ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΠΑΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΛΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μπορεί να έχεις τη ρουτίνα σου όσον αφορά την καθαριότητα του σπιτιού, ξέρεις όμως αν συμβαδίζει με όσα συστήνουν οι επιστήμονες; Δες πόσο συχνά προτείνουν να καθαρίζουμε πατώματα και χαλιά, αλλά και τους λόγους πάνω στους οποίους το στηρίζουν.
Πόσο συχνά σκουπίζεις και σφουγγαρίζεις τα πατώματα; Πόσο συχνά βάζεις ηλεκτρική για τα χαλιά; Θα μου πεις, γιατί ρωτάω; Καθένας μας μπορεί να κάνει στο σπίτι του ό,τι θέλει. Ως εκ τούτου, και να καθαρίζει όποτε το νιώθει. Όσοι όμως ενδιαφέρονται να μάθουν τι έχει να πει η επιστήμη για το καθάρισμα του χώρου διαβίωσης σε συνάρτηση με την υγεία μας, μπορούν να συνεχίσουν να διαβάζουν.
Η σκόνη, η γύρη και άλλα αλλεργιογόνα που προκαλούν άσθμα κυκλοφορούν στον αέρα που αναπνέουμε καθημερινά. Άρα, εγκαθίστανται σε χαλιά και ανάμεσα σε σανίδες δαπέδου και αρμούς πλακιδίων (όπως άλλωστε εγκαθίστανται και πάνω σε τζάμια και παράθυρα).
Επίσης, οι άνθρωποι αποβάλλουμε 30.000 με 40.000 κύτταρα δέρματος την ώρα. Σε 24 ώρες, έχουμε αφήσει στον χώρο έως και 1 εκατομμύριο. Που δεν το βλέπουμε, αλλά το συλλέγουμε μαζί με την σκόνη, όταν σκουπίζουμε.
Σε αυτή τη συλλογή σκόνης προστίθενται τα μαλλιά μας. Πόσα; Ο αριθμός έχει εκτιμηθεί μεταξύ των 50 και των 100 τριχών καθημερινά, κατά μέσο όρο.
Ο αριθμός των τριχών εκτοξεύεται εάν έχουμε κατοικίδια. Τα οποία θέτουμε σε κίνδυνο αν αρνούμαστε να σκουπίσουμε για ημέρες, καθώς τα βακτήρια που ζουν στα πατώματά μας μπορούν να τους προκαλέσουν εντερική ασθένεια. Τι μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά;
Να σκουπίζουμε με ηλεκτρική σκούπα, που ιδανικά είναι τελευταίας τεχνολογίας και άρα δεν «εκτοξεύει» πίσω στον αέρα ό,τι υπάρχει στο πάτωμα (βλ. σκόνη και αλλεργιογόνα). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει η συσκευή μας φίλτρο HEPA (High Efficiency Particulate Air filter) δηλαδή φίλτρο σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης). Μια πρόσφατη μελέτη του Indiana University αναφέρει ότι το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα (και όλη η οικιακή υγιεινή) αυξάνει τη σωματική δραστηριότητα των ατόμων που μένουν στο σπίτι και βελτιώνει την ψυχική ευεξία, όταν βλέπουν τα οφέλη των προσπαθειών τους. Παρεμπιπτόντως, οι δουλειές στο σπίτι έχουν και κάποια νοητικά οφέλη, όπως έχουμε αναλύσει.
Μια άλλη λύση είναι ο καθαριστής αέρα, που εξοντώνει τα περισσότερα αλλεργιογόνα.
Κάθε πότε πρέπει να σκουπίζουμε τα χαλιά με ηλεκτρική σκούπα;
Τα χαλιά και ό,τι άλλο στρώνουμε παγιδεύουν τα αιωρούμενα σωματίδια και έτσι τα κρατούν μακριά από τον αέρα που αναπνέουμε. Για να τα απομακρύνουμε, χρειάζεται η χρήση της ηλεκτρικής σκούπας δύο φορές την εβδομάδα. Αν έχουμε κατοικίδια, αυξάνονται οι φορές προκειμένου να απαλλαγούμε από την σκόνη, τη βρωμιά και τα αλλεργιογόνα.
Τα δάπεδα κάτω από τα χαλιά, χαλάκια κ.λπ. θα πρέπει επίσης να καθαρίζονται με ηλεκτρική σκούπα. Εάν έχουμε δάπεδο από σκληρό ξύλο, μια ηλεκτρική σκούπα ειδικά σχεδιασμένη για αυτό είναι πιο αποτελεσματική. Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι ότι εάν το χαλί της περιοχής καλύπτει περισσότερα από τα τρία τέταρτα του δαπέδου σας, τότε το δάπεδο κάτω από το χαλί μπορεί να καθαρίζεται με ηλεκτρική σκούπα κάθε δεύτερη εβδομάδα.
Κάθε πότε καθαρίζουμε τα πατώματα
Τα δάπεδα από σκληρό ξύλο, από laminate, από vinyl, από πέτρα και από πλακάκια δεν κρατούν τη σκόνη και τα βακτήρια όπως τα χαλιά. Η επίπεδη κατασκευή και το στεγανωτικό ή το λούστρο που διαθέτουν εμποδίζουν τη δημιουργία βρωμιάς. Ωστόσο, η βρωμιά μπορεί να συγκεντρωθεί ανάμεσα στις σανίδες δαπέδου και μεταξύ των αρμών στα πλακίδια.
Αν σκουπίζουμε μια φορά την εβδομάδα αυτές τις επιφάνειες, είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Γενικά.
Ειδικότερα, τα δωμάτια στα οποία κυκλοφορούμε λίγο περισσότερο (διάδρομοι, κουζίνα κ.λπ.) είναι προτιμότερο να τα καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα συχνότερα από ό,τι τα άλλα. Πόσο πιο συχνά; Ανά δύο ημέρες.
Εάν έχουμε κατοικίδια, το καθάρισμα πρέπει να είναι καθημερινό.
Ποια λάθη πρέπει να αποφύγουμε
- Εάν η ηλεκτρική σκούπα είναι έστω μισογεμάτη με σκόνη, θα πρέπει να την αδειάσουμε πριν πάμε στο επόμενο δωμάτιο.
- Εάν η συσκευή μας έχει σακούλες, δεν τις επαναχρησιμοποιούμε, καθώς χάνουν το 50% της αποτελεσματικότητας τους.
- Τουλάχιστον μια φορά τον μήνα πρέπει να καθαρίζουμε περιμετρικά κάθε δωμάτιο, όπου συσσωρεύεται η σκόνη και δύσκολα αφαιρείται από το κλασικό πέλμα της ηλεκτρικής σκούπας.
- Για να κάνουμε σωστά δουλειά με το σκούπισμα του χαλιού πρέπει να περνάμε δυο φορές: μια οριζόντια και μια κάθετα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις άκρες και δεν βιαζόμαστε.
- Όσο και αν βαριόμαστε την αλλαγή ακροφύσιου, αν θέλουμε να καθαρίσουμε καλά κάθε σημείο πρέπει να χρησιμοποιούμε το ανάλογο εξάρτημα.