iStock

4 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΠΑΤΕ

Τέσσερις απλές συνταγές για γευστικά πατέ, που θα σου λύσουν τα χέρια σε κάθε συγκέντρωση και θα χαρίσουν χρώμα και γεύση στο τραπέζι σου.

Είναι γευστικά, αλλά και θρεπτικά. Είναι, επίσης, ένας εύκολος τρόπος να εμπλουτίσεις το τραπέζι σου, προσφέροντας κάτι που δεν απαιτεί δύσκολα υλικά και πολύ χρόνο για την παρασκευή του. Συνοδεύοντάς τα με λίγα παξιμάδια, μερικές μπουκιές πολύσπορου ψωμιού, μια ποικιλία από κριτσίνια, μπορείς εύκολα να κατευνάσεις το αίσθημα της πείνας μικρών και μεγάλων ή να ετοιμάσεις έναν γρήγορο μεζέ για τη μπίρα ή το κρασί σου.

Η Αντιγόνη Στρατηλάτη, σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας, μας προτείνει τέσσερις εύκολες συνταγές για πατέ, που μπορούμε όλοι να φτιάξουμε.

1. Πατέ λιαστής ντομάτας

Υλικά:

  • 16 λιαστές ντομάτες (στραγγισμένες)
  • 5 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ ξίδι
  • 10 γρ. κάσιους (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Αλέθεις όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν πολτός. Αν θες, μπορείς να προσθέσεις τα  κάσιους για έξτρα γεύση.

πατέ
Freepik Ajvar

2. Πατέ πιπεριάς Φλωρίνης

Υλικά:

  • 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 200 γρ. τυρί μανούρι ή φέτα γλυκιά και μαλακή (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Ψήνεις τις πιπεριές στον φούρνο (όπως και για την τυροκαυτερή) και στη συνέχεια τις καθαρίζεις αφαιρώντας το κοτσάνι, τους σπόρους και την φλούδα. Τις ψιλοκόβεις και τις αλέθεις σε ένα μπλέντερ με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Αν θες, μπορείς να αλέσεις μαζί και το τυρί.

3. Πατέ ελιάς

Υλικά:

  • 3 κούπες μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι (ψιλοκομμένες)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
  • 1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση: Βάζεις όλα μαζί τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάς για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο, λείο μίγμα.

πατέ
Freepik

4. Πατέ από ρεβίθια

Υλικά:

  • 400 γρ. ρεβίθια (κονσέρβας ή βρασμένα πολύ καλά)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κούπα ταχίνι
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες (λιωμένες)

Εκτέλεση: Στραγγίζεις τα ρεβίθια και τα αλέθεις στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές. Έπειτα, προσθέτεις το ταχίνι, το σκόρδο και το αλάτι και χτυπάς ξανά το μίγμα. Χωρίς να σταματήσεις το χτύπημα, ρίχνεις σταδιακά το ελαιόλαδο, ώσπου να ενσωματωθεί στη σάλτσα. Τέλος, προσθέτεις τον χυμό λεμονιού και ανακατεύεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.