4 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΦΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Ο καφές στο σπίτι έχει εξελιχθεί από μηχανική συνήθεια σε ιεροτελεστία. Πειραματιζόμαστε με χαρμάνια και συσκευές, αλλά δεν πετυχαίνει πάντα. Μήπως κάνουμε κάτι λάθος;
Η φράση «πάμε για καφέ» χαρακτήρισε τη γενιά μου. Μεγαλώσαμε με φραπέ και περάσαμε επιτυχώς στον φρέντο. Η μέρα μας δεν ξεκινά χωρίς αυτόν, το ίδιο και το απόγευμά μας. Ο καφές είναι συνυφασμένος με το διάβασμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, τα ξενύχτια στη δουλειά, τις βόλτες με φίλους.
Από τον ελληνικό μέχρι τον espresso, ο καφές είναι μέρος της κουλτούρας μας. Με τον καιρό μάθαμε να τον απολαμβάνουμε και να τον επιστρέφουμε όταν δεν μας ικανοποιεί. Μάθαμε χαρμάνια και τεχνικές, προμηθευτήκαμε ακόμα και συσκευές για να φτιάχνουμε σπίτι το αγαπημένο μας ρόφημα, αλλά για κάποιο λόγο ο σπιτικός έχει συνήθως άλλη γεύση. Μήπως κάτι κάνουμε λάθος;
Ο Παναγιώτης Νίκας, δημιουργός της «Coffeexpert» και της «Barista Academy», ερευνητής, εκπαιδευτής και συγγραφέας βιβλίων σχετικών με τον καφέ, εξηγεί τα 4 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε, και μαζί τα μυστικά που θα σώσουν την κατάσταση.
1. Καλύτερα να παίρνουμε καφέ σε κόκκους
Οι περισσότεροι από εμάς προτιμάμε τον αλεσμένο καφέ, είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε λόγω έλλειψης χρημάτων για την αγορά οικιακού μύλου άλεσης. Ωστόσο, ο καφές σε κόκκους είναι σαφώς καλύτερη επιλογή, γιατί είναι πάντα φρέσκος, δεν χάνει τόσο γρήγορα τα αρώματα και τις γεύσεις του, και έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής.
Αν δεν μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικό μύλο (στην αγορά υπάρχουν και χειροκίνητοι, που είναι πιο φθηνοί), φροντίζουμε να αγοράζουμε τον αλεσμένο καφέ σε μικρότερες ποσότητες και να τον καταναλώνουμε άμεσα.
Ο ΚΑΦΕΣ ΣΕ ΚΟΚΚΟΥΣ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΖΩΗΣ.
2. Καλύτερα να μην βάζουμε τον καφέ στο ψυγείο
Η συνήθεια των μαμάδων μας να φυλάσσουν τον καφέ στο ψυγείο αποδεικνύεται μεγάλο λάθος. Ο καφές είναι ευαίσθητος στις χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία, το φως, τις οσμές, τον αέρα. Είτε αλεσμένος είτε σε κόκκους, δεν πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο. Ούτε στα ψηλά ντουλάπια της κουζίνας, ή κοντά σε μπαχαρικά και βότανα με έντονο άρωμα. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία θα δημιουργήσουν υγρασία στη συσκευασία του, ενώ η ιδιότητά του να απορροφά μυρωδιές θα οδηγήσει σε αλλοίωση του αρωματικού του προφίλ.
Η καλύτερη θέση για να τον διατηρήσουμε είναι σε ξηρό και σκοτεινό μέρος. Τα γυάλινα αεροστεγή δοχεία μπορούν να συντηρήσουν τον καφέ για μικρό χρονικό διάστημα, γιατί το οξυγόνο μετατρέπει τα έλαια του καφέ σε πτητικά. Είναι προτιμότερο να τον φυλάσσουμε στο σακουλάκι που τον αγοράζουμε, το οποίο διπλώνουμε αφαιρώντας τον αέρα και κλείνοντάς το με ένα λάστιχο.
3. Καλύτερα να μετράμε με γραμμάρια ή μεζούρες
Παραδοσιακά, για να φτιάξουμε το αγαπημένο μας ρόφημα μετράμε την ποσότητα του καφέ σε κουταλάκια και το νερό με βάση την κούπα. Το πρώτο είναι λάθος, το δεύτερο σωστό.
Ο καφές είναι μια πρώτη ύλη. Όπως στη μαγειρική χρησιμοποιούμε τις πρώτες ύλες μας με βάση συγκεκριμένες συνταγές, έτσι πρέπει να κάνουμε και με το ρόφημά μας. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε ζυγαριά ακριβείας, διαφορετικά μεζούρες για να έχουμε πάντα σταθερό και ποιοτικό αποτέλεσμα.
Ενδεικτικά:
- Για τον ελληνικό, χρησιμοποιούμε τόσο καφέ όσο το 10% του νερού (δηλαδή 7 γρ. καφέ για 70 γρ. νερό).
- Για τον φίλτρου, 50 γρ. ανά λίτρο, αν χρησιμοποιήσουμε οικιακή συσκευή, ή 15 γρ. για τη γαλλική πρέσα (French press).
- Ο espresso μπορεί να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα ιδανικά μέχρι 4 φορές το βάρος του καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι 10 γρ. θα μας δώσουν μέγιστη εκχύλιση 40 γρ.
4. Πρέπει να φροντίζουμε τον εξοπλισμό μας
Μπορεί να μην μας περνάει από το μυαλό, αλλά ο σωστός καθαρισμός και η συστηματική συντήρηση των μηχανών συμβάλλουν σημαντικά στο πόσο ποιοτικό είναι το αποτέλεσμα που θα πάρουμε.
Όταν, λοιπόν, αγοράζουμε μια συσκευή, μελετάμε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης, καθαρισμού και συντήρησης του κατασκευαστή. Έτσι, δεν θα αλλοιώνονται οι γεύσεις και τα αρώματα του καφέ μας.