3 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ
Οι συνδυασμοί των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά τη θρεπτική αξία τους. Παρακάτω γράφουμε για τρεις διατροφικούς συνδυασμούς που καλό είναι να αποφεύγετε.
Από τα κιτάπια των διατροφολόγων μέχρι τις συζητήσεις που κάνουμε μεταξύ μας για τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, οι συστάσεις για συνδυασμό τροφίμων βρίσκονται παντού. Αν έχεις χαμηλό σίδηρο, για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό να σου έχουν προτείνει να ρίξεις λίγη κόκκινη πιπεριά σε ένα πιάτο φακές ή να στύψεις λίγο λεμόνι πάνω από μια σαλάτα οσπρίων.
Υπάρχουν, όμως, και διατροφικά λάθη που κάνουμε αρκετά συχνά τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών από τον οργανισμό μας. Ακολουθούν 3 –όχι τόσο γνωστά– από αυτά.
Διατροφικός συνδυασμός #1: Φασόλια και κόκκινο κρασί
Από την κατηγορία των οσπρίων, οι τροφές που είναι πιο πλούσιες σε σίδηρο είναι οι φακές, όμως και τα φασόλια είναι μια αρκετά καλή πηγή του συγκεκριμένου μετάλλου. Οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να συνδυάζουμε τα φασόλια με το κόκκινο κρασί, επειδή οι τανίνες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί δεν βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου.
Διατροφικός συνδυασμός #2: Σπανάκι και γαλακτοκομικά προϊόντα
Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι ο οργανισμός σας απορροφά καλά το ασβέστιο, θα πρέπει να αποφύγετε τον συνδυασμό γαλακτοκομικών με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, όπως το σπανάκι, τα παντζάρια και τα πράσα. Κι αυτό γιατί όταν τα οξαλικά συνδυάζονται με το ασβέστιο, εμποδίζουν την απορρόφησή του.
Διατροφικός συνδυασμός #3: Ξηροί καρποί και τόφου
Ο τρίτος αυτός διατροφικός συνδυασμός αφορά κυρίως ανθρώπους που καταναλώνουν τροφές φυτικής προέλευσης, οι οποίοι πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις διατροφικές πηγές σιδήρου. Το τόφου είναι μια καλή πηγή σιδήρου για τα άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με το φυτικό οξύ που περιέχουν οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου.