5 ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΕΦ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΑΖΕΙΣ ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Μπορεί να πιστεύεις ότι τα ζυμαρικά που μαγειρεύεις είναι μια χαρά. Διάβασε τα 5 μυστικά που ακολουθούν και δες πώς μπορείς να τα κάνεις τέλεια.
Υπάρχουν ορισμένα πιάτα που τα ετοιμάζουμε μηχανικά (ιδίως όταν είμαστε κουρασμένοι). Ένα από αυτά είναι τα ζυμαρικά, τα οποία μαγειρεύουμε πάντα στην ίδια περίπου ποσότητα νερού και στην ίδια κατσαρόλα. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές επιλέγουμε το ίδιο σχήμα και το βράσιμο των ζυμαρικών μας κρατάει πάνω κάτω την ίδια ώρα.
Όμως, αν θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (κι όχι κάτι που απλώς τρώγεται), καλό είναι να δώσουμε λίγη περισσότερη προσοχή στην όλη διαδικασία. Υπάρχουν μερικά εύκολα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να είναι πάντα τέλεια.
Πόσο νερό χρειάζεται το βράσιμο των ζυμαρικών;
Μπορεί να θέλουμε να κάνουμε οικονομία στο νερό. Μπορεί να βιαζόμαστε και να πιστεύουμε ότι αν χρησιμοποιήσουμε λιγότερο νερό, τα ζυμαρικά θα βράσουν πιο γρήγορα. Όμως, τα ζυμαρικά χρειάζονται περισσότερο νερό από ότι νομίζουμε. Για να βράσουμε μισό κιλό, θα χρειαστούμε όχι λιγότερο από 2 1/2 λίτρα νερό. Γιατί; Γιατί με τον τρόπο αυτόν τα ζυμαρικά δεν κολλάνε μεταξύ τους και το άμυλο που απελευθερώνεται κατά το βράσιμο απλώνεται αντί να κολλάει στα ζυμαρικά.
Τι κάνουμε με το αλάτι;
Είναι σύνηθες να αλατίζουμε το νερό, όταν θέλουμε να βράσουμε ζυμαρικά. Όμως, το αλάτι δεν μένει μόνο στο νερό, μέρος του απορροφάται από την τροφή μας, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα του πιάτου μας σε νάτριο. Αν, μάλιστα, προσθέσουμε στα ζυμαρικά σάλτσα και τυρί, τότε η ποσότητα θα εκτιναχθεί.
Πόση ώρα τα βράζουμε;
Η διαφορά μεταξύ άψογα βρασμένων και λιωμένων ζυμαρικών είναι μόνο μερικά λεπτά παραπάνω στην κλειστή κατσαρόλα. Τα περισσότερα ζυμαρικά αναγράφουν στη συσκευασία τους έναν κατά προσέγγιση χρόνο βρασίματος, αλλά είναι καλό πλησιάζοντας τον χρόνο αυτό να τα δοκιμάσουμε αντί να ακολουθούμε τυφλά τις οδηγίες.
Μετά το βράσιμο των ζυμαρικών, ακολουθεί ξέπλυμα;
Αν πρόκειται να καταναλώσουμε αμέσως τα ζυμαρικά, μπορούμε να παραλείψουμε το ξέπλυμα. Από την άλλη, αν σκοπεύουμε να τα σερβίρουμε αργότερα ή κρύα (π.χ. ως σαλάτα ζυμαρικών), τότε το ξέπλυμα είναι μια καλή ιδέα. Η πρακτική αυτή σταματά τη διαδικασία μαγειρέματος και απομακρύνει λίγο από το άμυλο, γεγονός που τα εμποδίζει να κολλήσουν μεταξύ τους καθώς κρυώνουν.
Ποιο σχήμα ζυμαρικών επιλέγεις;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία ζυμαρικών και πολλές φορές η επιλογή είναι δύσκολη. Μεγάλο ρόλο παίζουν οι προσωπικές μας προτιμήσεις. Όμως, σημασία έχει και η συνταγή που θέλουμε να κάνουμε. Για παράδειγμα, τα fusilli είναι καλύτερα για πιάτα με ξηρούς καρπούς, κομμάτια κρέας ή λαχανικών, σε μια σαλάτα ζυμαρικών ή με σάλτσα Bolognese. Αντίθετα, οι απλές σάλτσες ντομάτας, τα πέστο και οι συνταγές με ελαφριά κρέμα συνδυάζονται καλύτερα με μακριά λεπτά ζυμαρικά, όπως τα spaghetti, επειδή τα καλύπτουν ομοιόμορφα. Τα ζυμαρικά, όπως τα ριγκατόνι και οι πέννες, αυξάνουν πολύ σε όγκο, με αποτέλεσμα το μέγεθος της μερίδας να φαίνεται μεγαλύτερο. Κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει, αν προσπαθούμε να ελέγξουμε τις μερίδες που καταναλώνουμε.
Η Αντιγόνη Στρατηλάτη είναι σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας.