4 ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Αν προσπαθείς να ελέγξεις το βάρος σου και θες να τρέφεσαι υγιεινά χωρίς να χάνεις σε γεύση, το γάλα αμυγδάλου αποτελεί εξαιρετική επιλογή.
Τα φυτικά γάλατα κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο κοινό τα τελευταία χρόνια, όχι άδικα, αφού αποτελούν ιδανική εναλλακτική για όσους θέλουν μειώσουν ή να αποκλείσουν από τη διατροφή τους τα ζωικά τρόφιμα. Εξάλλου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν συχνά μπει στο στόχαστρο γιατρών και διατροφολόγων έπειτα από μελέτες που τα έχουν συνδέσει με αυξημένο κίνδυνο για φλεγμονές.
Οι ποικιλία σε φυτικά γάλατα δεν λείπει από την αγορά, ωστόσο τις προτιμήσεις των καταναλωτών δείχνει να κερδίζει το γάλα αμυγδάλου χάρη στη γεύση και τη σημαντική θρεπτική του αξία: Το γάλα αυτό μπορεί να μην έχει τις πρωτεΐνες του αγελαδινού, όμως είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο και σε ακόρεστα λιπαρά που έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Και υπάρχουν περισσότεροι καλοί λόγοι να το εντάξεις στην καθημερινή διατροφή σου.
Τι έχει να σου προσφέρει το γάλα αμυγδάλου
1. Βοηθά στον έλεγχο του βάρους
Τα φυτικά ροφήματα γάλακτος περιέχουν, σε γενικές γραμμές, λιγότερες θερμίδες από το κανονικό γάλα, οπότε αποτελούν μια καλή επιλογή για όσους προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους. Το γάλα αμυγδάλου συγκεκριμένα, εφόσον βέβαια επιλέγεται χωρίς ζάχαρη, έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο (περίπου 40 θερμίδες ανά ποτήρι) υποστηρίζοντας έτσι όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Επιπλέον, περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία επίσης έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.
2. Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης
Τα αμύγδαλα –όπως και οι περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα– αποτελούν μία από τις τροφές που συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης. Βέβαια, το γάλα αμυγδάλου δεν έχει τόσα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όσο τα ίδια τα αμύγδαλα, όμως αποτελεί μια εξαιρετική πηγή, που σε συνδυασμό με μια γενικότερή υγιεινή διατροφή συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, πρόκειται για μια τροφή φιλική προς την καρδιά, αλλά και προς τον διαβήτη τύπου 2.
3. Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών
Το γάλα αμυγδάλου περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας, καθώς αποτρέπουν ή καθυστερούν την καταστροφή συγκεκριμένων κυττάρων. Συγκεκριμένα, έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, οι οποίες καταστρέφουν το δέρμα.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι κύτταρα που αναπόφευκτα παράγονται στον οργανισμό μας από τις διάφορες λειτουργίες του (π.χ. μέσω της πέψης), καθώς και από την ατμόσφαιρα και το κάπνισμα. Έτσι, επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Ε φροντίζουμε την υγεία της επιδερμίδας μας. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και, σύμφωνα με μελέτες, αποτρέπει τους θρόμβους στο αίμα.
4. Το γάλα αμυγδάλου αναβαθμίζει πολλές συνταγές γλυκών και σχεδόν όλα τα ροφήματα
Ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου μπορεί να αντικαταστήσει οποιοδήποτε άλλο γάλα στο πρωινό σου (στα δημητριακά, τον καφέ ή το τσάι σου), όμως έχεις πολλούς ακόμα ρόλους να το εντάξεις στην κουζίνα και τις γλυκές συνταγές σου:
- Αποτελεί ιδανική επιλογή για overnight oats (υπάρχουν πολλές λαχταριστές συνταγές και τα πολύ πρωτότυπα overnight oats με γεύση τιραμισού) ή για το porridge σου.
- Μπορείς να το προσθέσεις στα smoothies, για να τους προσδώσεις υπέροχη γεύση αμυγδάλου, ή στα milkshakes, όπως αυτό εδώ με τους χουρμάδες και τις μπανάνες, που συμβάλλει στην υγεία του εντέρου.
- Μπορείς με αυτό να φτιάξεις το πιο νόστιμο vegan ρυζόγαλο.
- Να το χρησιμοποιήσεις ως ένα από τα υλικά για τα muffins σου.
- Ή για λαχταριστό και δροσερό nicecream φράουλα.