iStock

10 ΑΠΙΘΑΝΑ TIPS ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΞΑΝΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΤΕ

Αν οι λεπτομέρειες κάνουν πράγματι τη διαφορά, εμείς βρήκαμε τα tips μαγειρικής που θα απογειώσουν από εδώ και στο εξής το κάθε σου πιάτο.

Δεν υπάρχει τομέας που να ισχύει περισσότερο το ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, από αυτόν της μαγειρικής. Μισή κουταλίτσα μπαχαρικού μπορεί να μεταμορφώσει μια ολόκληρη κατσαρόλα φαγητού. Ένα παραπάνω λεπτό βρασίματος έχει καταστρέψει το αβγό ποσέ. Και μία τηγανιτή πατάτα, πόσο πιο νόστιμη θα ήταν αν είχε κοπεί μερικά χιλιοστά πιο λεπτή;

Στο βιβλίο του «Cooking Methods & Techniques: A Crash Course on How to Cook Delicious Food at Home for Beginners», ο food editor, Dim Nikov, δίνει ιδιαίτερη σημασία στις λεπτομέρειες, ειδικά σε αυτές που οι «πρωτάρηδες» στη μαγειρική αγνοούν. Ξεφυλλίζοντάς το, πέρα από διάφορα γνωστά tips, συγκεντρώσαμε και ορισμένα που δεν είχαμε ξανακούσει και που μπορούν πραγματικά να περάσουν τη μαγειρική σου σε άλλο επίπεδο.

10 tips μαγειρικής που αξίζει να δοκιμάσεις

  • Το μυστικό για να γίνει το σπιτικό φαγητό πραγματικά νόστιμο είναι στο μαγείρεμα να προσθέσεις κάτι ξινό, κάτι γλυκό και κάτι πικάντικο, π.χ. Κρασί/ξίδι, μέλι/σιρόπι σφενδάμου και νιφάδες μαύρου πιπεριού/κόκκινου τσίλι.
  • Όταν μαγειρεύεις με βότανα, να θυμάσαι ότι τα αποξηραμένα είναι πιο έντονα από τα φρέσκα. Χρησιμοποίησε, λοιπόν, το ένα τρίτο της ποσότητας αποξηραμένων βοτάνων, από αυτήν που θα χρησιμοποιούσες αν έβαζες φρέσκα βότανα.

10 απίθανα tips μαγειρικής που δεν είχες ξανακούσει ποτέ
iStock

  • Το κρέας αφού ψηθεί χρειάζεται να «ξεκουραστεί» για λίγα λεπτά πριν κοπεί. Οι μπριζόλες και τα φιλέτα πρέπει να ξεκουραστούν για 3-5 λεπτά. Τα πουλερικά για 15 λεπτά. Αυτή η «ανάπαυση» βοηθά τους χυμούς να αναδιανεμηθούν σε όλο το κρέας, διατηρώντας το ζουμερό.
  • Τα άμυλα είναι πιο εύγευστα όταν μαγειρεύονται al dente. Aν μαγειρευτούν πολύ, παύουν να είναι τραγανά στο εσωτερικό, όσο σφιχτά κι αν μοιάζουν εξωτερικά.
  • Το βούτυρο καίγεται σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία από το ζωικό λίπος ή το φυτικό λάδι επειδή περιέχει στερεά γάλακτος. Το διαυγασμένο βούτυρο (κλαριφιέ), όχι. Πρόκειται για το βούτυρο από το οποίο έχουν αφαιρεθεί τα στερεά κατάλοιπα απ’ το νερό και το γάλα. Μπορείς, μάλιστα, να το φτιάξεις και στο σπίτι βράζοντας το βούτυρό σου σε μέτρια φωτιά και διαχωρίζοντας τα στερεά απ’ το διαυγές λιπώδες υλικό του. Όλο αυτό το γράφουμε γιατί αν μια συνταγή περιλαμβάνει βούτυρο και απαιτεί υψηλή θερμοκρασία είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις βούτυρο κλαριφιέ ή να προσθέσεις κανονικό βούτυρο σε χαμηλή φωτιά προς το τέλος του μαγειρέματος.
  • Πριν προσθέσεις κονσερβοποιημένα όσπρια στο γεύμα σου, ξέπλυνέ τα κάτω από τη βρύση. Είναι προτιμότερο η περίσσεια νατρίου που έχουν οι κονσέρβες να καταλήξει στην αποχέτευση παρά στο σώμα σου.
  • Οι ψιλοκομμένες κονσερβοποιημένες ντομάτες δεν μαγειρεύονται καλά επειδή περιέχουν χλωριούχο ασβέστιο, έναn συσφιγκτικό παράγοντα που τις εμποδίζει να λιώσουν κατά τη διάρκεια της κονσερβοποίησης. Αγόραζε καλύτερα ολόκληρες ντομάτες σε βάζα και ψιλοκόβε τα εσύ με ένα κοφτερό μαχαίρι ή διέλυέ τα με τα χέρια σου πριν τα μαγειρέψεις.

10 απίθανα tips μαγειρικής που δεν είχες ξανακούσει ποτέ
iStock

  • Το ψήσιμο είναι καλύτερο όταν η ζύμη έρχεται σε ξαφνική επαφή με το ζεστό σκεύος ψησίματος. Για να γίνεις άριστος στο ψήσιμο πάρε μια πέτρα ψησίματος πίτσας ή μία λαμαρίνα ψησίματος. Θα κρατήσει τη ζέστη και θα τη μεταφέρει στα αρτοποιήματά σου φουσκώνοντάς τα, ώστε να γίνουν πιο τραγανά και πιο αφράτα.
  • Άφησε τη ζύμη σου να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου αφού τη ζυμώσεις και στη συνέχεια βάλ' την στο ψυγείο όλη τη νύχτα για ένα πιο ελαφρύ, πιο γευστικό αποτέλεσμα. Η ψύξη του ψυγείου θα επιβραδύνει τη ζύμωση της ζύμης, δίνοντάς της δομή και βελτιώνοντας το άρωμα και τη γεύση της.

10 απίθανα tips μαγειρικής που δεν είχες ξανακούσει ποτέ
iStock

  • Για ψητά λαχανικά με καραμελωμένη εξωτερική υφή και μαλακό εσωτερικό, βεβαιώσου ότι ο φούρνος σου έχει προθερμανθεί καλά και τα λαχανικά έχουν κοπεί ομοιόμορφα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.