istock

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΣΠΛΑΧΝΙΚΟ ΛΙΠΟΣ

Μήπως κάποια από τις καθημερινές σου συνήθειες στέκεται εμπόδιο στην προσπάθειά σου να χάσεις σπλαχνικό λίπος;

Το σπλαχνικό λίπος, δηλαδή το λίπος που βρίσκεται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και συσσωρεύεται μεταξύ των οργάνων, αποτελεί περίπου το 10% του συνολικού σωματικού μας λίπους. Δεν το λες και μεγάλο το νούμερο αυτό. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλά ποσοστά συνδέονται με την αύξηση αρκετών παραγόντων κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων, όπως η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.

Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί μιλούν για διατήρησή του εντός επιθυμητών ορίων μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και κάνοντας γυμναστική. Βέβαια, το να χάσεις σπλαχνικό λίπος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί χρόνο και προσπάθεια αλλά αξίζει τον κόπο, καθώς η απώλειά του συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Όπως εξηγεί σε σχετικό άρθρο η διαιτολόγος Christa Brown, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορεί να βάζουν τρικλοποδιά στις προσπάθειές σου. Ποιες είναι αυτές, πέρα από το ότι δεν γυμνάζεσαι, πίνεις λίγο παραπάνω και ζεις μια στρεσογόνα καθημερινότητα;

1. Τρως αργά το βράδυ

Είναι καλύτερο να λαμβάνεις τις θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι αργά το βράδυ, προτείνει η ειδικός, καθώς τότε χρειάζεσαι περισσότερη ενέργεια, αφού κινείσαι περισσότερο. Επίσης, έχεις περισσότερο χρόνο για να αξιοποιήσεις αυτή την ενέργεια πριν πέσεις για ύπνο, άρα πιθανώς αποθηκεύεται μικρότερη ποσότητα ως σπλαχνικό λίπος. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κοιμηθείς νηστικός. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να επιλέξεις ένα ελαφρύ σνακ, όπως οι ξηροί καρποί.

σπλαχνικό λίπος
istock

2. Δεν κοιμάσαι αρκετά

Ο επαρκής ύπνος σε βοηθά μεταξύ άλλων να ρυθμίσεις την όρεξή σου και τις ορμόνες της πείνας. «Οι κακές συνήθειες ύπνου επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα του στρες, τη ρύθμιση των ορμονών και τους μεταβολικούς ρυθμούς», τονίζει η Posey. Όπως εξηγεί, αν μια νύχτα κοιμηθείς λιγότερες ώρες, ο οργανισμός σου μπορεί να αυξήσει την έκκριση γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας. Έτσι, είναι πιο πιθανό την επόμενη μέρα να φας περισσότερο και να επιλέξεις επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αφού το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσει.

3. Καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης

Πέρα από τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά σε ορισμένες τροφές (βλέπε φρούτα), υπάρχει και η ζάχαρη που προσθέτουμε εμείς και η βιομηχανία τροφίμων στα τρόφιμα που αγοράζουμε. Η υπερβολική κατανάλωσή της δυσκολεύει την απώλεια βάρους και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων.

Αν και η κατανάλωση μικρής ποσότητας πρόσθετης ζάχαρης δεν θα φέρει την καταστροφή, δυστυχώς στις μέρες μας την καταναλώνουμε χωρίς μέτρο, καθώς βρίσκεται σε πάρα πολλά τρόφιμα. Όπως εξηγεί ο ιατρός Nikola Djordjevic, η υπερβολική ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης επιβαρύνει το ήπαρ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την επεξεργαστεί πλήρως και να τη μετατρέπει σε λίπος. «Μελέτες έχουν βρει ότι μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης μπορούν να αυξήσουν το λίπος στην κοιλιά και το συκώτι», υπογραμμίζει.

σπλαχνικό λίπος
istock

4. Κατανάλωση πολλών τεχνητών γλυκαντικών χωρίς θερμίδες

«Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να διαταράξουν το ευαίσθητο μικροβίωμα του εντέρου και να μπερδέψουν τον εγκέφαλο (νομίζει ότι παίρνει κάτι γλυκό λόγω της γεύσης, αλλά δεν παίρνει θερμίδες). Αυτό προκαλεί έκκριση ινσουλίνης και κατά συνέπεια αποθήκευση σπλαχνικού λίπους, ίσως πιο έντονα από τη ζάχαρη», λέει η διαιτολόγος Monica Auslander Moreno. Είναι προτιμότερο, επομένως, να τα παραλείψεις ή να χρησιμοποιείς απλώς μέλι ή κλασική ζάχαρη.

5. Ξεχνάς τους σύνθετους υδατάνθρακες

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένων υδατανθράκων αυξάνει το σπλαχνικό λίπος. «Αν θες να το χάσεις, θα πρέπει να επικεντρωθείς στην κατανάλωση υδατανθράκων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, όπως λαχανικά και φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη», συμβουλεύει ο Djordjevic. Επιπλέον, η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων εκτοξεύει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τα οποία μετά πέφτουν απότομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ζητάς περισσότερους υδατάνθρακες και να μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.