Unsplash Jakub Dziubak

3 ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΣΟΥ

Αν έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια στον καφέ, δεν έχεις παρά να πειραματιστείς με συστατικά που μάλλον έχεις στο σπίτι. Με κακάο, κανέλα ή μέλι, ο καφές γίνεται ακόμα πιο γευστικός και αρωματικός!

Ο καφές είναι αγαπημένο ρόφημα. Πέρα από την ιδιαίτερη γεύση και την τόνωση που προσφέρει, έρευνες έχουν δείξει ότι υπό συνθήκες μπορεί να κάνει καλό και στην υγεία της καρδιάς. Ζεστός, κρύος, με ζάχαρη, γάλα ή σκέτος. Αυτές ήταν οι βασικές επιλογές που υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια. Σήμερα, οι προτιμήσεις γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, αφού νέα υλικά έχουν μπει στο παιχνίδι.

Αν έχετε βαρεθεί να πίνετε τον ίδιο καφέ κάθε μέρα, αλλά δεν θέλετε και να τον αποχωριστείτε, σκεφτείτε να δημιουργήσετε μικρές παραλλαγές αυτής της αγαπημένης συνήθειας. Ένας καφές εμπλουτισμένος με νέα αρώματα και γεύσεις μπορεί να σας ανανεώσει και να ωφελήσει στην υγεία σας.

1. Ελληνικός καφές με σκόνη κακάο

Το μυστικό για πιο σπέσιαλ ελληνικό καφέ είναι να προσθέσεις λίγο κακάο στο μπρίκι! Το κακάο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, ενώ έχει συνδεθεί και με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επειδή και η σκόνη κακάο περιέχει λίγη καφεΐνη, να έχετε κατά νου ότι αυτός ο συνδυασμός ενδεχομένως δεν ενδείκνυται για ανθρώπους που πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης, όπως οι έγκυες γυναίκες ή όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), 100 γραμμάρια μη ζαχαρούχου κακάο σε σκόνη περιέχουν περίπου 230 mg καφεΐνης.

κακάο
Unsplash Indivar Kaushik

2. Καφές με κανέλα

Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε ανθρώπους με διαβήτη. Αν θέλετε να κάνετε τη γεύση του καφέ σας πιο έντονη αλλά και να επωφεληθείτε από τα οφέλη του ροφήματός σας, δοκιμάστε να προσθέσετε μια πρέζα κανέλας.

Όπως αναφέρεται στο Healthline, ιστοσελίδα που παρέχει πληροφορίες για θέματα υγείας, θα ήταν καλύτερο να επιλέξτε κανέλα Κεϋλάνης αντί της κινεζικής κανέλας (κασσία), προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο πιθανών ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων.

Επίσης, έχετε κατά νου ότι η κανέλα θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως υποκατάστατο της ζάχαρης, καθώς θα γλυκάνει ελαφρώς το ρόφημά σας χωρίς να πάρετε πρόσθετες θερμίδες.

Όσον αφορά το στάδιο στο οποίο θα πρέπει να προσθέσετε το μπαχαρικό, η Jackie Newgent, διατροφολόγος-διατροφολόγος φυτικής διατροφής, αναφέρει στην ιστοσελίδα Everyday Health, ότι μπορείτε να προσθέσετε αλεσμένα μπαχαρικά (μεταξύ αυτών και κανέλα) στον καφέ σας πριν ή μετά την παρασκευή. Συμβουλεύει, επίσης, αν προσθέσετε τα μπαχαρικά μετά, να αφήσετε τον φρεσκοβρασμένο καφέ σας να μουλιάσει για πέντε λεπτά, ώστε να μπορέσουν «να δέσουν» καλά οι γεύσεις των μπαχαρικών.

μέλι
Unsplash Daily Slowdown

3. Καφές με μέλι αντί για ζάχαρη

Αν πίνετε τον καφέ σας πολύ γλυκό αλλά παράλληλα θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης, τότε το μέλι είναι αυτό που χρειάζεστε. Σκεφτείτε τους Ισπανούς και τον γνωστό καφέ τους «Café Con Miel», στον οποίο συνδυάζουν φρεσκοψημένο καφέ με μέλι, μπαχαρικά και γάλα, και φτιάξτε κάτι αντίστοιχο.

Να θυμάστε ότι επειδή το μέλι κάνει τον καφέ πολύ γλυκό, είναι καλύτερα να το προσθέσετε σιγά σιγά, με συχνές δοκιμές.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.