4 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τέσσερις τεχνικές θα σε βοηθήσουν να κάνεις την υγιεινή διατροφή μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας, αν επιλέξεις φυσικά να τις εφαρμόζεις συστηματικά.
Τι σημαίνει για σένα «υγιεινή διατροφή» και τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να την υιοθετήσει; Αν κάνεις την ερώτηση αυτή σε μια ομάδα ανθρώπων, είναι πιθανό καθένας να σου δώσει μια διαφορετική απάντηση. Για κάποιους «υγιεινή διατροφή» σημαίνει «αποφεύγω το "γρήγορο φαγητό"». Για άλλους είναι ταυτισμένη με την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών. Όσοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, π.χ. υπέρταση, ή κάποια τροφική αλλεργία, θα απαντήσουν με διαφορετικό τρόπο.
Δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες, οι οποίες όπως είναι φυσικό επηρεάζουν τον τρόπο που τρεφόμαστε και φυσικά μπορεί να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
Ανεξάρτητα, πάντως, από τον ορισμό που δίνεις, το σημαντικό είναι η υγιεινή διατροφή να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σου και οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σε βοηθήσουν.
1. Δες τη μεγάλη εικόνα
Κάποια στιγμή θα συμβεί και σε σένα. Άνθρωπος είσαι. Θα καθυστερήσεις στο γραφείο, θα είσαι κουρασμένος, θα βαριέσαι. Τότε, δεν θα έχεις ούτε ενέργεια ούτε διάθεση να ετοιμάσεις σπιτικό φαγητό και λογικά θα παραγγείλεις. Μία από τις πρώτες, λοιπόν, συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή είναι το να είσαι λίγο ευέλικτος. Μπορείς, για παράδειγμα, να επιλέξεις την καλύτερη επιλογή από το μενού (ένα σάντουιτς, μια σαλάτα, μια σούπα) ή ό,τι πιο κοντινό σε ένα σπιτικό γεύμα.
Αν θες κάτι σε πίτσα ή σουβλάκι, μην καταπιεστείς. Παράγγειλέ το και απόλαυσέ το. Σε τέτοιες περιπτώσεις να θυμάσαι ότι η υγιεινή διατροφή δεν ορίζεται από μεμονωμένα γεύματα, αλλά από επιλογές που κάνεις μέρα με τη μέρα. Όπως ένα καλό γεύμα δεν θα σε σώσει, έτσι κι ένα κακό γεύμα δεν θα σε καταστρέψει.
2. Προετοιμάζοντας ταπεράκια
Μπορεί να το έχεις ακούσει ξανά, αλλά η εκ των προτέρων προετοιμασία γευμάτων και η διατήρησή τους στην κατάψυξη είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Θα χρειαστεί μια μέρα της εβδομάδας να περάσεις μέσα στην κουζίνα κάμποσες ώρες, αλλά θα εξοικονομήσεις χρόνο τις επόμενες ημέρες, γιατί απλά θα ξεπαγώνεις και θα ζεσταίνεις. Μαγείρεψε μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος, που θα χωρίσεις σε μερίδες. Το ίδιο κάνε και με τα όσπρια.
3. Φρούτα παντού
Κλασική συμβουλή σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή είναι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Ένας τρόπος να το πετύχεις είναι να κάνεις τη διαδικασία επιλογής γεύματος ή σνακ όσο πιο εύκολη γίνεται. Βάλε τα φρούτα πάνω στο τραπέζι ή τον πάγκο, και τα κομμένα λαχανικά μπροστά στο ψυγείο. Κρύψε στα ντουλάπια τα γλυκά και τα αλμυρά σνακ. Αυτό θα σε βοηθήσει –τις περισσότερες φορές, τουλάχιστον– να κάνεις την καλύτερη επιλογή χωρίς κόπο.
4. Κάνε ένα γενικό πλάνο
Δεν χρειάζεται να σχεδιάσεις με κάθε λεπτομέρεια ένα εβδομαδιαίο μενού. Καλό είναι, όμως, να έχεις στο μυαλό σου τρεις πιο συγκεκριμένες (αλλά διαφορετικές) επιλογές για κάθε γεύμα. Έτσι, κάθε φορά θα επιλέγεις εύκολα το γεύμα ανάλογα με το αν θες κάτι γλυκό ή αλμυρό.