7 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ
Οι διατροφικοί μύθοι που κυκλοφορούν εκεί έξω και δημιουργούν λάθος εντυπώσεις είναι δυστυχώς πολλοί. Εμείς απομυθοποιούμε επτά από τους πιο διαδεδομένους.
Από τις διαφημίσεις στην τηλεόραση μέχρι τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υγιεινή διατροφή έχει μετατραπεί σε μια ακόμα μανία της εποχής. Και ως τέτοια έχει οδηγήσει σε καταιγισμό πληροφοριών, οδηγιών και συμβούλων από ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητα ειδικοί στον τομέα. Οι μύθοι για τη διατροφή είναι αρκετοί και δεν είναι πάντα εύκολο να τους ξεχωρίσουμε.
Εντάξει, όλοι γνωρίζουμε ορισμένους γενικούς κανόνες, όπως το να τρώμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και να ενυδατώνουμε επαρκώς τον οργανισμό μας. Στην περίπτωση, όμως, που θέλουμε να μάθουμε κάτι παραπάνω, τότε χανόμαστε σε χιλιάδες σελίδες με υπερτροφές και νέες τάσεις.
7 διαδεδομένοι μύθοι για τη διατροφή
Μύθος #1: Καλό είναι να αποφεύγουμε τον κρόκο των αβγών
Παλαιότερα πιστεύαμε ότι η κατανάλωση αβγών καλό είναι να αποφεύγεται από ανθρώπους με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Σήμερα, η άποψη αυτή έχει αποδειχθεί λανθασμένη, καθώς έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός αβγού την ημέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Μάλιστα, το ταπεινό αβγό είναι μια υπερτροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε.
Μύθος #2: Οι αποτοξινωτικές δίαιτες είναι απαραίτητες
Η λέξη «αποτοξίνωση» συναντάται πλέον συχνά στις συζητήσεις περί υγιεινής διατροφής. Όμως, ας μην παρασυρόμαστε. Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει τον δικό του φυσικό αποτοξινωτικό μηχανισμό, που φιλτράρει και απομακρύνει ό,τι δεν χρειαζόμαστε, ενώ οι τροφές από μόνες τους δεν κάνουν θαύματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τα όργανα αποτοξίνωσης (συκώτι, νεφρά, έντερο, πνεύμονες, λεμφικό σύστημα, δέρμα) να λειτουργήσουν χωρίς επιβάρυνση. Με την προϋπόθεση ότι είμαστε υγιείς, μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει στα όργανα αυτά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά.
Μύθος #3: Να προτιμάμε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά
Όλα σχετικά είναι σε αυτή τη ζωή και το ίδιο ισχύει και για τα λιπαρά στη διατροφή μας. Μπορεί οι τάσεις να προωθούν τα low fat, αλλά η υγιεινή διατροφή εστιάζει στα «καλά» λιπαρά. Για παράδειγμα, η καρδιά μας αγαπά ορισμένες τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο. Επίσης, ορισμένες τροφές, όπως η μαγιονέζα, ακόμα και στη light εκδοχή τους είναι πλούσιες σε λιπαρά και καλό είναι να τις απολαμβάνουμε με φειδώ. Τέλος, υπάρχουν και τροφές που ναι μεν δεν έχουν λιπαρά ή είναι χαμηλές σε λιπαρά, αλλά έχουν πολλή ζάχαρη ή πολύ αλάτι. Είναι, επομένως, σημαντικό να διαβάζουμε με προσοχή τις ετικέτες.
Μύθος #4: Τα guten-free αποτελούν καλύτερη επιλογή
Το ποσοστό των ανθρώπων που χρειάζεται να ακολουθήσουν μια διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι τόσο μεγάλο όσο πιστεύουμε. Έτσι, αν δεν ανήκουμε σε εκείνους που πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) ή ευαισθησία στη γλουτένη, τότε δεν υπάρχει λόγος να την αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη δίαιτα, έτσι κι αλλιώς η πρόσληψή της θα είναι πιο περιορισμένη, αφού πολλές υγιεινές τροφές (όπως λαχανικά, φρούτα, ψάρια) δεν την περιέχουν. Αν την «κόψουμε» χωρίς λόγο, τότε στερούμε από τον οργανισμό μας τα πολύτιμα δημητριακά ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Μύθος #5: Όλοι χρειαζόμαστε πολυβιταμίνες
Οι μύθοι σχετικά με τα συμπληρώματα είναι από τους πιο συχνούς στις συζητήσεις για τη διατροφή μας. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να μην παίρνουμε μόνοι μας κανένα σκεύασμα, ακόμα και τις βιταμίνες, ιδιαίτερα αν ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αν θεωρούμε ότι χρειάζεται να ανεβάσουμε τα επίπεδα ενέργειάς μας ή να ενισχύσουμε τη μνήμη μας, συμβουλευόμαστε έναν ειδικό. Σύμφωνα με το βρετανικό NHS, πάντως, οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειαζόμαστε πολυβιταμίνες, με την προϋπόθεση ότι ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του οργανισμού μας.
Μύθος #6: Καλό είναι να αποφεύγουμε την καφεΐνη
Για τους περισσότερους ενήλικες, έως και τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι ασφαλή. Το αγαπημένο μας ρόφημα εκτός από καφεΐνη περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες του συμπλέγματος B, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση καφέ σε λογικά πλαίσια φαίνεται να συνδέεται με τη βελτίωση ορισμένων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, του διαβήτη τύπου 2, της κατάθλιψης και της παχυσαρκίας. Επίσης, η καφεΐνη αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, εάν πίνουμε μεγαλύτερη ποσότητα καλό είναι να τη μειώσουμε, καθώς οι υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες, όπως ταχυπαλμίες.
Μύθος #7: Αποφεύγουμε όλα τα σάκχαρα
Κάπου εδώ μπερδεύουμε την επεξεργασμένη ζάχαρη με τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά σε τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτές οι τροφές περιέχουν και άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά καθώς και φυτικές ίνες. Μάλιστα, οι τελευταίες επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων, γι' αυτό και οι ειδικοί προτείνουν π.χ. να καταναλώνουμε ολόκληρα τα φρούτα, αντί να τα κάνουμε χυμό.