ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΟΙ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ – ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΕΣ
Σου αρέσουν οι αγκινάρες αλλά βαριέσαι το καθάρισμα; Σου έχω την τέλεια λύση: να τις φτιάξεις στον φούρνο, χωρίς κόπο.
Οι αγκινάρες στον φούρνο γίνονται σχεδόν ολόκληρες, κομμένες απλά στη μέση, και ψήνονται μέχρι να μαλακώσουν. Έτσι τρώμε όλα τα μέρη τους –και τα φύλλα– και επωφελούμαστε περισσότερο από τα πολύτιμα συστατικά τους.
Όπως έχουμε πει, οι αγκινάρες καθαρίζονται ανάλογα με το πώς θα τις μαγειρέψουμε. Η προετοιμασία που θέλουν για να γίνουν στον φούρνο είναι απλή και γρήγορη. Φοράμε γάντια για να μη μαυρίσουν τα χέρια μας και να μην τρυπηθούμε από αγκάθια.
Μου αρέσει να τις σερβίρω με μια απλή σάλτσα λαδολέμονου με λίγο σκόρδο. Αν δεν θέλουμε το σκόρδο, μπορούμε να το παραλείψουμε.
Τα κοτσάνια τα κόβω, τα καθαρίζω και τα χρησιμοποιώ ωμά σε σαλάτες (είναι τραγανά και υπέροχα) ή σε άλλες συνταγές, όπως π.χ. ομελέτες.
Συνταγή για αγκινάρες στον φούρνο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
- Vegan
Υλικά
- 6 αγκινάρες
- αλάτι
- πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, κομμένο στα 2
Για το λαδολέμονο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 60 ml ελαιόλαδο
- 30 ml χυμός λεμονιού
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις αγκινάρες και τις στεγνώνουμε.
Κόβουμε το κοτσάνι τους αφήνοντας σε κάθε αγκινάρα ένα μικρό μέρος του, γύρω στα 3-4 εκ.
Αφαιρούμε τα πολύ σκληρά εξωτερικά φύλλα.
Με ένα μεγάλο ψαλίδι κουζίνας κόβουμε την κορυφή των φύλλων (περίπου 2-3 εκατοστά) και τυχόν αγκάθια που μπορεί να υπάρχουν στο επάνω μέρος τους.
Κόβουμε κάθε αγκινάρα στη μέση κατά μήκος. Με μία λεμονόκουπα τρίβουμε το εσωτερικό της αγκινάρας αμέσως.
Με ένα πίλερ καθαρίζουμε εξωτερικά το κοτσάνι που έχει απομείνει πάνω στην αγκινάρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Ντύνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Ραντίζουμε τη λαδόκολλα με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Τοποθετούμε πάνω τις αγκινάρες με την κομμένη τους πλευρά να ακουμπάει στη λαδόκολλα.
Αφού τις τοποθετήσουμε όλες, τις ραντίζουμε από πάνω με ακόμα δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τις ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 25-30 λεπτά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα μπολ βάζουμε το σκόρδο, το λεμόνι και το λάδι, και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Όταν είναι έτοιμες οι αγκινάρες, τις σερβίρουμε σε πιάτο με την κομμένη πλευρά τους προς τα πάνω. Προσθέτουμε λίγο λαδολέμονο και απολαμβάνουμε.