iStock

6 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΠΕΙΣΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΟΥ

Η κολοκύθα δεν είναι μόνο γευστική, είναι και εξαιρετικά θρεπτική. Οι 6 παρακάτω λόγοι θα σε πείσουν να εμπνευστείς διαφορετικούς τρόπους για να την εντάξεις στη διατροφή σου.

Η κολοκύθα είναι ένα από τα φθινοπωρινά λαχανικά που βάζουμε όλο και πιο συχνά στη διατροφή μας τα
τελευταία χρόνια. Μπορείς να την εντάξεις στη διατροφή σου σε διάφορες μορφές, όπως σε σούπα, σε
πουρέ, σε κάποια πίτα, ακόμα και σε κέικ. Εδώ θα βρεις υπέροχες συνταγές για να εμπνευστείς.

Τι γνωρίζουμε όμως για τη διατροφική της αξία; Είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο που μπορεί να ωφελήσει με πολλούς τρόπους τον οργανισμό σου. Ας δούμε πιο αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους αξίζει να προσθέσεις την κολοκύθα στη διατροφή σου.

6 λόγοι να βάλεις την κολοκύθα στη διατροφή σου

Συμβάλλει στην καλή όραση

Η κολοκύθα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών μας. Έχει φανεί σε μελέτες ότι η επαρκής πρόσληψή της μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Βοηθάει το ανοσοποιητικό

Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθάει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις και μειώνει τον χρόνο των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Η κολοκύθα θεωρείται ότι έχει αντικαρκινική δράση

Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε καροτενοειδή. Μειώνει την εμφάνιση φλεγμονών και θεωρείται ότι βοηθά στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Καλό είναι να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας τρόφιμα με αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα καροτενοειδή, η βιταμίνη C, το σελήνιο και οι πολυφαινόλες. Αυτές οι ουσίες βρίσκονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά.

6 λόγοι που θα σε πείσουν να βάλεις την κολοκύθα στο τραπέζι σου

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Περιέχει κάλιο, το οποίο δρα ανταγωνιστικά με το νάτριο και με αυτόν τον τρόπο μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ακόμα, λόγω των φυτικών ινών που έχει βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Μείωση των κατακρατήσεων

Το κάλιο που έχει βοηθάει να αποβάλλει το σώμα μας τα υγρά που έχει κατακρατήσει. Βελτιώνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος: Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες και νερό μειώνει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Η κολοκύθα δημιουργεί αίσθημα κορεσμού

Οι φυτικές ίνες και το νερό που περιέχει βοηθούν να παραμείνεις χορτάτος/η για αρκετή ώρα μετά την κατανάλωση της. Αυτό βοηθάει να περιορίσεις τις συνολικές προσλαμβανόμενες θερμίδες και κατ' επέκταση να ελέγξεις καλύτερα το σωματικό σου βάρος.

Η κολοκύθα έχει πολύ υψηλή θρεπτική αξία, ενώ ταυτόχρονα έχει εξαιρετικά χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο.
Τα 100 γραμμάρια περιέχουν μόνο 26 θερμίδες! Επομένως, μπορείς να την προσθέσεις στα γεύματά σου
για να γίνουν πιο χορταστικά και πιο θρεπτικά.

Φυσικά, ένα τρόφιμο από μόνο του δεν είναι αρκετό προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία μας. Ωστόσο,
καλό είναι στην καθημερινότητά μας να καταναλώνουμε τροφές που δίνουν στον οργανισμό μας τα
απαραίτητα αντιοξειδωτικά και τις αναγκαίες φυτικές ίνες και βιταμίνες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.