ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΤΥΨΕΙΣ
Τι είναι αυτό που θα σας επιτρέψει να μετατρέψετε καθημερινά ροφήματα σε χριστουγεννιάτικες λιχουδιές; Κάντε μικρές αλλαγές στην ετοιμασία του καφέ, του τσαγιού ή του κρασιού, και απολαύστε τα στη χριστουγεννιάτικη εκδοχή τους!
Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα με πιάνει μια εορταστική μανία και προσπαθώ με διάφορες μεθόδους να μπω στο κλίμα των ημερών. Πέρυσι, για παράδειγμα, είχα βάλει σκοπό της ζωής μου να κάνω γλυκά με χριστουγεννιάτικα σχήματα. Μιας και αυτό πήγε αρκετά καλά, φέτος αποφάσισα να συνεχίσω την παράδοση και να αυτοσχεδιάσω φτιάχνοντας χριστουγεννιάτικα ροφήματα.
Γενικά, τα ροφήματα είναι μια εύκολη λύση με πολλά πλεονεκτήματα. Καταρχάς, κάνεις το σπίτι σου να μυρίζει Χριστούγεννα στο πι και φι. Ακόμη, δίνεις ένα ιδιαίτερο ύφος στο εορταστικό τραπέζι . Τρίτον, αν τα κάνεις στην υγιεινή εκδοχή τους (όπως και το τραπέζι συνολικά), τα απολαμβάνεις χωρίς τύψεις.
Αφού, λοιπόν, η αντίστροφη μέτρηση προς τα Χριστούγεννα και την αλλαγή του έτους έχει ήδη ξεκινήσει, έχω να προτείνω 5 ροφήματα ιδανικά για τις γιορτές, για διαφορετικές ώρες και περιστάσεις.
5 ιδέες για χριστουγεννιάτικα ροφήματα για όλες τις ώρες
1. Το ελληνικό «Glühwein» είναι πιο εύκολο απ' όσο νομίζεις
Αναπολώντας τα Χριστούγεννα που είχα περάσει στη Γερμανία πριν από μερικά χρόνια, αποφάσισα να φτιάξω μια αυτοσχέδια ελληνική εκδοχή του «Glühwein», δηλαδή αρωματικό ζεστό κόκκινο κρασί.
Βάζουμε στη φωτιά περίπου μια κούπα κόκκινο κρασί μαζί με κανέλα, κομμάτια πορτοκαλιού με τη φλούδα, 1 κ.γ. μέλι, κάρδαμο και λίγο τζίντζερ. Το αφήνουμε να πάρει βράση και μόλις αρχίζει να κοχλάζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αν δεν είσαι καλός στον αυτοσχεδιασμό ή στους υπολογισμούς «με το μάτι», μπορείς πάντα να ακολουθήσεις μια κλασική, σίγουρη και πετυχημένη συνταγή για αρωματικό χριστουγεννιάτικο κρασί, όπως αυτή του OW. Σε κάθε περίπτωση, θυμήσου να το καταναλώσεις ζεστό!
2. Ζεστή σοκολάτα στην υγιεινή εκδοχή της
Η ζεστή σοκολάτα δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήn εδώ τη λίστα. Προσωπικά, συνηθίζω να κάνω τη σοκολάτα μου πιο υγιεινή αποφεύγοντας τη ζάχαρη, την οποία αντικαθιστώ με μέλι.
Πιστή στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού, βάζω στο μπρίκι λίγο λιγότερο από 1 κούπα νερό, 2 κ.σ. κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης, φλούδες πορτοκαλιού και κανέλα. Το αφήνω να πάρει βράση και μόλις αρχίσει να κοχλάζει το κατεβάζω. Το σερβίρω στην κούπα στην οποία έχω βάλει 1 κ.γ. μέλι και στο τέλος προσθέτω περίπου ένα σφηνοπότηρο γάλα της αρεσκείας μου. Αν θέλεις η σοκολάτα να είναι πιο πηχτή, μπορείς να βάλεις περισσότερο γάλα και λιγότερο νερό.
Και σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να φτιάξεις μια ακόμα πιο σπέσιαλ εκδοχή της ζεστής σοκολάτας, που είναι και vegan.
3. Σαλέπι: το θεραπευτικό ρόφημα πασπαλισμένο με ευωδιαστή κανέλα
Το σαλέπι μού φέρνει αναμνήσεις από τα ταξίδια στην Τουρκία και την Κύπρο, αλλά και τις βόλτες στη Θεσσαλονίκη. Αν το πιεις με νερό (χωρίς γάλα) η γεύση του θυμίζει αρκετά τη γεύση του τσαγιού. Αν προσθέσεις γάλα, κανέλα και μέλι, όμως, γίνεται αρκετά πιο γλυκό αλλά και πιο «εορταστικό».
Το σαλέπι περιέχει αραβίνη, τραγακανθίνη και πολύ άμυλο, το οποίο διαλύεται στο νερό δημιουργώντας ένα παχύρρευστο υγρό. Θεωρείται θεραπευτικό ρόφημα, ιδιαίτερα ευεργετικό για την ανακούφιση του βήχα, του άσθματος αλλά και των πόνων του στομάχου.
Αν αναρωτιέσαι πώς να το φτιάξεις, να πούμε αρχικά ότι καλό είναι να προτιμήσεις την απλή σκόνη σαλέπι χωρίς ζάχαρη. Υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορείς να ακολουθήσεις, εδώ θα σου πω την πιο απλή και αυτή που κάνω συνήθως εγώ. Βάζεις 1 κούπα νερό στο μπρίκι μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζεις από τη φωτιά και το ρίχνεις στην κούπα μαζί με 1 κοφτό κ.γ. σαπέπι και ένα 1 κ.γ. μέλι, ανακατεύοντας γρήγορα. Θα δεις ότι το μείγμα θα αρχίζει να πήζει.
Μπορείς πάντα να κάνεις το ρόφημά σου πιο πλούσιο, αντικαθιστώντας το νερό με γάλα και προσθέτοντας τζίντζερ, ξυλάκια κανέλας και γαρίφαλα στο μείγμα καθώς είναι στη φωτιά. Επίσης, όσο πιο πολύ σαλέπι προσθέσεις, τόσο πιο πηχτό θα βγει το ρόφημα και το αντίστροφο, δηλαδή όσο λιγότερο τόσο πιο αραιό. Στο σερβίρισμα μην ξεχάσεις να πασπαλίσεις με ευωδιαστή κανέλα.
4. Φτιάξε τσάι Latte
Το τσάι έχει επίσης την τιμητική του στις γιορτές. Μια ιδέα είναι να φτιάξεις το δικό σου τσάι Latte, το οποίο θα είναι πιο υγιεινό, πιο ελαφρύ και θα μπορείς να το προσαρμόσεις στις γεύσεις σου.
Σε περίπου 500 ml φρεσκοβρασμένου νερού ρίξε 2 ξυλάκια κανέλας, λίγο κάρδαμο, 4 γαρίφαλα, λίγο τζίντζερ σε φέτες και 3 φακελάκια μαύρο τσάι. Άφησέ το για περίπου 10 λεπτά. Έπειτα, ζέστανε 500ml πλήρες γάλα ή γάλα καρύδας μαζί με 1-2 κ.σ. καστανή ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να αχνίζει, ανακάτεψε με ένα σύρμα προσπαθώντας να αφρατέψεις το μείγμα και να δημιουργήσεις αφρό (για το σκοπό αυτό κάποιοι χτυπούν το γάλα στο μπλέντερ).
Στη συνέχεια, σούρωσε το τσάι και ρίξε από πάνω το γάλα κρατώντας τον αφρό που έχει δημιουργηθεί για το τέλος. Πασπάλισε το ρόφημά σου με λίγη κανέλα.
5. Καφές με άρωμα Χριστουγέννων
Και πάμε στο τελευταίο ρόφημα, που είναι το ιδανικό αν θέλεις να απολαύσεις το τελετουργικό του πρωινού καφέ τις ημέρες των γιορτών.
Ένας απλός τρόπος για να εμπλουτίσεις τον καφέ σου κάνοντας τη γεύση του λίγο διαφορετική είναι ο εξής: Για 1 κούπα καφέ, ανακάτεψε σε ένα μπολ λίγο περισσότερο από 1 κ.σ. αλεσμένο καφέ, ζάχαρη κατά προτίμηση καστανή, λίγη κανέλα, γαρίφαλο αλεσμένο και κάρδαμο (όλα αλεσμένα). Ρίξε το μείγμα στο φίλτρο και φτιάξε τον καφέ σου όπως θα τον έκανες κανονικά.
Το αποτέλεσμα έχει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση. Μπορείς να σερβίρεις με σαντιγί και κομματάκια σοκολάτας (προαιρετικά).