ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Είναι ο Δεκέμβρης ο πιο γλυκός μήνας του χρόνου; Για κάθε γλυκατζή αυτής της ζωής η απάντηση είναι αυτονόητη. Και δεν είναι μόνο οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που παρελαύνουν σε σπίτια και γραφεία αυτές τις μέρες. Είναι και οι δίπλες και τα (νεοεισερχόμενα) πανετόνε που κάνουν τη ζημιά. Εμείς εδώ, όμως, θα σταθούμε στα πρώτα, τα κλασικά, και θα αναζητήσουμε τις καλύτερες διευθύνσεις για να τα προμηθευτούμε.

Μπαίνοντας στον φούρνο της γειτονιάς μου, η μυρωδιά από το φρέσκο βούτυρο δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Όπως και η θέα του ταψιού που ξεχειλίζει από τους ολόλευκους κουραμπιέδες. Δεν αντιστέκομαι. Πέντε κουραμπιέδες και ισάριθμα μελομακάρονα, που έχουν βγει λίγο νωρίτερα, μπαίνουν σε δυο διαφορετικά κουτιά (για να μην μπερδευτούν!) σημαίνοντας την έναρξη της εορταστικής περιόδου με τον πιο γλυκό τρόπο.

Ποιο είναι το μυστικό για έναν καλό κουραμπιέ; Ρωτάω την κυρία Αλέκα που με εξυπηρετεί και, αφού κοντοστέκεται για ένα δευτερόλεπτο, λέει με απόλυτη σιγουριά: «Ε, το φρέσκο βούτυρο γάλακτος». Αμέσως συμπληρώνει: «Και τα καλοκαβουρδισμένα αμύγδαλα. Αυτά τα δυο στοιχεία δίνουν όλη τη νοστιμιά». Πράγματι, στη δική τους χορταστική εκδοχή, οι κουραμπιέδες είναι μεγαλούτσικοι, μακρόστενοι, θυμίζουν τελικό σίγμα, και τα αμύγδαλα στο εσωτερικό τους είναι χοντροκομμένα. Τα νιώθεις και τα ευχαριστιέσαι! Όσο για το βούτυρο, το μυρίζεις και το γεύεσαι. Θερμιδογόνο ποίημα! Αλλά τι να κάνουμε; Χρειάζονται και αυτές οι θερμίδες που και που. Κάνουν καλό στην ψυχή.

Κάπως έτσι ξεκίνησε ετούτο εδώ το ρεπορτάζ. Από τα Άνω Πετράλωνα και τον Φούρνο της Αλέκας (Αιολέων 39, τηλ. 2109519976), όπου θα βρείτε παρεμπιπτόντως και ένα από τα ωραιότερα ξινά προζυμένια ψωμιά της Αθήνας. Τόσο στις γειτονιές όσο και στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν εκείνοι οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία που μας γλυκαίνουν κάθε Χριστούγεννα, εκτελώντας συνταγές που κληρονόμησαν από τις παλαιότερες γενιές – γεύσεις που κρατούν ζωντανή την παράδοση, τη μνήμη και οπωσδήποτε την όρεξη.

– Η Στάνη

Έχοντας περάσει αμέτρητες φορές πια από τη Στάνη και έχοντας δοκιμάσει από το κλασικό πρόβειο γιαούρτι με μέλι και καρύδι μέχρι το ρυζόγαλο, τη μουσταλευριά, το απίθανο ανθόγαλο με μέλι και τριμμένο αμύγδαλο (αυτό κανονικά θα έπρεπε να απαγορευτεί από μια ηλικία και πάνω), αλλά και το γαλακτομπούρεκο, τους λουκουμάδες και όλες τις old school πάστες που φτιάχνουν καθημερινά, τι θα μπορούσα να πω για τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα; Ότι όταν περάσεις από εδώ Χριστούγεννα, μαζί με όλα τα άλλα, προμηθεύεσαι και τα εορταστικά παραδοσιακά γλυκίσματα –φρέσκα, τραγανά και νόστιμα– για το σπίτι. Και τα ευχαριστιέσαι όπως και όλα.

Κουραμπιέδες Η Στάνη

Καλή πρώτη ύλη, μεγάλη κατανάλωση (τη Στάνη τη γνωρίζουν πλέον και όλοι οι foodies τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα), γρήγορο και φιλικό σέρβις που θυμίζει κάτι από τα παλιά, όπως και ολόκληρο το μαγαζί που πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία του το 1931 στον Πειραιά και μετακόμισε στην Αθήνα, μετά τον πόλεμο, στα τέλη της δεκαετίας του '40.

Εδώ στη «σκοτεινή» πια, μα και τόσο «νόστιμη» εξαιτίας της Στάνης, οδό Μαρίκας Κοτοπούλη, κάτω από την Ομόνοια, θα εκπλαγείτε με το πόσος κόσμος έρχεται καθημερινά για καφέ και γλυκό. Μεταξύ αυτών, και η αφεντιά μου με τον μικρότερο γιο μου, τον μεγαλύτερο γλυκατζή της οικογένειας.

Η Στάνη: Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ. 2105233637

– Αφοί Ασημακόπουλοι

Δεν θυμάμαι πότε πρωτοδοκίμασα σοκολατάκια από τον Ασημασκόπουλο στα Εξάρχεια. Πρέπει να ήμουν φοιτήτρια. Θυμάμαι όμως πολύ καλά πώς έλιωνε η μαύρη σοκολάτα στο στόμα, όπως και ότι έχω περάσει αμέτρητες φορές έκτοτε το κατώφλι του ιστορικού ζαχαροπλαστείου.

μελομακάρονα Αφοί Ασημακόπουλοι

Με τον κύριο Θανάση στο τιμόνι, τρίτη γενιά Ασημακόπουλος, τις κόρες του Τζένη και Παναγιώτα, αλλά και τον ανιψιό του Βασίλη, την τέταρτη γενιά της οικογένειας να ακολουθεί πιστά τα βήματά του, δημιουργούν απίθανα γλυκά όλο τον χρόνο και αποτελούν μια από τις αγαπημένες χριστουγεννιάτικες στάσεις μας στη διάρκεια των γιορτών.

«Η συνταγή μας για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες κρατάει πάνω μισό αιώνα», μου λέει ο κ. Θανάσης, εξηγώντας ότι οι κουραμπιέδες τους είναι οι κλασικοί στρογγυλοί με φρέσκο βούτυρο και αμύγδαλο και τα μελομακάρονα είναι τα παραδοσιακά οβάλ μπισκότα με μέλι και καρύδι. Ως προς τα τελευταία φτιάχνουν και μια παραλλαγή, μικρότερα σε μέγεθος και γεμιστά με καρύδι. Και σταματούν εκεί.

Το εορταστικό μενού συμπληρώνουν οι φρεσκοτηγανισμένες χειροποίητες δίπλες, τα σοκολατένια δέντρα, σπίτια και φιγούρες που απευθύνονται στους μικρότερους εξ ημών, το τσουρέκι, αλλά και οι πεντανόστιμες βασιλόπιτες που βρίσκουμε καθώς πλησιάζει η Πρωτοχρονιά.

Αφοί Ασημακόπουλοι: Χαριλάου Τρικούπη 82, Eξάρχεια, τηλ. 2103610092

– Sweet Alchemy by Stelios Parliaros

Έχουν περάσει 14 χρόνια από εκείνον τον Δεκέμβρη που ο Στέλιος Παρλιάρος μάς σύστησε το νέο του «σπίτι» επί της οδού Ηροδότου στο Κολωνάκι. Και δεν ξέρω κι εγώ πόσες φορές έκτοτε έχω σταθεί μπροστά από τη βιτρίνα της αλλιώτικης αυτής μπουτίκ και πόσες άλλες έχω μπει μέσα για ένα γλυκάκι (ή και περισσότερα, αν το επιτρέπει η περίσταση). Από αυτά που πρώτα τα φωτογραφίζεις, έπειτα τα καταναλώνεις κι ύστερα αρχίζεις να τα σκέφτεσαι εμμονικά μέχρι την επόμενη φορά.

Παρλιάρος

Έτσι και τα Χριστούγεννα, με την παράδοση «να συνομιλεί» με τη μοντέρνα ζαχαροπλαστική του Παρλιάρου και όλους εμάς να σχηματίζουμε ουρά για να προμηθευτούμε τα απαραίτητα. Η αρχή γίνεται με την απίθανη χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα που περιέχει πορτοκάλι, cranberries, κουκουνάρια, ρούμι, βανίλια Ταϊτής και πολλά μπαχαρικά, και μπορεί να συνοδεύσει ακόμα και τη γαλοπούλα.

Όσο για τη συνέχεια, και πριν περάσουμε στους κουραμπιέδες, που εδώ φτιάχνονται με βανίλια Ταϊτής και καραμελωμένα αμύγδαλα ελαφρώς αλατισμένα (και είναι ένα ποίημα), και τα μελομακάρονα, στα οποία ακολουθείται η κλασική συνταγή (σπιτικά και υπέροχα), το εορταστικό μενού του Παρλιάρου έχει και άλλα πολλά καλά. Έχει gingerbread cookies, σοκολατένιες και φρουτένιες μπάλες (οι τελευταίες με σοκολάτα και σμέουρο, φράουλα και passion fruit), chocolate crackers με τζιαντούγια και κροκάν αμυγδάλου, σοκολατένια δέντρα με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, σοκολατένιο σαλάμι με τζιαντούγια, καραμελωμένα αμύγδαλα, cranberries και μπισκότα, και χειροποίητο λικέρ. Χριστουγεννιάτικη γευστική κόλαση!

Sweet Alchemy by Stelios Parliaros: Ἡροδότου 24, Κολωνάκι, τηλ. 2107240205

– Rita’s Cookies

Συνεχίζοντας με την έτερη γειτονιά μου, τη Νίκαια, η κυρία Ρίτα Αμιραλιάν, φτιάχνει κουραμπιέδες όλο τον χρόνο, με τη διαφορά ότι δεν τους ζαχαρώνει. Η άχνη ζάχαρη πασπαλίζεται μέσα στο κουτί, σε περιορισμένη μάλιστα ποσότητα, γεγονός που βγαίνει και στη γλυκιά-άγλυκη γεύση τους. Και τα μελομακάρονα (τη συνταγή τους δηλαδή) τα φτιάχνει καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά αμέλωτα. Το σιρόπι μπαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οπότε και γίνονται ανάρπαστα.

Κουραμπιέδες

Διάσημη για τα μπισκότα, τα κουλουράκια και τα τσουρέκια της, η κυρία Ρίτα έλκει την καταγωγή της από τον Λίβανο και ζει στην Ελλάδα περισσότερα από 45 χρόνια. Πλέον, δημιουργεί τις περιζήτητες λιχουδιές της μαζί με την κόρη της με το ωραίο αρμένικο όνομα Ντατέβ (Αρμένης γαρ ο σύζυγος της κυρίας Ρίτας).

Στις λεπτομέρειες, οι κουραμπιέδες της κυρίας Ρίτας είναι μακρόστενοι μεν, μικροσκοπικοί δε, υπολογίστε περί τα 50 κομμάτια στο κιλό, και τρώγονται σε μια μπουκιά.

Rita’s Cookies: Δομοκού 40Α, Νίκαια, τηλ. 2104912323

– Serano

Είναι από τις σταθερές «γλυκιές» αξίες στην περιοχή του Ζωγράφου. Από τα ζαχαροπλαστεία εκείνα που επισκέπτεσαι με κάθε αφορμή ή και χωρίς αφορμή. Μια οικογενειακή επιχείρηση που του χρόνου συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής και πλέον την «τρέχει» η τρίτη γενιά της οικογένειας Μπότσιου.

κουραμπιέδες Serano

Εδώ θα βρείτε όλο τον χρόνο ένα από τα καλύτερα τσουρέκια της Αθήνας, συγκλονιστικό γαλακτομπούρεκο, πουτίγκα και όλες τις κλασικές πάστες που θυμάστε από την παιδική σας ηλικία, όπως η σοκολατίνα γλασέ.

Εδώ θα βρείτε, όμως, και τα ονομαστά μελομακάρονα Serano, τα οποία πρώτα μπαίνουν στο κουτί σαν μπισκότα και ύστερα μελώνονται, παραμένοντας τραγανά για μέρες (αν και δύσκολα αντιστέκεσαι σε αυτή τη νοστιμιά για να τα κρατήσεις... μέρες).

Το ίδιο συμβαίνει και με τις δίπλες. Καλό θυμαρίσιο μέλι και φρεσκοτριμμένο καρύδι ολοκληρώνουν τη συνταγή τους, για να περάσουμε στη συνέχεια στους βουτυράτους και μυρωδάτους κουραμπιέδες, που στη δική τους εκδοχή είναι στρογγυλοί και με καβουρντισμένο αμύγδαλο, όπως θέλει η παράδοση.

Serano: Ξενίας 34, Ζωγράφου, τηλ. 2107775703

– Σκαφίδας

Είναι αυτό το old school ζαχαροπλαστείο που στέκει σε μια γωνία της πλατείας Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη (ένα από τα πιο hot σημεία της Αθήνας τελευταία) και έχει δει τη γειτονιά του να αλλάζει χίλιες φορές. Είναι επίσης το ζαχαροπλαστείο όπου το περασμένο καλοκαίρι είδα, λαχτάρησα, δοκίμασα και δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο ωραίο (και όχι λιγωτικό) είναι το παγωτό παρφέ. Το δικό του παρφέ. Ένα παγωτό που νόμιζα ότι είχε μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

μελομακάρονα Σκαφίδας

Ας πάμε όμως στα Χριστούγεννα. Στους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις δίπλες με την υπογραφή Σκαφίδας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι κουραμπιέδες τους είναι αυτοί οι μεγαλούτσικοι που έκαναν παλιά οι γιαγιάδες μας, με όλα τα δέοντα (βουτύρο γάλακτος, καβουρδισμενο αμύγδαλο και ζάχαρη άχνη), και ότι τα μελομακάρονα και οι δίπλες τους μελώνονται με αγνό μέλι και πασπαλίζονται με φρεσκοτριμμένο καρύδι. Σαν από σπίτι!

Σκαφίδας: Πλατεία Αγίου Γεωργίου 8, Κυψέλη, τηλ. 2108812743

– Fresh

Με 18 καταστήματα σε όλη την Αθήνα, όλο και κάποιο Fresh βρίσκεται στον δρόμο μας. Όλο και κάποια σολολατένια δημιουργία θα μας τραβήξει την προσοχή και θα μας ανοίξει την όρεξη. Στα ζαχαροπλαστεία Fresh είναι γεγονός ότι το αποτέλεσμα είναι καλό με ό,τι κι αν καταπιάνονται, είτε αυτό είναι τα Christmas Classics, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα δηλαδή, είτε όλες οι υπόλοιπες εορταστικές λιχουδιές.

μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Αξίζει να πούμε ότι στο Fresh εκτός από τους κλασικούς κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο και βιολογικό αμύγδαλο Μακεδονίας, βρίσκουμε και τη no sugar εκδοχή τους με άχνη από stevia ή με επικάλυψη σοκολάτας. Επίσης, φτιάχνουν την κλασική συνταγή των κουραμπιέδων με μια δόση σοκολάτας στο μείγμα, παραδίδοντάς μας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μπουκιά.

Όσο για τα μελομακάρονα, στην παραδοσιακή συνταγή τους χρησιμοποιούν σιμιγδάλι, καρύδι πεκάν και βιολογικό μέλι Κρήτης, ενώ τα προσφέρουν επίσης με επικάλυψη σοκολάτας, bitter ή γάλακτος, αναλόγως τα γούστα. Mας προτείνουν όμως να δοκιμάσουμε και vegan μελομακάρονα με ζάχαρη καρύδας και τραγανό καρύδι πεκάν, σιροπιασμένα με βιολογική αγαύη και την ίδια εκδοχή με επικάλυψη bitter σοκολάτας.

Δείτε όλες τις διευθύνσεις στο site του Fresh