6 ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΣΕΦ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Είστε έτοιμοι για καινούργιες περιπέτειες στην κουζίνα; Έξι βιβλία μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με την υπογραφή αγαπημένων Ελλήνων σεφ είναι το εισιτήριό μας για ένα καλοκαίρι γεμάτο πρωτότυπες συνταγές για φαγητά και γλυκά – παραδοσιακές ελληνικές, ειδικά για παιδιά και από χώρες μακρινές.
Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες: όσο μαγειρεύουμε, έχουμε την τάση να επαναλαμβάνουμε συχνά τα ίδια και τα ίδια φαγητά, χάνοντας συχνά τη διάθεση και την έμπνευσή μας. Αν το αισθάνεστε κι εσείς, μην απογοητεύεστε, τώρα αναλαμβάνουν οι ειδικοί, με τα υπέροχα βιβλία μαγειρικής τους!
Θέλετε να κάνετε το καθημερινό σας μενού πιο υγιεινό; Θέλετε να ετοιμάσετε ένα σούπερ μπουφέ για το πάρτι του παιδιού σας. Ή να φτιάξετε με τα χεράκια σας μια συνταγή εξωτικής κουζίνας, (π.χ. ταϊλανδέζικες γαρίδες με γλυκόξινη μαρμελάδα τσίλι ή μια τραγανή πάπια Πεκίνου; Όποιο κι αν είναι το ζητούμενο, έξι αγαπημένοι Έλληνες σεφ είναι εδώ για να μας προσφέρουν τα φώτα τους: Ο Στέλιος Παρλιάρος, ο Χρήστος Βέργαδος, ο Άκης Πετρετζίκης, η Funky Cook - Εύα Μονοχάρη, ο Βαγγέλης Δρίσκας και η Ντίνα Νικολάου μαγειρεύουν και προτείνουν συνταγές που μας ενθουσιάζουν.
Όσο κι αν βρίσκουμε συνταγές online, ένα καλαίσθητο βιβλίο μαγειρικής με συνταγές που μας έχουν κερδίσει και μπορούμε να την έχουμε δίπλα μας όσο μαγειρεύουμε –ειδικά αν θέλουμε να συμμετάσχουν και τα παιδιά στη διαδικασία– μπορεί να κάνει τη διαφορά και να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον μας για πιο ευφάνταστες επιλογές στην κουζίνα.
1. «Ελληνική ζαχαροπλαστική», Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος, ο αξεπέραστος Έλληνας ζαχαροπλάστης που μας έχει συστήσει τη ζαχαροπλαστική με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, σε αυτό το βιβλίο υιοθετεί και τον ρόλο του αφηγητή, του ανθρώπου που μας μεταφέρει την ιστορία του γλυκού στην Ελλάδα, από την αρχαιότητα ως τα σύγχρονα αστικά ζαχαροπλαστεία.
Πλάι, λοιπόν, στις συνταγές, που είναι πολλές και εξαιρετικές, άλλες κλασικές (βασιλόπιτα, ραβανί, μπουγάτσα), και άλλες ασυνήθιστες (καρπουζόπιτα, κρητικό cheesecake, μουχαλεμπία), μας παίρνει μαζί του και σε ένα ταξίδι εξιστόρησης της προσωπικής του πορείας και σχέσης με την ζαχαροπλαστική, με πρόσθετα στοιχεία για την προέλευση και την παρασκευή κάθε γλυκού.
2. «Γλυκά παντρέματα», Χρήστος Βέργαδος
Έχετε δοκιμάσει ποτέ ένα…μπακλαρόν; Ή μήπως ένα..τσουρέικ; Με το τρίτο κατά σειρά βιβλίο του, ο pastry chef Χρήστος Βέργαδος έρχεται να μας εξάψει τη φαντασία, παντρεύοντας υλικά και συνταγές. Έτσι, το μπακλαρόν δεν είναι παρά ο συνδυασμός μπακλαβά και μακαρόν, ενώ το τσουρέικ φτιάχνεται από τσουρέκι και κέικ μαζί!
Αυτές και πλήθος άλλες ιδέες που συνθέτουν απρόσμενα σε ένα γλυκό δύο και τρεις συνταγές θα γνωρίσουμε στο βιβλίο του, με αναλυτικές οδηγίες για κάθε βήμα της παρασκευής. Ξεχωρίζουμε ακόμα το παγωτό μπισκότο, την panna colada (πανακότα με ζελέ ανανά) και το τιραμισού σεμιφρέντο.
3. «Παιδικό πάρτι», Άκης Πετρετζίκης
Υπάρχει πιτσιρίκι που δεν θα ενθουσιαστεί ξεφυλλίζοντας το νέο βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη, με συνταγές και ιδέες για παιδικά πάρτι; Από τούρτα γενεθλίων μπλε τερατάκι, ουράνιο τόξο και ζούγκλα ως τα σπιτικά marhmallows, την πίτσα με κοτόπουλο, τα πιτογυράκια και τα corn dogs που θα βρείτε στον… μπουφέ του βιβλίου, θα είναι αδύνατον να αντισταθείτε.
Σε αυτό το βιβλίο μαγειρικής, ο αγαπητός σεφ έχει χωρίσει τις συνταγές ανά θεματική πάρτι –π.χ. all in pink, in the jungle κ.λπ.– για μεγαλύτερη διευκόλυνσή μας. Ψάξτε και για τις συνταγές για τα φοβερά ροφήματα, όπως η σπιτική pink grapefruit σόδα, το σμούθι φράουλα και το μιλκσέικ σοκολάτα, τα οποία μπορούμε, φυσικά, να απολαμβάνουμε παγωμένα όλο το καλοκαίρι.
4. «Ελάτε τρώμε!», Εύα Μονοχάρη (Funky Cook)
Όσες φορές είχαμε ακούσει αυτή τη φράση ως παιδιά, άλλες τόσες τη λέμε σήμερα ως γονείς. «Ελάτε, τρώμε!», λοιπόν, και η Funky Cook (Εύα Μονοχάρη) περνά από τα social media στο χαρτί και γεμίζει το οπλοστάσιο του καθημερινού μας μαγειρέματος με υγιεινές προτάσεις.
Στο βιβλίο βρίσκουμε 74 πραγματικά εύκολες συνταγές για πολυάσχολες οικογένειες, που δεν θέλουν να αφήσουν την υπόθεση φαγητό στην τύχη.
Μαγειρεύουμε ευφάνταστες και θρεπτικές συνταγές, όπως σούπα με μπρόκολο, αρακά και κολοκύθι, σπανακόπιτα με τραχανά χωρίς φύλλο ή μπέργκερ με μπιφτέκι από παντζάρι και κόκκινα φασόλια. Σε κάθε συνταγή βρίσκουμε και συμβουλές για παραλλαγές και άλλους συνδυασμούς. Η ενότητα με τα γλυκά με λίγη ή χωρίς καθόλου ζάχαρη μας κερδίζει – ποιος μπορεί να πει όχι σε μια καρυδόπιτα με χουρμάδες χωρίς ζάχαρη, ή σε ένα στρούντελ με ροδάκινα; Φθάνοντας στο τέλος του βιβλίου, βρίσκουμε και συνταγές για «μεγάλα παιδιά», όπως τις έχει ονομάσει η συγγραφέας, με τα αλκοολούχα κοκτέιλ να αποτελούν το highlight!
5. «Happy Buddha – Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία», Βαγγέλης Δρίσκας
Αν είστε λάτρης της ασιατικής κουζίνας, τρελαίνεστε για τα πιάτα που δοκιμάζετε σε κινέζικα και γιαπωνέζικα εστιατόρια και θέλετε επιτέλους να μάθετε να τα φτιάχνετε και στο σπίτι, αυτό το βιβλίο γράφτηκε για σας.
Ο γνωστός σεφ Βαγγέλης Δρίσκας μοιράζεται μαζί μας συνταγές που έμαθε από πρώτο χέρι μέσα από τα πολυάριθμα ταξίδια του στην Ασία τα τελευταία είκοσι χρόνια, αποκαλύπτοντας κάθε μικρό μυστικό ή συμβουλή που θα απογειώσει τη συνταγή. Σε αυτό το βιβλίο μαγειρικής βρίσκουμε συνταγές για κάθε κατηγορία φαγητού (π.χ. κρέας, ρύζι και νουντλς, σούπες, λαχανικά), ενώ στα SOS εντάσσουμε και την ενότητα όπου ο μάγειρας μας εξηγεί ποια είναι τα βασικά υλικά, τεχνικές και εργαλεία που θα χρειαστούμε για το ταξίδι μας από την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία ως την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία.
6. «Dina’s bakery», Ντίνα Νικολάου
Από τις πιο αγαπημένες Ελληνίδες μαγείρισσες, με πλήθος βιβλίων συνταγών στο ενεργητικό της, η Ντίνα Νικολάου αναλαμβάνει να μας μυήσει στον κόσμο του αλευριού και του ψησίματος. Ό,τι ξεχωριστό φουρνίζεται, είτε γλυκό είτε αλμυρό, έχει βρει τη θέση του μέσα στις σελίδες αυτής της έκδοσης.
Πέρα από κλασικά εδέσματα που όλοι αγαπάμε –σπανακόπιτα, τσουρέκι πασχαλινό, ψωμί με προζύμι– και πιο σύγχρονα που μας έχουν κερδίσει –κριτσίνια με σπανάκι, κέικ red velvet–, την προσοχή μας τραβά η ενότητα «Το δικό μου Παρίσι». Από quiche lorraine και τάρτα τατέν ως μαντλέν με άρωμα λεμονιού και προφιτερόλ με κρέμα βανίλιας, οι παριζιάνικες συνταγές πραγματικά μας μεταφέρουν στη γαλλική πρωτεύουσα. Και σ’ αυτό το βιβλίο, αναζητούμε κάτω από κάθε συνταγή τα μικρά μυστικά της δημιουργού – άλλοτε είναι παραλλαγές της συνταγής, άλλοτε συμβουλές για όταν κάτι δεν μας πάει καλά, ή λίγα λόγια για την προέλευσή της.