6 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΑΝ ΚΙ ΕΧΕΙΣ ΦΑΕΙ
Είναι φυσιολογικό να πεινάς, ενώ μόλις έχει ολοκληρώσει το γεύμα σου; Είναι, απαντούν οι ειδικοί και αναφέρουν μερικές πιθανές αιτίες.
Πόσες φορές σου έχει συμβεί να αδειάζεις το πιάτου σου και παρ’ όλα αυτά μην νιώθεις χορτάτος; Να έχεις φάει μια ολόκληρη μερίδα φαγητού, αλλά να νιώθεις ένα κενό που θες απεγνωσμένα να καλύψεις; Αρχίζεις, λοιπόν, να αναρωτιέσαι: Να φάω λίγο ακόμα ή να μην φάω; Γιατί πεινάω τόσο; Είναι φυσιολογικό;
«Η πείνα είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το σώμα σου προσπαθεί να σου πει κάτι. Μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, από το ότι είναι απλά η ώρα για το επόμενο γεύμα μέχρι μια υποκείμενη κατάσταση υγείας», εξηγεί η Αμερικανίδα διαιτολόγος Cara Harbstreet.
«Υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση με ένα “ναι” ή ένα “όχι”. Ο καθένας έχει σχεδιαστεί διαφορετικά», συμπληρώνει η Julia Zumpano, διαιτολόγος στο Ινστιτούτο Πεπτικών Ασθενειών της Κλινικής του Κλίβελαντ.
Ποιοι είναι, λοιπόν, μερικοί από τους λόγους που μπορεί να σε κάνουν να πεινάς, ακόμα κι αν έχεις μόλις ολοκληρώσει το γεύμα σου;
1. Δεν έφαγες αρκετά στο γεύμα σου ή κατά τη διάρκεια της ημέρας
Προφανώς, αν η μερίδα που κατανάλωσες είναι «παιδική», τότε ο λόγος που συνεχίζεις να πεινάς είναι ξεκάθαρος. «Από την εμπειρία μου, ο πιο συνηθισμένος λόγος που κάποιος αναφέρει ότι πεινά αμέσως μετά το φαγητό είναι επειδή απλά δεν τρώει αρκετά. Κάτι που συμβαίνει συχνά π.χ. όταν κάποιος ακολουθεί μια δίαιτα απώλειας βάρους», λέει η Harbstreet.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν έχεις φάει λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, είναι αναμενόμενο όταν επιστρέψεις σπίτι να χρειαστείς διπλή μερίδα για να καλύψεις τις ανάγκες σου. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια κουραστική μέρα, όταν οι υποχρεώσεις σού έχουν αποσπάσει την προσοχή από το αίσθημα πείνας και το αντιλαμβάνεσαι πλέον όταν πέσει η αδρεναλίνη της μέρας.
2. Η διατροφή σου στερείται συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών
Πέρα από το πόσο τρως, σημασία έχει και το τι τρως. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (π.χ. άπαχο κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά) ή φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια) αυξάνουν τα συναισθήματα ικανοποίησης. Η πρωτεΐνη βοηθά στον κορεσμό και στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ενώ οι φυτικές ίνες διαστέλλονται στο στομάχι, καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο κι έτσι νιώθεις γεμάτος.
Μην ξεχάσεις, επίσης, τα «καλά» λιπαρά. Η προσθήκη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (π.χ. σολομός, τόνος, καρύδια, λιναρόσπορος) μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξής σου. Χωρίς αυτά είναι πιθανό να λαχτάρας υδατάνθρακες και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
3. Κατανάλωσες πολλούς απλούς υδατάνθρακες
«Το σώμα σου “καίει” τους απλούς υδατάνθρακες γρήγορα», λέει η διαιτολόγος Amanda Sauceda, προσθέτοντας ότι η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα. Αν, λοιπόν, το πιάτο σου είναι γεμάτο επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι, θα χορτάσεις για λίγο, αλλά σύντομα θα πεινάς ξανά. Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τα οποία στη συνέχεια πέφτουν απότομα.
4. Αύξησες τα επίπεδα δραστηριότητάς σου
Μήπως άρχισες να περπατάς ή να τρέχεις λίγο παραπάνω; Μήπως περνάς λίγο παραπάνω χρόνο στο γυμναστήριο; Το σώμα χρειάζεται καύσιμα όταν προπονείσαι και αυτό οδηγεί σε αύξηση του μεταβολισμού. Επομένως, αν ασκείσαι πιο σκληρά ή πιο πολύ, θα χρειαστεί να αυξήσεις τη θερμιδική σου πρόσληψη. Αν δεν το έχεις κάνει, είναι λογικό να συνεχίζεις να πεινάς μετά το γεύμα σου.
5. Δεν απολαμβάνεις το φαγητό σου
Θυμήσου, το φαγητό πέρα από την ανάγκη για θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, είναι και εμπειρία. Καλό είναι, επομένως, να το απολαμβάνεις και ίσως το κομμάτι αυτό να λείπει από το διατροφικό σου μοντέλο. Η ικανοποίηση είναι βασικό κομμάτι του κορεσμού. Είναι σημαντικό να κρατάς «χαρούμενο» τόσο το στομάχι σου όσο και τον εγκέφαλό σου. Ίσως, λοιπόν, σε βοηθήσει να προσθέσεις μια στο τόσο κάποια «απαγορευμένη» τροφή στο μενού σου.
6. Δεν κοιμάσαι καλά
«Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα. Κάτι λιγότερο από αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αναζήτηση ενέργειας από τρόφιμα, ειδικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες», εξηγεί η Zumpano. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα. Πιο συγκεκριμένα, ο ύπνος βοηθά στη ρύθμιση της γκρελίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την όρεξη, και η έλλειψή του αυξάνει τα επίπεδά της, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι πεινασμένος. Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς τόσες ώρες το βράδυ, προσπάθησε τουλάχιστον να προσφέρεις λίγη ξεκούραση στο σώμα σου με έναν σύντομο μεσημεριανό υπνάκο.
Πολλοί λόγοι για τους οποίους η πείνα δεν εξαφανίζεται μετά το γεύμα μπορούν να διορθωθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ωστόσο, η μεγάλη σου όρεξη μπορεί να οφείλεται και στη λήψη φαρμάκων (π.χ. αντισταμινικά και ορισμένα αντικαταθλιπτικά) ή σε κάποια υποκείμενο πρόβλημα υγείας (π.χ. διαβήτη, κατάθλιψη, θέματα θυρεοειδούς). Καλό είναι, επομένως, αν πεινάς όλη την ώρα χωρίς κάποια άλλη προφανή εξήγηση, να επισκεφτείς γιατρό.