iStock

ΕΦΗΒΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ: TIPS ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΡΙΑ

Προτού διαμορφώσετε το εφηβικό δωμάτιο, λάβετε υπόψη σας τις χρήσιμες συμβουλές που δίνει μια διακοσμήτρια και –προς θεού!– μην αμελήσετε την άποψη του ίδιου του εφήβου.

Καθώς η εφηβεία πλησιάζει, αναζητώ ιδέες για το πώς να διαμορφώσω το εφηβικό δωμάτιο. Ξέχναω όμως κάτι πολύ σημαντικό: την άποψη του ίδιου του εφήβου, που καθώς μεγαλώνει θα γίνεται πιο ισχυρή και θα επηρεάζεται από τις τάσεις των καιρών και των συμμαθητών.

Αν και δεν θα ήθελα να δω έναν τοίχο με αφίσες μουσικών συγκροτημάτων, δεν μπορώ να ξεχάσω την ανάγκη που είχα εγώ ως έφηβη. Καταλήγω πως το μόνο σίγουρο με έναν έφηβο είναι ότι δεν μπορεί ο γονιός να διαμορφώσει το δωμάτιό του, όπως έκανε στην παιδική του ηλικία.

Ρώτησα λοιπόν τη διακοσμήτρια Λυδία Θεοχάρη, που έχει ήδη «μπει στην εφηβεία» ως μαμά, να μου δώσει ορισμένα βασικά tips.

Πότε να αλλάξει το δωμάτιο σε εφηβικό;

Το δωμάτιο του εφήβου καλό είναι να γίνει αφού πάει το παιδί στο γυμνάσιο. Έστω αμέσως μετά, γιατί μόλις αλλάξει βαθμίδα, εκεί ξαφνικά αλλάζει στιλ. Αν κάνουμε την αλλαγή πιο πριν, θα πρέπει πολύ σύντομα να αλλάξουμε πολλά και διάφορα, γιατί δεν θα το ικανοποιεί πλέον.

Εφηβικό δωμάτιο
iStock

Η διακόσμηση θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον ίδιο τον έφηβο, γιατί όσο κι αν νομίζουμε ότι ξέρουμε καλά τα παιδιά μας, σίγουρα δεν θα πετύχουμε αυτό που θέλουν. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν πρέπει να καταπιεστεί η άποψή τους.

Το εφηβικό υπνοδωμάτιο θα πρέπει να είναι σχετικά ουδέτερο όσον αφορά στα έπιπλα. Με λίγα λόγια, είτε φυσικό ξύλο, είτε λευκό χρώμα. Οι έφηβοι, προσπαθούν να μάθουν τον εαυτό τους, το στιλ τους, τη γνώμη που έχουν για το καθετί. Αυτό μπορεί να αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι. Το δωμάτιό τους, τους αντιπροσωπεύει και άρα, κάθε λίγο και λιγάκι, θα αλλάζει και αυτό.

Η ουδετερότητα επιτρέπει τα διαφορετικά στυλ

Αν έχουμε σχεδιάσει το δωμάτιό τους με ουδέτερου χρώματος βασικά έπιπλα (κρεβάτι, γραφείο, βιβλιοθήκη, ντουλάπα, καρέκλα γραφείου, κ.λπ.), αυτές οι αλλαγές, θα γίνονται πολύ εύκολα από το ίδιο το παιδί.

Για παράδειγμα: Διαφορετικές αφίσες πάνω στον τοίχο και διαφορετικό κουβερλί στο κρεβάτι, κουρτίνα, μαξιλαράκι, διακοσμητικά στο γραφείο. Θα αλλάζουν το στιλ τους από grunge, σε boho, minimal, rock και indie, όποτε θέλουν και δεν θα υπάρχει πρόβλημα, γιατί τα βασικά έπιπλα θα ταιριάζουν με όλα τα διαφορετικά στιλ.

Εφηβικό δωμάτιο
iStock

Να θυμάστε ότι ακομα κι αν θελουν να ζωγραφίσουν πάνω σε τοίχους, να κρεμάσουν ριχτάρια και χαϊμαλιά, θα πρέπει να είναι όλα αποδεκτά. Είναι πολύ σημαντικό να εκφραστούν και να νιώθουν πως το δωμάτιό τους είναι η επέκταση του εαυτού τους ή έστω του εαυτού που θέλουν να είναι ή να δείχνουν στους φίλους τους.

Και το δωμάτιο είναι ένα σχετικά ασφαλές μέρος για να το κάνουν αυτό. Θα αλλάξει πολλές φορές αυτό το δωμάτιο, οπότε μην ξοδεύεστε κάθε φορά. Υπάρχουν όμορφες και οικονομικές λύσεις.

Μερικές ιδέες που μπορεί να τους αρέσουν

Μερικές ιδέες που τους αρέσουν είναι τα φωτάκια και τα κεριά στα κορίτσια, τα κάδρα με φράσεις ή εικόνες από τους αγαπημένους τους προορισμούς, αλλά και οι γιρλάντες τεχνητού κισσού.

Μια καλή συμβουλή είναι να κοιτάξουν αρκετές εικόνες στο Pintrest, ώστε να αποφασίσουν το στιλ που τους αρέσει και μετά να μείνουν σε αυτό, χωρίς να μπερδεύονται με άλλα διακοσμητικά που θα βρουν στα μαγαζιά.

Εφηβικό δωμάτιο
iStock

Αν υπάρχει μικρότερο αδελφάκι

Αν στο δωμάτιο του έφηβου, υπάρχει συγκάτοικος, μικρότερο αδελφάκι δηλαδή, το στιλ στα έπιπλα πρέπει να παραμείνει ουδέτερο. Ο προσωπικός του χώρος είναι αυτός πάνω από το γραφείο και η γωνία του κρεβατιού του, όπου εκεί μπορεί να κολλήσει τα πόστερ που θέλει ή τα κάδρα και τις φωτογραφίες του - στο απέναντι κρεβάτι, μπορεί να υπάρχουν τα αντίστοιχα παιδικά.

Εφηβικό δωμάτιο
iStock

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει κάτι που να διαχωρίζει τον χώρο του εφήβου. Να του δημιουργεί το αίσθημα της ιδιωτικότητας. Για παράδειγμα, μια κρεμαστή κουρτίνα που να κλείνει όταν είναι στο κρεβάτι. Ένα διαχωριστικό παραβάν στη μέση του δωματίου ή μια βιβλιοθήκη που δημιουργεί διαχωριστικό.

Αν το κρεβάτι είναι κουκέτα, τότε πολύ πιθανόν να θέλει να έχει το επάνω μέρος το οποίο θα κλείσει μέ κάποιον τρόπο, ώστε να δημιουργήσει προσωπικό χώρο. Είναι πολύ σημαντικό για τους εφήβους να έχουν έστω και μία γωνιά, που να είναι μόνο δική τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.