ΟΙ 15 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
Η διατροφή είναι ισχυρό όπλο για πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Είναι ένα θέμα σύνθετο, αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε από 15 βασικές αρχές.
Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Η διατροφή αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία της υγείας, την πρόληψη του καρκίνου και την μείωση της πιθανότητας για μετάσταση ή επανεμφάνιση σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο.
Αυτό ακριβώς είναι το θέμα του βιβλίου μου με τίτλο Anticancer – Η Προληπτική Δύναμη των Τροφών. Συνεχώς νέες έρευνες φέρνουν στο τραπέζι νέα δεδομένα και αναζητούν την επόμενη «θαυματουργή» τροφή. Μερικές φορές, ό,τι πιστεύαμε ανατρέπεται και καλούμαστε να αναθεωρήσουμε πεποιθήσεις και πρακτικές.
Αν πάντως θέλαμε να συνοψίσουμε κάποιες βασικές αρχές αντικαρκινικής διατροφής, θα εστίαζα στα εξής:
1. Αποκτήστε και διατηρήστε ένα υγιές βάρος, κάνοντας θετικές και μόνιμες αλλαγές στη διατροφή και αυξάνοντας την άσκηση.
2. Ελέγχετε ανά έτος τα επίπεδα της βιταμίνης D στις αιματολογικές σας εξετάσεις. Τα επίπεδα της βιταμίνης D πρέπει να είναι γύρω στο 50-70 ng/ml καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
3. Να καταναλώνετε 2-3 μερίδες φρούτων και 3-7 μερίδες λαχανικών τη μέρα.
4. Αυξήστε τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας, όπως το πράσινο τσάι, το σελήνιο (λαμβάνεται ικανοποιητική ποσότητα με 1-2 καρύδια Βραζιλίας ημερησίως), τα μούρα, το κακάο, τα 5. μεσογειακά βότανα (όπως το δεντρολίβανο, η ρίγανη και το θυμάρι), η κανέλα Κεϋλάνης, τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή κ.λπ.
5. Συμπεριλαμβάνετε σταυρανθή λαχανικά στη διατροφή σας τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, όπως π.χ. το μπρόκολo, το κουνουπίδι, το λάχανο και η λαχανίδα (κέιλ).
6. Αν είναι εφικτό, επιλέγετε βιολογικά προϊόντα για να αποφύγετε τη μόλυνση από παρασιτοκτόνα, εντομοκτόνα κ.λπ.
7. Προσπαθήστε να τρώτε θεραπευτικά μανιτάρια δύο φορές την εβδομάδα. Επιλέξτε σιτάκε, μαϊτάκε, πορτομπέλο ή πλευρώτους (είναι πλούσια σε β-γλυκάνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό).
8. Προσθέστε συχνά σκόρδο στα φαγητά σας, μαζί με κρεμμύδια και πράσα.
9. Να καταναλώνετε καθημερινά μια προβιοτική τροφή, ρόφημα ή συμπλήρωμα. Μερικές καλές επιλογές είναι το κεφίρ, το απλό πρόβειο γιαούρτι, το μηλόξιδο ή τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το sauerkraut ή ξινολάχανο).
10. Προσθέστε στη διατροφή σας σπόρους, όπως οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος. Ιδιαίτερα ο λιναρόσπορος βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.
11. Περιορίστε την ποσότητα της ζάχαρης, ακολουθώντας διατροφή με μη επεξεργασμένες τροφές. Να αποφεύγετε τα απλά σάκχαρα, όπως τα γλυκά ροφήματα, τα επιδόρπια, τις μεγάλες ποσότητες μελιού, χυμούς με πολλά φρούτα κ.λπ. Περιορίστε τα γλυκά σε ειδικές περιστάσεις.
12. Περιορίστε το κόκκινο κρέας σε 300-500 γρ. μαγειρεμένο κρέας την εβδομάδα και προσπαθήστε να καταργήσετε εντελώς το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά).
13. Μειώστε την έκθεσή σας στο ΒΡΑ (συστατικό του πλαστικού), αποφεύγοντας τα πλαστικά δοχεία τροφών και ποτών. Χρησιμοποιείτε γυάλινα, πυρίμαχα, πορσελάνινα, κεραμικά ή ανοξείδωτα δοχεία για τις καυτές τροφές και τα υγρά, και ποτέ να μην ζεσταίνετε τα φαγητά σε πλαστικά δοχεία.
14. Μην καταναλώνετε τροφές σε κονσέρβες, διότι οι περισσότερες κονσέρβες είναι επικαλυμμένες εσωτερικά με ρητίνες που περιέχουν ΒΡΑ. Μερικά παραδείγματα είναι τα ψάρια όπως ο τόνος και οι σαρδέλες, οι σούπες, το καλαμπόκι κ.λπ.
15. Αποφεύγετε καθαριστικά σπιτιού και καλλυντικά με αρώματα.
Η Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine. Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 ξεκινούν τα live διαδικτυακά σεμινάρια διατροφής που οργανώνει, με θέμα τον ρόλο της διατροφής στην υγεία και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες των τροφών.