13 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
Ευεξία και καλή υγεία έχουν τη βάση τους στη σωστή διατροφή. Αυτές οι 13 τροφές βοηθούν άμεσα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Αρκεί να τρώμε ορισμένες καθημερινά.
Το «είμαστε ό,τι τρώμε» δεν είναι μια φράση που πρέπει να αψηφήσουμε. Το να παραμείνουμε υγιείς σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις τροφές που προσλαμβάνουμε. Η υγιεινή διατροφή μάς βοηθάει να μην αρρωσταίνουμε συχνά από γρίπη ή και κρυολόγημα, άρα να είμαστε υγιείς βραχυπρόθεσμα. Αλλά και μακροπρόθεσμα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης μιας χρόνιας ασθένειας.
Αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν τη σχέση της μεσογειακής διατροφής, μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την καλή υγεία. Ενώ άλλες συνδέεουν τη ζάχαρη και τις έτοιμες τροφές με σοβαρούς κινδύνους ασθενειών.
«Για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σημαντικό να είμαστε εκ των προτέρων εφοδιασμένοι. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται μια ποικιλία στη διατροφή μας», αναφέρει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Εύα Τσάκου.
Τροφοδοτώντας το σώμα μας με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να εξασφαλίζουμε ευεξία και μακροζωία, χωρίς καμία υπερβολή.
Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας
Πώς θα μπορούσε αυτό να εφαρμοστεί πρακτικά στην καθημερινότητά μας; Υπάρχουν 13 τροφές που περιέχουν κάποιο από τα παραπάνω ωφέλιμα συστατικά και σας συστήνουμε να τρώτε 3–5 από αυτές καθημερινά. Σύντομα, μάλιστα, θα διαπιστώσετε ότι δεν θα σας λείπουν τόσο τα γλυκά, τα επεξεργασμένα και τα λιπαρά τρόφιμα.
– Φασόλια και όσπρια
Όλων των ειδών. Πράσινα, μαυρομάτικα, γίγαντες, κόκκινα φασόλια, ρεβύθια και φακές. Τα φασόλια είναι πλούσια σε έναν τύπο αντιοξειδωτικού που ονομάζεται πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που επηρεάζουν ένα ευρύ φάσμα διαδικασιών στο σώμα, από τη φλεγμονή μέχρι τη φυσική γήρανση και τον καρκίνο.
– Χόρτα και λαχανικά
Δεν υπάρχει γιατρός που να μην συμφωνεί στην αναγκαιότητα των χόρτων και των λαχανικών για την υγεία. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ίνες βελτιώνει την υγεία του εντέρου, η χλωροφύλλη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτρέπει τον καρκίνο και προστατεύει το δέρμα από τους ιούς. Εντάξτε οπωσδήποτε ένα από αυτά στο καθημερινό σας τραπέζι. Από τα βλήτα και το σπανάκι, μέχρι το λάχανο και το μαρούλι. Εκείνα με το σκούρο πράσινο χρώμα είναι ακόμη καλύτερα.
– Γλυκοπατάτες
Μια μεσαία γλυκοπατάτα (130 γρ.) περιέχει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Α που απελευθερώνει, η γλυκοπατάτα συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Απλώς αντικαταστήστε τις κλασικές πατάτες με αυτές.
– Ξηροί καρποί
Τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, ο ηλιόσπορος, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, τα Brazilian nuts, τα κάσιους είναι όλα ωφέλιμα και πλούσια σε βιταμίνη Ε.
– Ελαιόλαδο
Έξτρα παρθένο στο μαγείρεμα και ιδανικά αγουρέλαιο στις σαλάτες. Ο βασιλιάς της μεσογειακής διατροφής έχει αποδεδειγμένα ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες.
– Νιφάδες βρόμης
Η βρόμη είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το ασβέστιο, τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα. Οι νιφάδες της βρόμης είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου.
– Τσάι (του βουνού & πράσινο)
Έρευνες έχουν δείξει ότι το γένος Sideritis scardica, το γνωστό ελληνικό τσάι του βουνού, χάρη στις πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή που περιέχει ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Επίσης, έχει πιθανόν αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού. Όποιο από τα δύο κι αν προτιμήσετε, θα σας κάνει καλό!
– Κριθάρι
Το κριθάρι ήταν ένα από τα πρώτα δημητριακά που καλλιεργήθηκαν, και για χιλιάδες χρόνια αποτελούσε μια από τις κύριες τροφές της ανθρωπότητας. Είναι ένας θρεπτικός καρπός, πλούσιος σε πολύτιμα συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, και αποτελεί τροφή που συμβάλλει στη διατήρηση της συνολικής υγείας του οργανισμού. Το κριθάρι περιέχει βιταμίνη Β3 (νιασίνη), Β1 (θειαμίνη), σελήνιο, χαλκό και μαγνήσιο, στοιχεία που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, άρα βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία. Προτιμήστε λοιπόν κρίθινο ψωμί ή παξιμάδια στην καθημερινή σας διατροφή.
– Φρούτα
Αυτό πιθανότατα το γνωρίζετε από την παιδική σας ηλικία. Η κατανάλωση των φρούτων είναι από τις πιο βασικές διατροφικές οδηγίες για όλο τον πληθυσμό, ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικής κατάστασης και νοσημάτων. Έχει αποδειχθεί ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα μπορεί να συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στον έλεγχο της υπέρτασης, ακόμη και στην πρόληψη του καρκίνου. Οι δράσεις τους οφείλονται κυρίως στις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν.
– Κουρκουμάς
Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάει σε προβλήματα όπως αρθρίτιδες, δερματοπάθειες, καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ ενισχύει τη γνωστική λειτουργία. Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε ως καρύκευμα σε όσπρια, στο ρύζι και στα ψητά λαχανικά. Ταιριάζει με το βραστό ή ψητό ψάρι, το κοτόπουλο και το κόκκινο κρέας. Μπορούμε, ακόμα, να ρίξουμε μικρή ποσότητα σε σούπες, smoothies, μάφιν, scrambled eggs και στο τσάι μας. Χρειάζεται όμως και προσοχή στην κατανάλωση του κουρκουμά.
– Σκόρδο
Το σκόρδο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα κρεμμύδια και τα πράσα, και περιέχει μια ουσία γνωστή ως αλισίνη, η οποία όταν καταναλώνεται τακτικά, βελτιώνει τη συνολική υγεία. Το σκόρδο περιέχει μαγγάνιο, βιταμίνες Β6 και C, σελήνιο και φυτικές ίνες. Ενδείκνυται για την καταπολέμηση και την πρόληψη των ιών του κοινού κρυολογήματος, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τη συντήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Ωστόσο, τα οφέλη του είναι πολύ περισσότερα και σε άλλους τομείς της υγείας, όπως η ηπατική λειτουργία, το δερματικό έκζεμα, ακόμη και ο έλεγχος του στρες.
– Μανιτάρια shiitake
Τα περισσότερα μανιτάρια έχουν αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, τα συγκεκριμένα όμως έχει βρεθεί ότι θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενδεχομένως χάρη στους πολυσακχαρίτες και τη βιταμίνη D που περιέχουν. Επιπλέον, ενισχύουν την οστική πυκνότητα και δυναμώνουν την καρδιά.
– Κατσικίσιο γάλα
Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η θρεπτική του αξία σε σχέση με το αγελαδινό. Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι χάρη στη σύστασή του είναι πιο συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό. Το κατσικίσιο γάλα είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο και σελήνιο, στοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.