iStock

6 ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ

Ακόμη κι αν δεν είσαι λάτρης του σκόρδου και του κρεμμυδιού, πρέπει να θυμάσαι ότι και τα δύο είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία μας. Έξι τρόποι μπορεί να σε κάνουν να τα δεις με άλλο μάτι.

Λέγεται ότι οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα έτρωγαν σκόρδο για δύναμη και αντοχή πριν από τους αγώνες. Αντίστοιχα, οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τα κρεμμύδια στις θρησκευτικές τελετές και στην προετοιμασία των λειψάνων των νεκρών, πιστεύοντας ότι αυτά θα έπαιζαν κάποιο ρόλο στην αιώνια ζωή.

Το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι δύο από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα φυτά, που θεωρούνταν για μεγάλο διάστημα φαρμακευτικά. Μελέτες έχουν συσχετίσει και τα δύο με οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω των ενώσεων που περιέχουν, όπως η αλλισίνη στο σκόρδο, που έχει αντιμικροβιακή δράση, και η κουερσετίνη στα κόκκινα κρεμμύδια.

Αν έχεις μάθει να κόβεις κρεμμύδια χωρίς να δακρύζεις και τον σωστό τρόπο να τα αποθηκεύεις στο ψυγείο σου χωρίς να χαλάνε, τώρα το μόνο που σου μένει είναι να τα εντάξεις στη διατροφή σου με τρόπο διαφορετικό και πρωτότυπο.

6 τρόποι για να εντάξετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στη διατροφή σας

1. Φτιάξτε dressing

Χρησιμοποιήστε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε dressing για σαλάτες ή ως μαρινάδα για κοτόπουλο, ψάρι ή θαλασσινά. Αναμείξτε μία σκελίδα ψιλοκομμένου σκόρδου με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού ή βαλσαμικό ξίδι.

Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε ωμά ή σοταρισμένα κρεμμύδια σε πολλών ειδών αλμυρές σάλτσες, όπως η σάλτσα ντομάτας ή η γλυκόξινη.

κρεμμύδι και σκόρδο
iStock

2. Κάντε το δικό σας βούτυρο με σκόρδο

Μια άλλη ιδέα είναι να φτιάξετε το δικό σας βούτυρο με σκόρδο για να το χρησιμοποιείτε ως επικάλυψη στο ψωμί, σε σάντουιτς ή γενικά στη μαγειρική σας. Η παρασκευή του είναι πανεύκολη. Ανακατέψτε μία ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο και 1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο. Αφού τα δύο υλικά ομογενοποιηθούν, αδειάστε το μείγμα σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι, κλείστε το καλά και αποθηκεύστε το στο ψυγείο.

3. Προσθέστε λεπτές φέτες ωμού κρεμμυδιού

Τα ωμά κρεμμύδια θεωρούνται πιο υγιεινά καθώς περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση ευεργετικών ενώσεων. Εκτός από τις σαλάτες, στις οποίες τα κόκκινα κρεμμύδια δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα, και βέβαια στο τυλιχτό σουβλάκι (που γίνεται εύκολα και στο σπίτι), μην ξεχνάτε να προσθέτετε λεπτές φέτες κρεμμυδιού σε μπέργκερ ή σάντουιτς. Κάνουν το γεύμα σας πιο νόστιμο ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην καλή υγεία.

κρεμμύδι και σκόρδο
iStock

4. Μην ξεχνάτε τις σούπες

Το κρεμμύδι και το σκόρδο μπορούν να ταιριάξουν ιδανικά πασπαλισμένα πάνω από μια ζεστή σούπα. Μπορείτε να τα ψιλοκόψετε και να τα σερβίρετε στο πιάτο σας ωμά ή ελαφρώς σοταρισμένα.

5. Γουακαμόλε με σκόρδο

Η λιπαρή υφή του αβοκάντο στο γουακαμόλε (το οποίο ταιριάζει ιδανικά σε μια δροσερή πράσινη σαλάτα) φαίνεται να ζητάει μια αντίθεση: το καυτερό σκόρδο! Μερικές σκελίδες πάνω από μια σάλτσα γουακαμόλε είναι ότι πρέπει για να της δώσουν την ένταση που χρειάζεται.

6. Ο πουρές πατάτας ταιριάζει ιδανικά με σκόρδο

Λατρεύετε κι εσείς τον μυρωδάτο, βουτυράτο και βελούδινο πουρέ πατάτας; Καθώς τον μαγειρεύετε προσθέστε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Αυτό θα του δώσει μια ιδιαίτερη γεύση, λίγο πιο έντονο άρωμα και σίγουρα θα τον μετατρέψει σε ένα ξεχωριστό πιάτο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.