10 ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΟΥ
Τα μπαχαρικά μπορούν πραγματικά να απογειώσουν ένα πιάτο, δίνοντας άρωμα και γεύση σε ό,τι μαγειρεύουμε. Κράτα τη βασική δεκάδα που χρειάζεσαι στην κουζίνα σου και προσάρμοσε τη χρήση τους στα δικά σου γούστα.
Συχνά πυκνά γνωστοί και φίλοι μού κάνουν την ίδια ερώτηση: ποια είναι τα βασικά μπαχαρικά που πρέπει να έχει κανείς στο ντουλάπι του για να είναι καλυμμένος; Ως επαγγελματίας μαγείρισσα, μπορώ να πω ότι τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά βότανα είναι η ζωή μου και ένα ντουλάπι μόνο στην κουζίνα μου δεν αρκεί τα χωρέσει όλα!
Υπάρχουν όμως κάποια μπαχαρικά που θεωρούνται βασικά και καλύπτουν τις ανάγκες μιας απλής ελληνικής κουζίνας. Μπαχαρικά-σωτήρες που απογειώνουν εύκολα και απλά τα καθημερινά μας πιάτα αλλά και τα γλυκά.
Σημαντικό είναι να προμηθευόμαστε καλής ποιότητας μπαχαρικά, με έντονα αρώματα, και να τα αποθηκεύουμε σωστά κλεισμένα σε βάζα ή σε τσίγκινα κουτάκια που κλείνουν ερμητικά. Δεν ξεχνάμε ότι εκτός από υπέροχες γεύσεις και αρώματα, όλα τα μπαχαρικά έχουν και φαρμακευτική χρήση και είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Τα βασικά μπαχαρικά που πρέπει να έχουμε πάντα στο σπίτι είναι δέκα.
1. Μαύρο πιπέρι
Παρέα με το αλάτι, το μαύρο πιπέρι είναι το Α και το Ω όλων των συνταγών. Το μαύρο πιπέρι το βάζουμε σχεδόν παντού στη μαγειρική και το χρειαζόμαστε σε σκόνη αλλά και σε κόκκους, ώστε να έχουμε φρεσκοτριμμένο μυρωδάτο πιπέρι που κάνει τη διαφορά στο τέλος σε πιάτα όπως ζυμαρικά, ριζότο, ψητά κρέατα, ακόμα και στο τηγανητό αβγό.
2. Κανέλα
Στην ελληνική κουζίνα μπαίνει και σε συνταγές όπως σάλτσες ντομάτας, κιμά, στα κοκκινιστά γενικότερα, σε μαρινάδες, σε πιλάφια, σε γεμίσεις κ.ά. Είναι επίσης απαραίτητο μπαχαρικό για ζαχαροπλαστική. Η κανέλα είναι υπέροχη σε κέικ, μπισκότα, τάρτες, πίτες, αλλά και σε παντός ειδών κρέμες, από ρυζόγαλα μέχρι γαλατόπιτα, ακόμα και σε απλές κομπόστες.
Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ακόμα και σε τσάι, στον καφέ αλλά και σε φρέσκα smoothies. Η μυρωδάτη κανέλλα θα σου λύσει τα χέρια και θα σου φτιάχνει πάντα τη διάθεση με το υπέροχο άρωμά της! Προτιμούμε την κανέλα Κεϋλάνης, που έχει περισσότερα ευεργετικά στοιχεία και δυνατότερο άρωμα, ενώ προτείνω να έχουμε στο σπίτι και ξυλάκια και σκόνη.
3. Γαρίφαλο
Συχνά πάει χεράκι-χεράκι με την κανέλα, σε συνταγές φαγητών και γλυκών. Η χρήση του είναι αντίστοιχη με της κανέλας, αλλά μπαίνει σε μικρότερη ποσότητα γιατί είναι έντονο.
4. Δάφνη
Η δάφνη χρησιμοποιείται σε αμέτρητες συνταγές μαγειρικής και είναι σίγουρα ένα υλικό-κλειδί της μεσογειακής κουζίνας και όχι μόνο. Μπαίνει σε σούπες, μαγειρευτά, λαδερά, ψητά, μαρινάδες κ.ά. Επίσης, τα φύλλα της χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην καλύτερη συντήρηση αποξηραμένων φρούτων, όπως σύκα και σταφίδες.
5. Ρίγανη
Η βασίλισσα της ελληνικής κουζίνας, με αμέτρητες χρήσεις στη μαγειρική, από μαγειρευτά μέχρι ψητά, ενώ μπαίνει βέβαια και σε σαλάτες ή άλλα πιάτα ως γαρνιτούρα. Πάντα προτιμώ την άγρια ρίγανη την οποία φροντίζω να μαζεύω και να αποξηραίνω εγώ η ίδια, ή να την προμηθεύομαι στις διακοπές μου στα ελληνικά νησιά. Αξίζει να τονίζουμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες της ρίγανης, η οποία έχει πολύ σημαντική αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση, ενώ χρησιμοποιείται και σαν φυτικό αντιβιοτικό.
6. Κίμινο
Το κίμινο είναι ένα ενδιαφέρον μπαχαρικό που χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους και δίνει ένα πιο εξωτικό άρωμα στο φαγητό. Το βάζουμε σε παραδοσιακές συνταγές, όπως σουτζουκάκια, σε πίτες, σε ψωμιά, σε συνταγές με αρνί και σε όσπρια. Το βάζω επίσης σε ντρέσινγκ για σαλάτες και σε ντιπς όπως χούμους. Ταιριάζει πολύ με γιαούρτι (σε αλμυρές συνταγές), ενώ είναι απαραίτητο συστατικό σε συνταγές για ινδικά κάρι. Είναι επίσης ευεργετικό για τη λειτουργία του μεταβολισμού και ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
7. Μοσχοκάρυδο
Αγαπημένο μπαχαρικό και απαραίτητο συστατικό σε μπεσαμέλ! Χρησιμοποιείται σε αλμυρές και γλυκιές συνταγές αλλά με μέτρο, γιατί η γεύση και το άρωμά του είναι αρκετά έντονα. Προτιμώ να το αγοράζω ολόκληρο (τον καρπό του) και να το τρίβω επί τόπου όπου το χρειάζομαι, για να διατηρεί πιο ζωντανό το άρωμά του.
8. Πάπρικα
Εδώ θέλω ποικιλία! Και πικάντικη και γλυκιά και καπνιστή. Ανάλογα με τα γούστα μας μπορούμε να επιλέξουμε ποιο είδος μας είναι πιο χρήσιμο!
9. Θυμάρι
Το «ξαδερφάκι» της ρίγανης, με υπέροχο άρωμα που ταιριάζει υπέροχα με κρέατα, ψάρια, αλλά και λαχανικά. Μπαίνει και σε σαλάτες, σε ψωμιά, πίτες, μαγειρευτά, αλλά το φόρτε του και η πιο συνήθης χρήση του είναι σε ψητά κρέατα, ψάρια και πουλερικά.
10. Βανίλια
Αγαπημένο συστατικό των γλυκών αλλά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και σε smoothies, κοκτέιλ, τσάι και καφέ, όπως και σε ιδιαίτερες αλμυρές συνταγές με γλυκιές νότες. Φυσικά, προτιμώ την αληθινή βανίλια και όχι το χημικό άρωμα ή τη βανιλίνη.