5 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΙΣ ΣΟΥΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥ
Οι σούπες είναι εξαιρετικά ωφέλιμες στη διατροφή μας, για λόγους που γνωρίζεις αλλά και για λόγους που δεν φαντάζεσαι.
Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, αναζητούμε όλο και συχνότερα φαγητά που θα μας ζεστάνουν και θα μας κρατήσουν χορτάτους. Έτσι εντάσσουμε στην διατροφή μας σούπες, όπως γιουβαρλάκια, τραχανά, κοτόσουπα, ψαρόσουπα κτλ., ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε προσθέσει και τις σούπες βελουτέ.
Μπορείς να τις καταναλώσεις σαν ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα ή ακόμα και για βραδινό. Εκτός από μια νόστιμη επιλογή είναι και ιδιαίτερα θρεπτικές. Ας δούμε αναλυτικά 5 λόγους για να εντάξεις τις σούπες στη διατροφή σου – πριν δοκιμάσεις τις φανταστικές συνταγές της Καρολίνας Δωρίτη, food editor του OW.
1. Οι σούπες συμβάλλουν στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού
Τον χειμώνα –και ιδιαιτέρως τις ημέρες που έχει αρκετό κρύο– μειώνεται η κατανάλωση μας σε υγρά. Μπορεί να καταναλώνουμε ζεστά ροφήματα, όπως πχ. ο καφές ή το τσάι, τα οποία όμως έχουν διουρητική δράση και έτσι δεν βοηθούν να βελτιωθεί η ενυδάτωση μας. Ένας άνθρωπος χρειάζεται κατά μέσο όρο 2-2,5 λίτρα νερό ημερησίως. Επομένως, αν λόγω κρύου περιορίζεται συστηματικά η κατανάλωση νερού, τότε είναι πολύ πιθανό να είμαστε αφυδατωμένοι τον χειμώνα. Η σούπα περιέχει μεγάλη ποσότητα υγρών και για αυτόν το λόγο βοηθάει να βελτιώσουμε την ενυδάτωση μας.
2. Βοηθούν στη μείωση των κατακρατήσεων
Οι περισσότερες σούπες περιέχουν ποικιλία λαχανικών που είναι πλούσια σε κάλιο και δρα ανταγωνιστικά με το νάτριο. Σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό, βοηθούν το σώμα μας να αποβάλλει τα υγρά που έχει συγκρατήσει.
3. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνες
Τα λαχανικά που περιέχουν βοηθούν να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε φυτικές ίνες. Καθημερινά χρειαζόμαστε 25-30 γρ. Φυτικών ινών. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν καταναλώνουμε καθημερινά προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια, τότε είναι δύσκολο να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Σε μια σούπα μπορεί να περιέχονται διάφορα λαχανικά, όπως κρεμμύδι, κολοκύθι, καρότο, πιπεριές κλπ, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ταυτόχρονα, είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, οι βιταμίνες που περιέχονται στις σούπες ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα κρυολογήματα.
4. Αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού
Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και νερό αυξάνουν το αίσθημα το κορεσμού. Η κατανάλωση φαγητών που μας κρατάνε για ώρα χορτάτους βοηθάει να μειώσουμε τις συνολικές προσλαμβανόμενες θερμίδες.
5. Έχουν χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο
Αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν το βάρος τους γιατί έχουν ελάχιστες θερμίδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια κοτόσουπα έχει περίπου 220 θερμίδες, ενώ η σούπα λαχανικών 150-200 θερμίδες. Δηλαδή λιγότερες θερμίδες και από αυτές που έχει ένα τοστ!
Με ποιες προϋποθέσεις είναι η σούπα ένας πλήρες, θρεπτικό και υγιεινό γεύμα;
- Πρόσθεσε μια πηγή πρωτεΐνης: Για να έχουμε ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα, είναι αναγκαίο να υπάρχει πρωτεΐνη. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις στη σούπα σου κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι ή γιαούρτι, προκειμένου να έχεις ένα ισορροπημένο γεύμα.
- Απόφυγε την προσθήκη κορεσμένων λιπαρών: Καλό είναι να αποφύγεις τις σούπες που περιέχουν κρέμα γάλακτος ή μπέικον. Μπορείς να προσθέσεις ένα ελαφρύ γάλα ή γαλοπούλα, προκειμένου να μειώσεις τα κορεσμένα λιπαρά.
- Πρόσθεσε ποικιλία λαχανικών: Ό,τι σούπα και να επιλέξεις, πρόσθεσε διάφορα λαχανικά προκειμένου να δώσουν έξτρα γεύση, βιταμίνες και φυτικές ίνες στο πιάτο σου.
- Μην συνδυάζεις πολλές πηγές υδατανθράκων: Εννοείται ότι μια σούπα μπορεί να περιέχει πατάτα, ρύζι ή κάποιο ζυμαρικό. Ωστόσο, καλό είναι να μην γίνεται υπερβολή στην ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχονται. Επίλεξε μια πηγή αμύλου για τη σούπα σου. Για παράδειγμα, αν μαγειρέψεις μια σούπα με πατάτα, καλό είναι να αποφύγεις το ρύζι ή την προσθήκη κρουτόν ή ψωμιού στο σερβίρισμα.
Η Νίκη Παπασπύρου MSc είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος.