4 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙΣ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Αν ακολουθήσεις τις συμβουλές που μοιραζόμαστε παρακάτω, θα δεις τα ψητά λαχανικά με άλλο μάτι και θα τα λατρέψεις.
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να διανοηθούν γεύμα χωρίς κρέας. Για αυτούς, ό,τι φυτρώνει είναι πάντα συνοδευτικό που πρέπει να φάμε για το καλό της υγείας μας. Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τα λαχανικά, για παράδειγμα, ιδίως τα ψητά, μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε υπέροχα πιάτα, αρκεί να δώσεις βάρος στις πρώτες ύλες, επιλέγοντας κάθε φορά αυτά που είναι στην εποχή τους.
Μην προβάλεις αντίσταση, λοιπόν. Εφάρμοσε τις συμβουλές που ακολουθούν και θα αλλάξεις γνώμη για τα ψητά λαχανικά.
Τα ψητά λαχανικά θέλουν τον τρόπο τους
1. Η κατάλληλη προετοιμασία
- Φρόντισε να πλύνεις και να καθαρίσεις τα λαχανικά, και να τα στεγνώσεις με μια καθαρή πετσέτα, για να διώξεις την πολλή υγρασία.
- Κόψε τα σε ομοιόμορφα κομμάτια, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Προτίμησε να χρησιμοποιήσεις έναν ρηχό δίσκο ψησίματος και όχι ταψί, καθώς το τελευταίο θα μαζέψει υγρασία στα πλαϊνά.
- Ρίξε ελαιόλαδο πάνω από τα λαχανικά και ανακάτεψε με τα χέρια μέχρι να καλυφθούν καλά. Λαχανικά όπως η μελιτζάνα και τα μανιτάρια μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο λάδι. Μην το παρακάνεις, ωστόσο, με την ποσότητα, δεν θες τα λαχανικά σου να κολυμπούν στο λάδι.
- Μην παραγεμίσεις τον δίσκο. Άπλωσε τα λαχανικά σε μια στρώση, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους, ώστε να ψηθούν και να γίνουν τραγανά. Αν τα στριμώξεις και το ένα καλύψει το άλλο, θα μουλιάσουν.
2. Η κατάλληλη θερμοκρασία
Τα καλοκαιρινά λαχανικά είναι πιο νόστιμα ωμά. Από την άλλη, για τα λαχανικά του φθινοπώρου και του χειμώνα, το ψήσιμο στον φούρνο και στη σχάρα είναι από τις καλύτερες μεθόδους. Τα λαχανάκια Βρυξελλών, η κολοκύθα και οι γλυκοπατάτες, για παράδειγμα, πρέπει να ψηθούν σε υψηλή θερμοκρασία (στους 200 - 220 βαθμούς) για περίπου 35 έως 40 λεπτά, ώστε να αποκτήσουν σωστή υφή και γεύση.
3. Η κατάλληλη υφή για τα ψητά λαχανικά
Για να είναι ωραία ψημένα τα λαχανικά, πρέπει να είναι τραγανά απέξω και στο εσωτερικό τρυφερά, να λιώνουν στο στόμα. Στα μισά του χρόνου, αναποδογύρισέ τα για να ψηθούν ομοιόμορφα, να ροδίσουν και να καραμελώσουν. Προς το τέλος, φρόντισε να τα ελέγχεις, γιατί μόλις οι άκρες πάρουν χρώμα χρυσαφί δεν θέλει και πολύ για να καούν.
4, Με τι να συνδυάσεις τα ψητά λαχανικά
Δώσε περισσότερη γεύση στο φαγητό σου, προσθέτοντας στα λαχανικά:
- Φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα, όπως δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, άνηθο, βασιλικό, μαϊντανό. Αν χρησιμοποιήσεις αποξηραμένα, βάλε λιγότερο ποσότητα.
- Μπαχαρικά, όπως πάπρικα, καπνιστή πάπρικα, κύμινο, τσίλι, σκόρδο σε σκόνη, σκόνη κρεμμυδιού, κουρκουμά, garam masala, κάρυ, θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς.
- Φρέσκο χυμό λεμονιού, λάιμ ή πορτοκαλιού.
- Λίγο βαλσαμικό ξύδι.
- Σησαμέλαιο για μια ασιατική νότα.
- Μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, αλλά έχε κατά νου ότι μπορεί να καούν και να κολλήσουν στο τηγάνι, οπότε ρίξε τα προς το τέλος.
Εναλλακτικά, μπορείς να τα σερβίρεις με κάποιο ντρέσινγκ σαλάτας, όπως βινεγκρέτ με βαλσάμικο ή κάποια σάλτσα ή ντιπ, όπως πέστο, τζατζίκι, χούμους ή σάλτσα ταχίνι.