4 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΣ ΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΦΡΕΣΚΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ
Αν βαρεθήκατε να πετάτε χαλασμένα λεμόνια, τέσσερις τρόποι μπορούν να σας βοηθήσουν να τα αποθηκεύετε έτσι ώστε να διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο καιρό.
Τα μυρωδάτα λεμόνια έχουν εξαιρετικά ωφέλιμες ιδιότητες και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε πολλούς τομείς της ζωής μας, από τη μαγειρική μέχρι την καθαριότητα του σπιτιού. Με τις φλούδες τους μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και ζαχαρωτά, σίγουρα πιο υγιεινά από τα συσκευασμένα γλυκίσματα που βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ.
Καμιά φορά τυχαίνει τα λεμόνια να ξεμένουν στο ψυγείο ή τα ράφια της κουζίνας μας, ειδικά όταν πέφτουμε έξω στους υπολογισμούς που κάνουμε για τη λαϊκή ή το σουπερμάρκετ, αγοράζοντας περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να διατηρήσουμε τα λεμόνια φρέσκα για αρκετό καιρό, αν προσέξουμε τον τρόπο αποθήκευσής τους και ακολουθήσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές.
1. Χρησιμοποιήστε τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ψυγείο
Το ψυγείο είναι το κατάλληλο μέρος για να διατηρούμε τα λεμόνια φρέσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, αποθηκεύστε τα στα ειδικά διαμορφωμένα συρτάρια στο κάτω μέρος του, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να παρατείνουν τη φρεσκάδα των αποθηκευμένων προϊόντων, καθώς έχουν διαφορετικό επίπεδο υγρασίας από το υπόλοιπο ψυγείο. Έτσι συμβάλλουν στη φρεσκάδα των φρούτων και των λαχανικών.
2. Αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες
Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες για την αποθήκευση των λεμονιών, καθώς αυτές μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία, με αποτέλεσμα τα λεμόνια να χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα. Αντιθέτως, προτιμήστε χάρτινες σακούλες ή επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες από δίχτυ οι οποίες επιτρέπουν στα φρούτα να αναπνέουν, διατηρώντας τα φρέσκα για περισσότερο διάστημα.
3. Κρατήστε τα λεμόνια μακριά από άλλα φρούτα
Επίσης, θυμηθείτε να τα αποθηκεύετε χωριστά από άλλα φρούτα. Ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μήλα και τα αβοκάντο εκπέμπουν αιθυλένιο, το οποίο μπορεί να επιταχύνει την ωρίμανση των «γειτονικών» λαχανικών και φρούτων, όπως για παράδειγμα την ωρίμανση της μπανάνας. Ωστόσο, τα λεμόνια είναι ευαίσθητα στις επιδράσεις του αιθυλενίου και η αποθήκευσή τους μαζί με φρούτα και λαχανικά που το παράγουν θα τα κάνει να αλλοιωθούν πιο γρήγορα.
4. Καταψύξτε τα λεμόνια
Ένας ακόμη τρόπος για να τα κρατήσετε ζωντανά για ακόμη περισσότερο καιρό είναι να τα καταψύξετε. Οι ειδικοί λένε ότι τα λεμόνια μπορούν να καταψυχθούν ακόμα και ολόκληρα! Θυμηθείτε να τα πλύνετε καλά πριν τα βάλετε στην κατάψυξη.
Αν δεν θέλετε να τα καταψύξετε ολόκληρα, επιλέξτε να καταψύξετε φέτες λεμονιού τις οποίες θα μπορείτε να προσθέτετε σε ποτά ή φαγητά. Φροντίστε να βάλετε ανάμεσα από κάθε φέτα αντικολλητικό χαρτί, για να μην κολλήσει η μία με την άλλη. Αφού παγώσουν μπορείτε να τις μεταφέρετε σε σακούλες για κατάψυξη.
Τέλος, μπορείτε να καταψύξετε τον χυμό από τα λεμόνια, πρακτική που θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση σε περίπτωση που θελήσετε να ρίξετε στα γρήγορα χυμό λεμονιού σε ένα φαγητό που μαγειρεύετε. Στύψτε τα λεμόνια (υπάρχει τρόπος για να βγάζουν περισσότερο χυμό) και μοιράστε τον χυμό τους σε μια παγοθήκη.