3 ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΑ ΓΛΥΚΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ
Θέλεις να απολαύσεις ένα γλυκό χωρίς να επιβαρύνεις το διατροφικό σου πρόγραμμα; Εκτός φυσικά από την ποσότητα, παίζει ρόλο και το είδος που θα επιλέξεις.
Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να αισθανθούμε ατονία ή εξάντληση, κι έτσι να αναζητήσουμε άμεσα κάτι που θα μας δώσει ενέργεια. Υπάρχουν κι άλλες, βέβαια, που έχουμε απλώς μια έντονη λαχτάρα για γλυκό. Την ίδια ώρα, υπάρχει πάντα κι η σωστή διατροφή, που πρέπει να ακολουθούμε για να προσέχουμε αρχικά την υγεία μας, ύστερα τη γραμμή μας, ίσως και για να χάσουμε κάποια περιττά κιλά.
Αλλά είναι κρίμα να στερούμαστε συνεχώς τις αγαπημένες μας απολαύσεις, έτσι δεν είναι; Άλλωστε, οι περισσότεροι ειδικοί –αν όχι όλοι– σε κάθε εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής προτείνουν κι από ένα γλυκάκι, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι μια τέτοια απόλαυση «χωράει» άνετα στο πρόγραμμά μας.
Ειδικά αν πρόκειται για γλυκά με χαμηλές θερμίδες – και όχι, δεν αναφερόμαστε μόνο στα γλυκά χωρίς ζάχαρη! Ας δούμε τρία αγαπημένα και συγχρόνως υγιεινά ήδη γλυκών, που μπορούμε να απολαμβάνουμε με μέτρο και σύνεση.
Παγωτό
Υπάρχει καλύτερο πράγμα από το παγωτό; Μάλλον όχι! Ειδικά όταν γνωρίζεις ότι με μια μέτρια μπάλα παγωτό βανίλια και θα απολαύσεις το αγαπημένο σου γλυκό, και θα λάβεις μόνο 150 θερμίδες περίπου.
Σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη το παγωτό αποτελεί μια πραγματικά υγιεινή επιλογή, που ξεπερνά ακόμη και το πολύσπορο κουλούρι.
Συγκεκριμένα, ειδικοί στη σχολή Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής στο Tufts ανέπτυξαν μια «Πυξίδα Τροφίμων», σύμφωνα με την οποία κατέταξαν κάποια είδη τροφής από το 1 έως το 100 με βάση τη διατροφή τους αξία. Όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός, τόσο πιο υγιεινό ήταν το φαγητό. Στα αποτελέσματα βλέπουμε πως ένα χωνάκι με ξηρούς καρπούς και παγωτό σοκολάτα παίρνει τη βαθμολογία 37, την ίδια στιγμή που ένα πολύσπορο κουλούρι με σταφίδες έλαβε 19.
Ζελέ
Το αιώνια «παρεξηγημένο» γλυκό μάλλον δεν σερβίρεται τυχαία στα νοσοκομεία. Κι αυτό γιατί συνιστά ένα από τα πιο «ελαφριά» γλυκά, με ελάχιστες θερμίδες (ένα μπολ ισούται με περίπου 150 θερμίδες) και απολαυστική γεύση.
Εκτός αυτού, η ζελατίνη φτιάχνεται από αμινοξέα που βρίσκονται κυρίως στα οστά και τους ιστούς των ζώων και είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων. Η ζελατίνη αποτελεί την κύρια πηγή απαραίτητων αμινοξέων για τους ανθρώπους. Το 1/3 της αποτελείται από γλυκίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες, ενώ βοηθά και να κοιμηθούμε πιο εύκολα!
Μαύρη σοκολάτα
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που κάνουν τη μαύρη σοκολάτα τόσο θρεπτική είναι ο σίδηρος, απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, καθώς και η υψηλή περιεκτικότητά της στα αντιοξειδωτικά του κακάο, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνουν τη ροή του αίματος, τα επίπεδα της χοληστερόλης και συγχρόνως προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου.
Κάτι ακόμη που θα πρέπει να γνωρίζουμε για το νούμερο ένα γλυκό της καρδιάς μας είναι ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει 50-90% κακάο και ζάχαρη, σε αντίθεση με τη σοκολάτα γάλακτος που περιέχει 10-50% κακάο, γάλα και ζάχαρη. Τέλος, 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας προσδίδουν μόνο 160 θερμίδες περίπου!
Δυο πράγματα που πρέπει να θυμάσαι
Πρώτον, καμία τροφή δεν είναι «καλή» ή «κακή». Στην πραγματικότητα, όλες οι τροφές «χωρούν» στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής ενός υγιούς ατόμου, αρκεί να καταναλώνονται με σύνεση. Μέτρον άριστον, όπως συχνά λέμε.
Το δεύτερο που πρέπει να προσέξεις είναι να επιλέγεις σωστά τις τροφές που καταναλώνεις. Σε αυτό χρησιμεύουν οι ετικέτες που θα βρεις σε κάθε συσκευασία, στις οποίες αναγράφονται τα συστατικά των τροφίμων. Έτσι, θα είσαι σίγουρος ότι έχεις κάνει τη σωστή επιλογή για τον οργανισμό σου!