4 ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΩΦΕΛΟΥΝ
Τα μπαχαρικά μπορούν να δώσουν στο φαγητό μας γεύση και μυρωδιά, αλλά και να οχυρώσουν τον οργανισμό μας με τα θρεπτικά τους συστατικά. Ξεχωρίζουμε τέσσερα τα οποία εκτός από γεύση έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Τα τελευταία χρόνια, η μαγειρική έχει γίνει από τις αγαπημένες μου ασχολίες. Τις καθημερινές έχουν συνήθως την τιμητική τους τα γρήγορα φαγητά, ενώ τα Σαββατοκύριακα το μαγείρεμα είθισται να διαρκεί από τρεις ώρες και πάνω.
Τα μπαχαρικά έχουν μια ιδιαίτερη θέση στη μαγειρική μου. Κι αυτό γιατί έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε πλήθος φαγητών, να κάνεις μείξεις, συνδυασμούς, δοκιμές για να δεις τι σου ταιριάζει καλύτερα. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα αρκεί για να νοστιμίσει το φαγητό ή να αποκτήσει μια ιδιαίτερη γεύση, διαφορετική από τα συνηθισμένα. Για να είμαστε ειλικρινείς, ακόμα κι αν δεν μαγειρεύεις πολύ καλά, τα μπαχαρικά μπορούν να νοστιμίσουν το φαγητό και κάπως έτσι να βρεις τη λύση στο πρόβλημά σου.
Γνώριζες όμως ότι ορισμένα μπαχαρικά ωφελούν την υγεία μας και μάλιστα πολύ; Έρευνες έχουν δείξει ότι μερικά από αυτά μπορούν να ανακουφίσουν ακόμα και τον πόνο στις αρθρώσεις!
1. Ο κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς, το μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη, θεωρείται ίσως το πιο υγιεινό μπαχαρικό και αυτό με τα περισσότερα οφέλη για την υγεία μας. Εδώ και πολλά χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο του ιατρικού όσο και του επιστημονικού κόσμου ενώ έχει και μακρά ιστορία χρήσης στην αγιουρβεδική ιατρική ως θεραπεία για φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Η σημαντικότερη δραστική ουσία που περιέχει ο κουρκουμάς είναι η κουρκουμίνη, η οποία έχει μελετηθεί από πλήθος ερευνών. Οι μελέτες διαπιστώνουν ότι η κουρκουμίνη έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αφού μεταξύ άλλων βοηθά στη διαχείριση φλεγμονωδών καταστάσεων, του μεταβολικού συνδρόμου, της αρθρίτιδας, του άγχους και της υπερλιπιδαιμίας (η αύξηση των λιπιδίων του αίματος). Επιπλέον, όπως έχει δείξει παλαιότερη ανασκόπηση ερευνών η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της φλεγμονής που προκαλείται από την άσκηση και του μυϊκού πόνου, ενισχύοντας έτσι την αποκατάσταση και την απόδοση σε δραστήριους ανθρώπους.
Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη μπορεί να δράσει θεραπευτικά σε ασθένειες του εντέρου, του παγκρέατος ακόμα και προληπτικά για ορισμένους τύπους καρκίνου.
Προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη του κουρκουμά στον οργανισμό, συνιστάται να τον καταναλώνουμε μαζί με μαύρο πιπέρι, το οποίο περιέχει πιπερίνη, μια ένωση που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει κατά πολύ την απορρόφηση της κουρκουμίνης.
2. Η κανέλα
Η κανέλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κανναμαλδεΰδη, ένα αιθέριο έλαιο που όχι μόνο δίνει στο μπαχαρικό τη χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά του, αλλά θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Η κανέλα μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη των κυττάρων (ή φλεγμονή) χάρη στις πολυφαινόλες οι οποίες την καθιστούν αντιοξειδωτική.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κανέλας μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και στο πρήξιμο και ότι οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά ιδιότητές της μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
3. Το τζίντζερ
Το τζίντζερ (γνωστό και ως πιπερόριζα) με την ελαφρώς πικάντικη και έντονη γεύση του είναι επίσης ένα από τα πιο υγιεινά μπαχαρικά, ενώ συχνά χαρακτηρίζεται υπερτροφή. Ειδικότερα, υπάρχουν στοιχεία ότι το τζίντζερ μειώνει τη φλεγμονή και τις λοιμώξεις χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ενώσεις του, γνωστές ως «τζιντζερόλες».
Επίσης, μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα τζίντζερ είχαν λιγότερο μυϊκό πόνο (ο οποίος συνδέεται με τη φλεγμονή) μετά την άσκηση. Επιπλέον, το τζίντζερ έχει πιθανά οφέλη όσον αφορά την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, όπως ο πόνος στις αρθρώσεις.
Το τζίντζερ υπάρχει σε διάφορες μορφές, αλλά το καλύτερο είναι να το καταναλώνουμε φρέσκο, είτε μέσα σε βραστό ή ζεστό νερό, είτε προσθέτοντάς το σε ένα ζεστό τσάι.
4. Το πιπέρι καγιέν
Αν προτιμάτε τα πιο πικάντικα και καυτερά φαγητά, τότε το πιπέρι καγιέν είναι για εσάς! Πέρα από τις βιταμίνες που περιέχει, οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το πιπέρι καγιέν έχει και αντιφλεγμονώδη δράση.
Υπεύθυνη για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του πιπεριού καγιέν είναι το κύριο συστατικό του, η καψαϊκίνη. Σύμφωνα με στοιχεία, η καψαϊκίνη βοηθά στην ανακούφιση του μυϊκού και αρθρικού πόνου.
Επίσης, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό ορθοπεδικής και ρευματολογίας Osteoarthritis Cartilage, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κρέμα καψαϊκίνης μπορεί να είναι «εξίσου αποτελεσματική» με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όταν πρόκειται για την ελάττωση του πόνου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.