3 ΥΓΙΕΙΝΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ (ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ)
Αν θες να βάλεις ποικιλία στη διατροφή σου, μια διαιτολόγος προτείνει τρία υγιεινά έλαια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις πέρα από το ελαιόλαδο.
Δεν χρειάζεται πλέον διαφήμιση. Η έρευνα έχει αποδείξει ξανά και ξανά τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία μας. Δεν κατατάσσεται τυχαία στις πρώτες θέσεις της λίστας της U.S. News and World Report με τις κορυφαίες δίαιτες. Βασικό συστατικό της είναι φυσικά το ελαιόλαδο, 1 κουταλιά του οποίου μας δίνει περίπου 126 θερμίδες και 13 γρ. λίπους (2 γρ. κορεσμένα λιπαρά, 10 γρ. μονοακόρεστα λιπαρά, 1 γρ. πολυακόρεστα λιπαρά). Το υγιεινό αυτό έλαιο περιέχει, δε, ουσίες που υποστηρίζουν την καλή λειτουργία της καρδιάς και συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής.
Αν και ο ορισμός της είναι συγκεκριμένος και αναφέρεται σε τροφές και φαγητά που κατανάλωναν και καταναλώνουν οι κάτοικοι των περιοχών που περιβάλλουν τη Μεσόγειο Θάλασσα, οι αρχές της μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες κουζίνες.
Ωστόσο, όπως εξηγεί σε άρθρο της η διαιτολόγος Novella Lui, δεν είναι το μόνο λάδι που αξίζει να χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας. Υπάρχουν κι άλλα υγιεινά έλαια, έλαια δηλαδή με ισορροπημένη σύσταση όσον αφορά τα λιπαρά οξέα (κορεσμένα-ακόρεστα). Η πρόσληψη περισσότερων ακόρεστων λιπαρών οξέων, ιδίως μονοακόρεστων και πολυακόρεστων, ωφελεί την καρδιά και το έντερο και μειώνει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Τα λίπη αυτά τα βρίσκουμε συχνά σε φυτικά έλαια, καθώς και σε τρόφιμα, όπως το αβοκάντο, η πέστροφα, οι ξηροί καρποί.
3 υγιεινά έλαια για την κουζίνα σου
Λάδι αβοκάντο
Καταρχάς, 1 κ.σ. μας προσφέρει περίπου 124 θερμίδες και 14 γρ. λίπους (2 γρ. κορεσμένα λιπαρά, 10 γρ. μονοακόρεστα λιπαρά, 2 γρ. πολυακόρεστα λιπαρά). Το έλαιο αβοκάντο έχει υψηλό σημείο καπνού, που σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Μπορούμε, ωστόσο, να το βάλουμε και σε σαλάτες. Αν και έχει χαμηλότερη ποσότητα βιταμίνης Ε (τύπος μονοακόρεστων λιπαρών) από το ελαιόλαδο, εξακολουθεί να είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών.
Σησαμέλαιο
Όσον αφορά το σησαμέλαιο 1 κ.σ. μας δίνει 124 θερμίδες και 14 γρ. λίπους (2 γρ. κορεσμένα λιπαρά, 6 γρ. μονοακόρεστα λιπαρά, 6 γρ. πολυακόρεστα λιπαρά). Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει πλούσιο άρωμα και γεύση και μπορεί να προστεθεί στο τέλος του μαγειρέματος. Έρευνες δείχνουν ότι το σουσάμι φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Φυστικέλαιο
Τέλος, 1 κ.σ. φυστικέλαιο παρέχει περίπου 124 θερμίδες και θερμίδες και 13 γρ. λίπους (2 γρ. κορεσμένα λιπαρά, 8 γρ. μονοακόρεστα λιπαρά, 3 γρ. πολυακόρεστα λιπαρά) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και συγκρίσιμες ποσότητες ακόρεστων λιπαρών με αυτές του ελαιόλαδου.