iStock

5 ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΙΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΣΟΥ

Υπάρχουν πέντε φοβερά, πεντανόστιμα λαχανικά με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που θα εμπλουτίσουν κάθε σαλάτα σου κάνοντάς την ακόμα πιο θρεπτική.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στην υγεία και τη γενικότερη ευεξία σου. Αμέτρητες έρευνες επισημαίνουν τα οφέλη τους, αναδεικνύουν πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητές τους και εκθειάζουν τη συμβολή τους στην υγεία του εγκεφάλου.

Από όλα τα πράσινα λαχανικά, υπάρχουν ορισμένα με ακόμα υψηλότερη θρεπτική αξία και περισσότερες βιταμίνες. Μια σαλάτα που βασίζεται σε αυτά αποτελεί ιδανικό χορτοφαγικό γεύμα, ειδικά το βράδυ.

Η ένσταση πολλών, βέβαια, είναι η εξής: ΟΚ, θα μου δώσουν βιταμίνες, σίδηρο, ίσως και ασβέστιο, με την πρωτεΐνη, όμως, τι γίνεται; Αυτή που από πού θα τη λάβω για να είναι το γεύμα μου ισορροπημένο; Πριν ετοιμαστείς να ξεπαγώσεις μπριζόλες, μάθε ότι ο πλούτος της γης είναι τέτοιος, που ανάμεσα στην τεράστια ποικιλία λαχανικών υπάρχουν και ορισμένα που διακρίνονται για την υψηλή πρωτεϊνική τους αξία.

Σίγουρα, αν θες να αποφύγεις το κρέας, υπάρχουν και άλλες vegan πρωτεϊνικές επιλογές, όπως οι καρποί και τα όσπρια. Ωστόσο, αν αναζητάς ποικιλία στη σαλάτα σου και θες να διευρύνεις τους γευστικούς σου ορίζοντες αυξάνοντας την πρωτεΐνη, υπάρχουν πράσινες επιλογές που μπορεί να συμβάλλουν πολύ γευστικά.

5 γευστικά λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη

5 φοβερά λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη για να ενισχύσεις τις σαλάτες σου
iStock

1. Αγκινάρες

Η αγκινάρα είναι ένα φανταστικό λαχανικό, πλούσιο σε βιταμίνες A, C και Β, το οποίο στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τρώμε ως λαδερό, ωστόσο μπορεί να καταναλωθεί άνετα και ως σαλατικό. Μάλιστα, στο εμπόριο θα βρεις συσκευασμένες καρδιές αγκινάρας σε λάδι που μπορείς να προσθέσεις στις πράσινες σαλάτες σου ή μπορείς να τις αγοράσεις κατεψυγμένες και να τις ζεματίσεις. Φυσικά, τρώγονται ευχάριστα και τα φύλλα, όπως και το εσωτερικό του στελέχους.

Απόλαυσε τις αγκινάρες σε περισσότερες συνταγές που θα βρεις εδώ.

5 φοβερά λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη για να ενισχύσεις τις σαλάτες σου
iStock

2. Αβοκάντο

Οι βοτανολόγοι το θεωρούν φρούτο. Όσοι το αγαπούν θα το αποκαλέσουν απλά υπερτροφή. Το αβοκάντο είναι εξαιρετικά δημοφιλές χάρη στην ήπια γεύση, την κρεμώδη υφή και τα αμέτρητα οφέλη του, καθώς πρόκειται για μια σημαντική πηγή υγιεινών λιπαρών που μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Κόψε το όταν θα είναι αρκετά ώριμο ώστε να «ζουλιέται» στα δάχτυλά σου και πρόσθεσέ το στις πράσινες σαλάτες, ιδανικά μαζί με βρασμένα αβγά.

Αναζητάς περισσότερη ποικιλία; Δες πώς αλλιώς μπορείς να το απολαύσεις εδώ.

5 φοβερά λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη για να ενισχύσεις τις σαλάτες σου
iStock

3. Λαχανάκια Βρυξελλών: Από τα λαχανικά με την περισσότερη πρωτεΐνη

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι σπουδαία λαχανικά, καθώς πέρα από κάποια παραπάνω πρωτεΐνη είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, μια απαραίτητη βιταμίνη Β, και βιταμίνη C. Ίσως δεν είναι από τα λαχανικά που συνηθίζουμε στην Ελλάδα, καθώς αναπτύσσονται σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες, όμως θα τα βρεις κατεψυγμένα και μπορείς να τα βράσεις και να τα προσθέσεις σε μια γευστική ζεστή σαλάτα.

Δες εδώ πώς αλλιώς μπορείς να τα μαγειρεύεις για να τα κάνεις πολύ πιο νόστιμα.

5 φοβερά λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη για να ενισχύσεις τις σαλάτες σου
iStock

4. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια ψητά στα κάρβουνα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα αντίστοιχα ψημένο φιλέτο κρέατος. Πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό και περιχυμένα με σιρόπι βαλσάμικο, είναι από μόνα τους υπέροχα, όμως μπορούν να συνοδεύσουν άριστα και μια σαλάτα με βάση το σπανάκι. Τα μανιτάρια θεωρούνται η μόνη φυσική πηγή βιταμίνης D προερχόμενη από τροφές, η οποία είναι σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ υποστηρίζει επίσης την υγεία της καρδιάς ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση.

Εδώ θα βρεις πολλές ακόμα απίθανες συνταγές με μανιτάρια, όπως αυτή η φοβερή ρεβιθάδα.

5 φοβερά λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη για να ενισχύσεις τις σαλάτες σου
iStock

5. Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι είναι πεντανόστιμο όπως κι αν καταναλωθεί, ψητό ή βραστό. Μια χούφτα από τους σπόρους του είναι ικανή να απογειώσει τη γεύση κάθε σαλάτας. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείς να επιλέξεις καθαρισμένο και βρασμένο καλαμπόκι σε κονσέρβα. Πρόσεξε μόνο την περιεκτικότητα σε σάκχαρα και αλάτι, και σκέψου το ενδεχόμενο να το ξεπλύνεις με νερό πριν το προσθέσεις στη σαλάτα σου.

Μάθε πώς αλλιώς μπορείς να απολαύσεις το καλαμπόκι εδώ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.