Pexels Ketut Subiyanto

COMFORT FOOD ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΑΒΑΕΙ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ

Moυ αρέσει να δίνω συνταγές για comfort food. Τι σημαίνει αυτό για τον καθένα, βέβαια, είναι τελικά πολύ προσωπικό.

Πρόσφατα κάποιος με ρώτησε ποιο είναι το αγαπημένο μου comfort food. Αμέσως μου ήρθαν στο μυαλό διάφορα: γιουβαρλάκια, κοτόσουπα αβγολέμονο με ρύζι, μακαρόνια με κιμά, σουτζουκάκια με πουρέ, χυλοπίτες με τυρί και βούτυρο!

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, παρατήρησα ότι το comfort food για πολλούς είναι ταυτισμένο με το junk food (εντάξει, δεν είναι τυχαίο ότι στo OW δίνουμε τακτικά συνταγές για υγιεινό junk food). Κάποιοι γράφουν για τροφές με ζάχαρη και άμυλο, για τηγανητές πατάτες και burger. Άλλοι για πιάτα πλούσια σε λιπαρά. Γενικά, σχηματίζει κανείς την εντύπωση ότι το αρκετό λίπος και οι υδατάνθρακες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού που ονομάζουμε comfort food.

Πώς «εφευρέθηκε» το comfort food

Ο όρος comfort food πρωτοεμφανίστηκε μάλλον το 1966, όταν μια εφημερίδα της πολιτείας της Florida, η Palm Beach Post, τον χρησιμοποίησε για να περιγράψει το είδος των φαγητών στο οποίο στρέφονται οι άνθρωποι για να καταπραΰνουν το έντονο συναισθηματικό στρες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φαγητά που είναι γλυκά ή πλούσια σε άμυλο και υδατάνθρακες μειώνουν και εξισορροπούν τις στρεσογόνες ορμόνες (κυρίως την κορτιζόλη). Παράλληλα, βοηθούν το σώμα μας να παράγει την αγαπημένη σεροτονίνη, μια χημική ουσία που παράγει το σώμα μας και μας κάνει να νιώθουμε ψυχικά καλά, γνωστή και ως «ορμόνη της ευτυχίας».

comfort food
iStock
hearty Greek Meatball Soup Giouvarlakia , Youvarlakia in Egg lemon sauce

Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με κατάθλιψη και διάφορες άλλες διαταραχές του νευρικού μας συστήματος, ενώ όταν η κορτιζόλη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο σώμα μας, ως αποτέλεσμα αυξημένου στρες ή κατάθλιψης, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον μεταβολισμό και να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους μας.

Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί για το θέμα αυτό και κυρίως για το πώς συμπεριφέρονται διατροφικά οι άνθρωποι σε περιόδους υψηλού στρες. Το παράδοξο όμως είναι ότι τροφές που θεωρούνται ανθυγιεινές μπορούν πολλές φορές  να μας κάνουν πολύ καλό με ένα άλλο τρόπο – που είναι και πολύ σημαντικός.

Περί ορέξεως…

Βασικά, το τι θεωρεί ο καθένας μας comfort food είναι στην πραγματικότητα ένα ζήτημα πολύ προσωπικό. Γενικά, χαρακτηρίζουμε έτσι το φαγητό που μας κάνει να νιώθουμε καλά ψυχικά, σαν μια μεταφορική αγκαλιά που γεμίζει ωραία το στομάχι! Πιστεύω ότι συνδέεται πολύ με τα παιδικά μας χρόνια και με φαγητά που έχουμε συνδέσει συναισθηματικά με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο το οποίο τα έφτιαχνε, όπως τη μαμά ή τη γιαγιά. Παραπέμπει σε αγάπη και όμορφα συναισθήματα, γι’ αυτό μας κάνει να νιώθουμε και καλά όταν το τρώμε.

Pexels Andrea Piacquadio

Για εμένα, το ιδανικό comfort food έχει να κάνει και με το πώς το τρώω ή που σερβίρεται. Ιδανικά, το θέλω σε μπολ και πρέπει απαραιτήτως να είναι ευχάριστα ζεστό. Πρέπει να μπορώ να το κρατάω βολικά στα χέρια μου και να το τρώω όπου νιώθω άνετα, π.χ. στον καναπέ, χουχουλιασμένη βλέποντας ταινία. Σημαντική προϋπόθεση είναι αυτό που τρώω να μη χρειάζεται μαχαιροπίρουνο, κόψιμο και γενικά περίπλοκη διαδικασία στο να το φας. Θέλω να τρώγεται με κουτάλι ή μόνο με πιρούνι, εύκολα και απλά. Πρέπει το μπολ μου να με χορταίνει σωματικά και κυριότερα ψυχικά.

Πρώτες στη λίστα έρχονται οι πλούσιες σούπες και τα φαγητά με σάλτσες που περιέχουν κάποιο σιγομαγειρεμένο κρέας τόσο μαλακό, ώστε να κόβεται με το πιρούνι. Και θα τονίσω πάλι το αβγολέμονο, που για εμένα έχει τεράστια θεραπευτική δράση σε ψυχικό επίπεδο!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.