ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ LEGO ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Το εντυπωσιακό έργο «Water Lilies #1» του Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Weiwei έχει μήκος 15 μέτρα, αποτελείται από 650.000 τουβλάκια Lego και εκτίθεται στο Design Museum στο Λονδίνο.
«Η έκφραση είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Η στέρηση της φωνής είναι σαν να σου λένε ότι δεν συμμετέχεις στην κοινωνία – τελικά είναι άρνηση της ανθρωπιάς». Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα διαβάσεις αν μπεις στην επίσημη ιστοσελίδα του Ai Weiwei, Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με έργα ορόσημα στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης, ο Ai Weiwei παρουσιάζει τώρα έναν μοναδικό πίνακα εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από τουβλάκια Lego. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καλλιτέχνης δουλεύει με αυτό το υλικό –αν και κάποια στιγμή η εταιρεία είχε αρνηθεί να του πουλήσει τουβλάκια– αλλά το νέο έργο του με τίτλο «Water Lilies #1» είναι το μεγαλύτερο που έχει δημιουργήσει ποτέ από Lego.
Το «Water Lilies #1» έχει μήκος πάνω από 15 μέτρα και καταλαμβάνει έναν ολόκληρο τοίχο στο Design Museum του Λονδίνου. Είναι κατασκευασμένο από σχεδόν 650.000 από τουβλάκια Lego σε 22 χρώματα.
Ο Justin McGuirk, επικεφαλής επιμελητής του Design Museum και επιμελητής της έκθεσης «Ai Weiwei: Making Sense» χαρακτήρισε το έργο «μνημειώδες», «πολύπλοκο» και «ισχυρό». Δήλωσε μάλιστα ότι με το «Water Lilies #1» ο Ai Weiwei μάς παρουσιάζει ένα εναλλακτικό όραμα – έναν παραδεισένιο κήπο. «Από τη μια πλευρά τον έχει προσωποποιήσει εισάγοντας την πόρτα του παιδικού του σπιτιού στην έρημο και από την άλλη τον έχει αποπροσωποποιήσει χρησιμοποιώντας μια βιομηχανική γλώσσα από συναρμολογούμενα τουβλάκια Lego».
Ο Ai Weiwei επαναπροσδιορίζει έναν πίνακα του Monet
Tο έργο του Ai Weiwei αποτελεί μια αναπαράσταση του διάσημου πίνακα «Water Lilies» του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Claude Monet, ο οποίος απεικονίζει την γαλήνια ομορφιά της φύσης και βρίσκεται σήμερα στη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη.
Η εικόνα του Monet, που απεικονίζει μία από τις λίμνες με νούφαρα στους κήπους του σπιτιού του στην περιοχή Giverny κοντά στο Παρίσι, επαναπροσδιορίζεται από τον Ai Weiwei, ο οποίος αποσκοπεί στην αμφισβήτηση των ιδεών μας σχετικά με την πραγματικότητα και την ομορφιά.
Η νέα εικόνα έχει κατασκευαστεί από τουβλάκια Lego για να αφαιρέσει τις πινελιές του Monet. Ο καλλιτέχνης προτιμάει να επικοινωνήσει μέσω μιας αποπροσωποποιημένης γλώσσας βιομηχανικών εξαρτημάτων και χρωμάτων. Τα τουβλάκια, που μοιάζουν με εικονοστοιχεία (pixels), υποδηλώνουν τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες που έχουν κεντρικό ρόλο στη ζωή μας και αποτελούν μια αναφορά στον τρόπο με τον οποίο διαδίδεται συχνά η τέχνη στον σύγχρονο κόσμο.
Μια προσεκτική παρατήρηση θα επιτρέψει στον θεατή να δει ότι στη δεξιά πλευρά της εκδοχής του Ai Weiwei περιλαμβάνεται μια σκοτεινή πύλη, η οποία αποτελεί την πόρτα του υπόγειου σκάμματος στην επαρχία Xinjiang της Κίνας, όπου ο ίδιος και ο πατέρας του, Ai Qing, έζησαν εξόριστοι τη δεκαετία του 1960.
«Χωρίς μια προσωπική αφήγηση, η καλλιτεχνική αφήγηση χάνει την ποιότητά της»
Τα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη για το έργο του εξηγούν όσα θα ήθελε να γνωρίζει ο θεατής: «Ο κόσμος μας είναι πολύπλοκος και καταρρέει προς ένα απρόβλεπτο μέλλον. Είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα να βρουν μια εξατομικευμένη γλώσσα για να εκφράσουν την εμπειρία τους από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
»Η εξατομικευμένη έκφραση προκύπτει από την ταύτιση με την ιστορία και τις αναμνήσεις, δημιουργώντας παράλληλα μια νέα γλώσσα και αφήγηση. Χωρίς μια προσωπική αφήγηση, η καλλιτεχνική αφήγηση χάνει την ποιότητά της.
»Στο "Water Lilies #1" ενσωματώνω την ιμπρεσιονιστική ζωγραφική του Monet, που θυμίζει Ζενισμό στην Ανατολή, και συγκεκριμένες εμπειρίες του πατέρα μου και δικές μου σε μια ψηφιοποιημένη και [αποτελούμενη] από εικονοστοιχεία γλώσσα.
»Τα τούβλα των παιχνιδιών ως υλικό, με τις ιδιότητες της στερεότητας και της δυνατότητας αποδόμησης, αντανακλούν τις ιδιότητες της γλώσσας στην ταχέως αναπτυσσόμενη εποχή μας, όπου η ανθρώπινη συνείδηση διαιρείται συνεχώς».
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 07 Απριλίου έως τις 30 Ιουλίου 2023.