7 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Αν υποφέρεις κι εσύ από φουσκώματα, δίνουμε μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην καθημερινότητά σου.
Το φούσκωμα στην κοιλιά είναι μια ανεπιθύμητη και ενοχλητική κατάσταση. Είτε συμβαίνει από το πολύ φαγητό (ιδιαίτερα στα οικογενειακά τραπέζια) είτε λόγω κατανάλωσης τροφών που το επιδεινώνουν ή άλλους λόγους, το αίσθημα δυσφορίας είναι εξίσου έντονο.
Η άσκηση, τα συμπληρώματα διατροφής, το μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς και οι αλλαγές στη διατροφή είναι συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί σε τέτοιες περιπτώσεις. Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στο ζήτημα, βρήκαμε 7 πρακτικούς τρόπους που μπορείς να εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου για να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.
Αν ταλαιπωρείσαι από φουσκώματα, δοκίμασε αυτές τις 7 πρακτικές λύσεις
1. Ρίξε μια φέτα λεμονιού στο νερό σου
Δοκίμασε το ενυδατικό νερό με φέτες λεμονιού το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη πέψη και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φουσκώματος.
Extra tip: Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και μια πρέζα αλάτι Ιμαλαΐων για περισσότερη γεύση.
2. Κάνε έναν μικρό περίπατο μετά από κάθε γεύμα
Το περπάτημα μετά το φαγητό έχει αρκετά οφέλη, ενώ μεταξύ άλλων μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να ανακουφίσει από συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Επιπλέον, έρευνα έχει δείξει ότι το ελαφρύ περπάτημα –διάρκειας από 2 έως 5 λεπτά– μετά από ένα γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
3. Περιόρισε συγκεκριμένες τροφές που επιδεινώνουν το φούσκωμα
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να παίρνεις πρωτοβουλίες που αφορούν την υγεία σου χωρίς πρώτα να συμβουλευτείς έναν γιατρό. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι δεν πρέπει να κάνεις μόνος σου δίαιτες αποκλεισμού τροφών, ωστόσο αν αντιληφθείς ότι συγκεκριμένες τροφές σε φουσκώνουν, δοκίμασε να τις περιορίσεις στη διατροφή σου.
Όπως έχει αναφέρει στο OW η διαιτολόγος–διατροφολόγος Νίκη Παπασπύρου, τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση είναι μεταξύ άλλων τα ανθρακούχα ποτά ή αναψυκτικά, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα όσπρια, το γάλα, τα τηγανητά φαγητά και το λάχανο.
4. Αρκετό νερό για ενυδάτωση
Φρόντισε να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου πίνοντας αρκετό νερό μέσα στη μέρα ή όπως λέμε «μην περιμένεις να διψάσεις για να πιεις νερό». Η ενυδάτωση βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τα φουσκώματα.
5. Για να περιορίσεις το φούσκωμα δοκίμασε τη γιόγκα
Συγκεκριμένες στάσεις της γιόγκα μπορούν να ανακουφίσουν από τη συσσώρευση αερίων ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το είδος άσκησης μπορεί να βοηθήσει και στη βελτίωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.
6. Γνώρισε τη δίαιτα που ξεκουράζει το έντερο
Έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό και τον διατροφολόγο σου, μπορείς να δοκιμάσεις αλλαγές στο διαιτολόγιό σου, όπως η υιοθέτηση της FODMAP διατροφής που θεωρείται ότι ξεκουράζει το έντερο.
7. Μήπως για όλα φταίει η γλουτένη;
Τέλος, για το φούσκωμά σου μπορεί να ευθύνεται η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και σε πολλά τρόφιμα και στην οποία ορισμένοι άνθρωποι έχουν ευαισθησία.
Ωστόσο, πριν αποφασίσεις να υιοθετήσεις μια gluten-free διατροφή, επικοινώνησε πρώτα με τον διατροφολόγο ή τον γιατρό σου.