iStock

5 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ

Πάρε μολύβι και χαρτί και σημείωσε τα 5 SOS συστατικά σε επεξεργασμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγεις. Ναι, φυσικά και πρέπει να διαβάζεις τις ετικέτες των τροφίμων πριν αποφασίσεις να τα βάλεις στο καλάθι σου.

Αν και παραμένουν λίγοι, βλέπω όλο και περισσότερους καταναλωτές να κοντοστέκονται πάνω από ένα τρόφιμο και φορώντας τα (πρεσβυωπικά συνήθως) γυαλιά τους να διαβάζουν προσεκτικά τα συστατικά στην ετικέτα του.

Η σωστή ανάγνωση της ετικέτας τροφίμων είναι μεγάλη υπόθεση και μπορεί να σε γλιτώσει από την κατανάλωση αρκετών επιβλαβών συστατικών που κρύβονται κυρίως στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, μερικές φορές κάτω από επιγραφές όπως 0% ζάχαρη, fat free ή ακόμη και high protein, νέα μόδα αυτή των ημερών.

Παρακάτω, σου παρουσιάζουμε μια λίστα με τα 5 από τα πιο επικίνδυνα συστατικά που μόλις τα διαβάσεις σε μια ετικέτα, καλό είναι να... αφήσεις κάτω το προϊόν. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλα.

Αν πάλι βαριέσαι να διαβάζεις, ο κανόνας είναι πολύ απλός: μείνε μακριά από υπερ-επεξεργασμένες τροφές: μπισκότα, αρτοσκευάσματα, έτοιμες ζύμες, αναψυκτικά, συσκευασμένα γλυκά και ορισμένα προϊόντα κατάψυξης, κυρίως με βάση τη ζύμη.

Βλαβερά συστατικά τροφίμων
iStock

Αν δεν βαριέσαι, συνέχισε να διαβάζεις αυτό το κείμενο.

1. Σιρόπι καλαμποκιού (υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη)

Xρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές επεξεργασμένων τροφίμων, έχοντας αντικαταστήσει τη ζάχαρη, καθώς είναι φθηνότερο γλυκαντικό. Παρασκευάζεται με χημική επεξεργασία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού με την προσθήκη ενζύμων για την εκχύλιση της γλυκόζης και στη συνέχεια τη μετατροπή μέρους αυτής σε φρουκτόζη. Έτσι, προκύπτει ένα μείγμα φρουκτόζης και γλυκόζης, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται κυρίως σε αρτοσκευάσματα, μπισκότα, χυμούς και αναψυκτικά.

«Το συγκεκριμένο σιρόπι είναι μια γλυκαντική ύλη χαμηλού κόστους που η υπέρμετρη κατανάλωσή της μπορεί να έχει σοβαρή αρνητική επίδραση στην υγεία», αναφέρει ο κλινικός διαιτολόγος Νικόλαος Δήμζας.

Βλαβερά συστατικά τροφίμων
iStock

Πράγματι, αρκετές μελέτες συσχετίζουν το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη με σημαντικούς κινδύνους για την καρδιά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής πρόσφατης έρευνας, τον Kimber Stanhope από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια: «Ο συνδυασμός φρουκτόζης και γλυκόζης που βρίσκεται στα σιρόπια καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη είναι χειρότερος από ό,τι μεμονωμένα η φρουκτόζη αναφορικά με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».

2. Τσέκαρε για νιτρικό νάτριο στα συστατικά

Το νιτρικό νάτριο προστίθεται συνήθως στα τρόφιμα για τη διατήρηση των προϊόντων κρέατος. Προστατεύει αποτελεσματικά τα επεξεργασμένα κρέατα από μια μικροβιακή τοξίνη, υπεύθυνη για την αλλαντίαση, μια θανατηφόρα τροφική δηλητηρίαση. Ταυτόχρονα, διασφαλίζει ότι το κρέας διατηρεί το φρέσκο, ​​κόκκινο χρώμα του.

Βλαβερά συστατικά τροφίμων
iStock

Από την άλλη, όμως, τα πρόσθετα νιτρικού νατρίου έχουν κατηγορηθεί για την αυξημένη πιθανότητα καρκίνου, ειδικά στο παχύ έντερο. Καθώς οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, συστήνεται να περιορίσουμε σημαντικά την κατανάλωση συσκευασμένων προϊόντων κρέατος, όπως λουκάνικα, αλλαντικά, μπέικον κ.ά.

3. Ψάξε για υδρογονωμένα έλαια

Σογιέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο, κραμβέλαιο και πολύ λιγότερο ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των τροφίμων και την αύξηση της διάρκειας ζωής τους, ενώ είναι γνωστό πως περιέχουν τρανς λιπαρά που μπορεί να αυξήσουν τη χοληστερόλη και να θέσουν την υγεία σε κίνδυνο με πολλούς τρόπους.

Τα τρανς λιπαρά είναι ένα είδος ακόρεστων λιπαρών οξέων που παράγονται με βιομηχανική επεξεργασία. «Αποτελούν υποπροϊόν κυρίως της θερμικής επεξεργασίας των πολυακόρεστων λιπαρών. Προκύπτουν από τη βιομηχανική διεργασία που ονομάζεται υδρογόνωση. Η υδρογόνωση καθιστά στερεά τα έλαια, τα οποία φυσιολογικά είναι σε υγρή μορφή, αναφέρει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος. 

Δυστυχώς, η σύγχρονη διατροφή είναι πολύ πλούσια σε τρανς λιπαρά. Προτηγανισμένες πατάτες, κατεψυγμένα τρόφιμα (προϊόντα πανέ, μπουκίτσες κοτόπουλου, αρκετά παγωτά, πίτσες κ.ά.), αρτοσκευάσματα, έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα και γεύματα για τον φούρνο μικροκυμάτων, έτοιμα μείγματα για βάφλες και τηγανίτες και έτοιμα γλυκά, όπως ντόνατς, κέικ, ορισμένα μπισκότα κ.ά. περιέχουν τρανς λιπαρά.

«Τα τρόφιμα με τρανς λιπαρά αναγράφουν στη συσκευασία ότι περιέχουν υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια», υπογραμμίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος.

4. Βρες αν το τρόφιμο που κρατάς έχει τεχνητά γλυκαντικά

Οι αλκοόλες ζάχαρης, όπως λέγονται οι ουσίες σαν την ξυλιτόλη και την ερυθριτόλη, χρησιμοποιούνται ευρέως ως υποκατάστατα ζάχαρης σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως καραμέλες, τσίχλες και αρτοσκευάσματα.

Βλαβερά συστατικά τροφίμων
iStock

Καθώς έχουν λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες, δεν προκαλούν ξαφνικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, οπότε προτιμώνται από διαβητικούς και προδιαβητικούς ασθενείς.

Μελέτη όμως που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, έδειξε ότι η ξυλιτόλη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Σε παρόμοια συμπεράσματα έχουν οδηγεί οι επιστήμονες και για την ερυθριτόλη. Μάλιστα, ερευνητές από την κλινική του Κλίβελαντ διαπίστωσαν επίσης ότι η προσθήκη ερυθριτόλης στο αίμα ή στα αιμοπετάλια ενεργοποίησε θρόμβους.

Αλλά και η ασπαρτάμη, όπως ίσως θυμάσαι, ένα από τα πιο κοινά γλυκαντικά, χαρακτηρίστηκε ως πιθανό καρκινογόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αν δεν μπορείς να θυμάσαι όλες αυτές τις λεπτομέρειες, κράτησε αυτό: Ξυλιτόλη, εριθρυτόλη και ασπαρτάμη φτιάχνονται χημικά στο εργαστήριο και, όταν τα καταναλώνεις, το σώμα σου κυριολεκτικά δεν αναγνωρίζει τι είναι και δεν ξέρει πώς να τα επεξεργαστεί.

5. Δες αν η ετικέτα αναφέρει χρωστικές ουσίες

Είναι στην ουσία οι «μπογιές των τροφίμων» και χρησιμοποιούνται για να δίνουν χρώμα κυρίως σε αναψυκτικά, μαρμελάδες, παγωτά, γαριδάκια, πατατάκια, ζελεδάκια και καραμέλες, γλυκά, γρανίτες, ζαχαρωτά, τούρτες και κέικ, γλειφιτζούρια, τσίχλες κ.ά.

Σύμφωνα έρευνα του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών), οι χρωστικές ουσίες είναι από τα πιο επικίνδυνα πρόσθετα τροφίμων.

Ενώ, σύμφωνα με νέα έρευνα, η μακροχρόνια κατανάλωση της χρωστικής τροφίμων Allura Red μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (IBDs), νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.