3 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΩΦΕΛΗΘΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝ ΤΡΩΣ ΚΑΡΟΤΑ
Ο τρόπος που προετοιμάζουμε και καταναλώνουμε τα καρότα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα οφέλη τους στην υγεία μας. Προτίμησε αυτές τις τρεις μεθόδους και θα μας θυμηθείς.
Ο τρόπος που μαγειρεύουμε ορισμένες τροφές παίζει ρόλο στα οφέλη που θα αποκομίσουμε. Κι αυτό γιατί ακόμα κι εκείνες που είναι εξαιρετικά θρεπτικές, αν δεν μαγειρευτούν σωστά μπορεί να χάσουν σημαντικό ποσοστό των βιταμινών τους.
Τα καρότα θεωρούνται μία από αυτές τις τροφές. Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (η οποία είναι σημαντική για την όραση, την υγεία του δέρματος και άλλες λειτουργίες του οργανισμού), βιταμινών Β, Κ και C, καθώς και αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.
Επιπλέον, τα καρότα είναι μια τροφή με λίγες θερμίδες, ενώ η κατανάλωση τους συνδέεται με οφέλη για την υγεία των ματιών, τη μείωση του κινδύνου ασθενειών της καρδιάς και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
3 τρόποι να καταναλώσεις τα καρότα
1. Με χούμους
Ο συνδυασμός αυτών των δύο τροφών θεωρείται πολύ ωφέλιμος για τον οργανισμό, επειδή τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και το χούμους είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.
Ειδικότερα, ένα καρότο μεσαίου μεγέθους (περίπου 61 γραμμάρια) περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Παράλληλα, το χούμους παρέχει περίπου 7-9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια (η περιεκτικότητα μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη μάρκα του προϊόντος ή τη συνταγή).
Έτσι, αν συνδυάσετε λίγο χούμους με μερικά στικ καρότου θα έχετε φτιάξει ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και την ίδια στιγμή χαμηλό σε θερμίδες!
2. Στον ατμό
Το μαγείρεμα των καρότων στον ατμό θεωρείται μια πολύ καλή επιλογή, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη θρεπτική αξία, τη γεύση και την υφή της τροφής.
Αυτό συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λιπαρά κατά το μαγείρεμα και δεύτερον, γιατί δεν εκθέτουμε τα καρότα σε θερμότητα ή νερό για πολλή ώρα –κάτι το οποίο θα κάναμε αν τα βράζαμε– και έτσι η τροφή δεν χάνει τις πολύτιμες υδατοδιαλυτές βιταμίνες της, όπως η βιταμίνη C.
Επιπλέον, η μέθοδος του ατμού διατηρεί καλύτερα τη γεύση και το άρωμα των τροφίμων σε σύγκριση με άλλες μεθόδους που μπορεί να απαιτούν περισσότερη επεξεργασία. Το μαγείρεμα στον ατμό βοηθά και στη διατήρηση της καλής υφής των καρότων, χωρίς αυτά να γίνονται υπερβολικά μαλακά ή υπερβολικά σκληρά.
3. Πουρές από καρότα
Η επιλογή αυτή συνδυάζει δύο χαρακτηριστικά: Είναι ένας υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, εφόσον παρασκευάζεται με φυσικά συστατικά και χωρίς την προσθήκη υπερβολικών ποσοτήτων αλατιού, ζάχαρης ή λιπαρών, και είναι ιδανική για κάποιον που δεν αγαπάει ιδιαίτερα τα καρότα (π.χ. για τα παιδιά).
Μπορείτε να προσθέσετε αυτόν τον πουρέ καρότου ως συνοδευτικό σε κρέατα ή σε μια μερίδα καστανό ρύζι, ή ακόμα και να εντάξετε μερικές κουταλιές στο πρωινό σας.