκρέιπφρουτ –μόνα τους ή σε οποιονδήποτε συνδυασμό– συνθέτουν πραγματικά μια χειμωνιάτικη σαλάτα. Μπορείς, για παράδειγμα, να συνοδεύσεις τα χόρτα σου με μια βινεγκρέτ εσπεριδοειδών ή να χρησιμοποιήσεις λεμόνι στη βινεγκρέτ και κομμάτια πορτοκάλι στη σαλάτα.
7. Βάλε δημητριακά στις χειμωνιάτικες σαλάτες σου
Κάνε τη σαλάτα σου πιο χορταστική και κατάλληλη για τον χειμώνα συνδυάζοντάς τα πράσινα λαχανικά με μια μερίδα δημητριακών ή οσπρίων. Κινόα (που τυπικά συγκαταλέγεται στα ψευδοδημητριακά), κους κους, φακές, καστανό ρύζι είναι κάποιες από τις διαθέσιμες επιλογές.