5 ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΙΟ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ
Εξαιρετικό το μαρούλι για τη σαλάτα σου, όμως ξέρεις ότι υπάρχουν 5 πράσινα λαχανικά που έχουν πολύ μεγαλύτερη θρεπτική αξία;
Σαλάτα, σαλάτα, σαλάτα… Το ιδανικό βραδινό, το βασικό συνοδευτικό, το πιάτο που χρειάζεται ο οργανισμός σε καθημερινή βάση. Και βέβαια η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς «σαλάτα» ή «πράσινα λαχανικά» δεν είναι άλλη από το μαρούλι. Σωστά;
Ναι, σίγουρα το μαρούλι έχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά: βιταμίνες Α και C, βιταμίνη Κ, χλωροφύλλη που έχει διακριθεί για την αντικαρκινική της δράση, καθώς και ελάχιστους υδατάνθρακες και θερμίδες ώστε να συμβάλλει στην προσπάθεια για απώλεια βάρους.
Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν πράσινα λαχανικά που έχουν πολύ μεγαλύτερη θρεπτική αξία από το μαρούλι, το οποίο καθόλου δεν σνομπάρουμε, αλλά έχει νόημα να γνωρίζουμε τη θέση του ανάμεσά τους. Η Elisabeth Moore, διαιτολόγος στο Beth Israel Deaconess Medical Center που ανήκει στο Harvard, και η Reyna Franco, διαιτολόγος του American College of Lifestyle Medicine, τα απαριθμούν και τα περιγράφουν προκειμένου να γνωρίζουμε τι έχουμε να κερδίσουμε από το καθένα.
Τα πράσινα λαχανικά με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία
1. Κέιλ: Περιέχει βιταμίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά και ασβέστιο
Το κέιλ έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα. Ένα μόνο φλιτζάνι κέιλ καλύπτει το 19% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α, που ενισχύει την καλή όραση, βιταμίνη C, που είναι πολύτιμη για την ανάπτυξη των ιστών και την υγεία του ανοσοποιητικού, υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Κ, που βοηθά τα οστά, ενώ μαγειρεμένο προσφέρει στον οργανισμό σημαντική ποσότητα των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο.
2. Σπανάκι: Περιέχει βιταμίνες, σίδηρο και φολικό οξύ
Σύμφωνα με την Moore, τα πιο θρεπτικά πράσινα λαχανικά είναι αυτά με το πιο σκούρο χρώμα. Το σκουροπράσινο σπανάκι κρύβει μέσα του θησαυρούς: Με ένα φλιτζάνι θα καλύψεις το 16% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη Α και το 100% σε βιταμίνη Κ. Όταν μαγειρεύεται, γίνεται μια άριστη πηγή σιδήρου, αλλά και βιταμίνης C και φυτικών ινών που είναι πολύτιμες για την πέψη. Επίσης, μαγειρεμένο το σπανάκι υπερέχει των άλλων πράσινων λαχανικών σε φολικό οξύ, το οποίο βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και στην παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων.
3. Παντζαρόφυλλα: Περιέχουν όλη τη βιταμίνη Κ που χρειάζεσαι
Είναι μεγάλο λάθος να πετά κανείς τα πράσινα μέρη από το παντζάρι, καθώς ανήκουν στα ιδιαιτέρως θρεπτικά πράσινα λαχανικά. Καλύπτουν το 13% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη Α και όλη τη βιταμίνη Κ που χρειάζεσαι.
4. Σέσκουλο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ
Είναι από τα πιο υποτιμημένα υγιεινά πράσινα λαχανικά. Συγγενεύει με το παντζάρι, αλλά η γεύση του μοιάζει με το σπανάκι. Παρόλο που έχει λίγο υψηλότερο νάτριο από τα υπόλοιπα πράσινα, έχει και τη διπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Επιπλέον, το σέσκουλο καλύπτει κατά 12% τις ημερήσιες ανάγκες σου σε βιταμίνες Α και C.
5. Πικραλίδα: Περιέχει βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο και πρεβιοτικά
Ένα σπουδαίο λαχανικό που επίσης δεν συνηθίζεις: Ένα μόνο φλιτζάνι πικραλίδας καλύπτει περίπου του 20% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 (που βοηθά το σώμα να μετατρέπει την τροφή σε καύσιμο), ασβέστιο και σίδηρο. Επίσης, η πικραλίδα είναι πλούσια σε πρεβιοτινές ίνες που βοηθούν στη θρέψη των καλών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου.