iStock

3 ΥΓΙΕΙΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΙΣ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Αν σου αρέσει το κοτόπουλο, μάθε τους τρεις πιο υγιεινούς τρόπους να το μαγειρέψεις, αλλά και ποιους να αποφύγεις.

Το κοτόπουλο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ζωικής πρωτεΐνης, καθώς και μια καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου, καλίου και σεληνίου. Μπορείς να το απολαύσεις με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Ωστόσο, έχε υπόψη σου ότι δεν είναι όλοι οι τρόποι μαγειρέματoς το ίδιο όσον αφορά τα οφέλη τους για την υγεία μας. Για παράδειγμα, το στεγνό μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή επιβλαβών χημικών ουσιών, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης. Από την άλλη, μέθοδοι μαγειρέματος που δεν μαυρίζουν το κρέας ή δεν περιλαμβάνουν καπνό τείνουν να είναι καλύτερες.

Κοτόπουλο στον ατμό

Ο ατμός είναι μια μέθοδος μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες και για σύντομο διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται λιγότερα αμίνες σε σύγκριση με άλλες μεθόδους. Ο ατμός, επίσης, εμποδίζει τη δημιουργία κρούστας στην επιφάνεια του κοτόπουλου, κάνοντας το κρέας πιο μαλακό και ζουμερό, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν περισσότερο λίπος.

Βασικά βήματα:

  • Κόψε το κοτόπουλο σε μικρότερα κομμάτια, για να μειώσεις τον χρόνο μαγειρέματος και να εξασφαλίσεις ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Για περισσότερη γεύση, μπορείς να μαρινάρεις το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα ή να προσθέσεις βότανα και καρυκεύματα στο νερό που θα βράσει.
  • Βάλε το κοτόπουλο σε ένα καλάθι ατμού, τοποθέτησε το καλάθι σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και κλείσε την κατσαρόλα.
  • Έλεγξε ότι το κοτόπουλο είναι έτοιμο πριν το αφαιρέσεις από τον ατμό.

κοτόπουλο
iStock

Κοτόπουλο στη χύτρα ταχύτητας

Όπως το μαγείρεμα στον ατμό, έτσι και το μαγείρεμα σε χύτρα ταχύτητας χρησιμοποιεί υψηλές θερμοκρασίες για μικρό διάστημα, χαρίζοντάς μας τρυφερό κρέας. Δεδομένου ότι οι μεγαλύτεροι χρόνοι μαγειρέματος αυξάνουν την παραγωγή αμίνων, η σύντομη διάρκεια μαγειρέματος στη χύτρα πιθανόν παράγει λιγότερες βλαβερές ουσίες.

Βασικά βήματα:

  • Αλατοπιπερώνεις το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα ή εναλλακτικά το μαρινάρεις.
  • Το τοποθετείς στη χύτρα ταχύτητας.
  • Προσθέτεις λίγο νερό (η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος της χύτρας), καθώς το κρέας κατά το μαγείρεμα θα βγάλει τους χυμούς του.
  • Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο, αφήνεις τη χύτρα ταχύτητας να απελευθερώσει τον ατμό και μετά την ανοίγεις με ασφάλεια.
iStock
"A vintage microwave oven, found in a campsite, West Coast, New Zealand"

Κοτόπουλο στο φούρνο μικροκυμάτων

Είναι σίγουρα ένας βολικός τρόπος μαγειρέματος, αφού σε ελάχιστο χρόνο το κοτόπουλό σου είναι έτοιμο. Με τη μέθοδο αυτή το κρέας διατηρεί την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη και πιθανότατα μειώνεται η παραγωγή βλαβερών ουσιών. Από την άλλη, μπορεί να καεί η επιφάνεια και να στεγνώσει το κρέας.

Βασικά βήματα:

  • Αφαίρεσε από το κοτόπουλο τα κόκαλα και την πέτσα για να μειώσεις τον χρόνο μαγειρέματος.
  • Βάλε το κρέας σε ένα κατάλληλο δοχείο, πρόσθεσε τα μπαχαρικά της αρεσκείας σου.
  • Σκέπασέ το και βάλε στον φούρνο μικροκυμάτων (για τους χρόνους μπορείς να ελέγξεις το φυλλάδιο οδηγιών).
  • Χρησιμοποιώντας γάντια ή πετσέτα, αφαιρείς το ζεστό ταψί, αναποδογυρίζεις το κοτόπουλο, το σκεπάζεις ξανά και συνεχίζεις το ψήσιμο.

κοτόπουλο
iStock

Ποιες μεθόδους ψησίματος να αποφύγεις

Αρκετές μέθοδοι μαγειρέματος μπορεί να οδηγήσουν στην παραγωγή επιβλαβών ουσιών. Ποιες είναι αυτές;

  • Μπάρμπεκιου.
  • Ψήσιμο στη σχάρα.
  • Μαγείρεμα σε ανοιχτή φωτιά.
  • Τηγάνισμα.
  • Deep-frying.
  • Κάπνισμα.
  • Ψήσιμο στο φούρνο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.